• Haberler
  • Yaşam
  • Hayvan Hakları için 9 ayda 2 milyonun üzerinde imza

Hayvan Hakları için 9 ayda 2 milyonun üzerinde imza

Change.org Türkiye, 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü nedeniyle 2024'de hayvan hakları alanında en fazla imzalanan kampanyaları paylaştı. Hayvan hakları savunucularının en büyük talepleri, sokak hayvanlarının toplatılması yönündeki Yasa'nın iptali ve hayvana şiddete daha ağır cezalar verilmesi

Halkın değişim talepleri için imza kampanyaları başlatabildiği Change.org Türkiye platformu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde, 2024’de hayvan hakları alanında en fazla imzalanan kampanyaları açıkladı. Kampanyalar ve atılan imzalar, kamuoyunun bu alandaki taleplerini ortaya koyuyor. 2024’ün ilk 9 ayında, hayvan hakları alanında toplam 330 kampanya başlatıldı, 2 milyon 39 bin 292 imza atıldı.

2024’de başlatılan kampanyalar arasında en çok  imzalanan kampanya 450 bine yakın imzayla sokak hayvanlarının toplatılması için çıkan Hayvan Hakları Yasası’nın geri çekilmesi için Didem Kurtoğlu’nun tarafından başlatılan kampanya oldu. Yasa’nın basına yansıyan ilk halinde bir ay içinde sahiplenilmeyen hayvanların uyutulması gündemdeydi. Kamuoyunun tepkileri sonrası teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarıldı ve kediler kapsam dışında bırakıldı. Ancak sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesi yolu açık tutuldu, barınaklar ve koşullarının yetersizliğine tepkiler dinmedi.

Yasa Meclis’te onaylansa da, hayvan hakları savunucuları mücadeleden vazgeçmedi. Konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınınca Didem Kurtoğlu bu kez Anayasa Mahkemesi için kampanya başlattı. “Toplam kapasitesi 100 bin olan bakımevleri daha kalabalık hale getiriliyor. 4 milyon hayvanın toplanmasını öngören bir yasa, resmen katliam anlamına geliyor” ifadelerinin yer aldığı kampanyayı 21 binin üzerinde kişi imzaladı. Toplanan imzalar 5 Eylül tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne teslim edildi.

2024’te en fazla imzalanan kampanyalar arasında, hayvana şiddet olaylarında cezaların artırılması talebi yer alıyor. Change.org’da 50 binin üzerinde kişinin imzaladığı “Hayvana Şiddet ve Tecavüze Hapis Yatarı Olan Cezalar Verilsin” kampanyasını başlatan Aysima Yusupov, “Mevcut Hayvan Hakları Yasası'na göre  hayvanlara işkence yapan kişi 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 3 yıl katiller için yeterli değil ve 3 yılın altı cezada hapis yatmıyorlar. Yasa değişip Hayvan Hakları Anayasa'ya girmediği sürece böyle devam edecek maalesef” diyor. 

Change.org’da bu yıl hayvan hakları alanındaki kampanyalar arasında, tekil olaylar üzerinden de hayvana şiddet faillerinin ceza alması için çok sayıda kampanya başlatıldı. Manisa'da bahçedeki  yavru kedileri süpürge sapıyla katleden zanlının en ağır cezayı alması için başlatılan kampanyayı 16 bin kişi imzaladı. Mahkeme, sanığın merhametsizce, acımasızca ve canavarca duygularla 1'den fazla kediyi öldürmek suçundan sanığa 3 yıl 9 ay ceza verdi. Hakimin indirim uygulamaması duruşmayı takip eden hayvan severler tarafından alkışla karşılandı.

2024 Yılında Hayvan Hakları Alanında En Fazla İmzalanan Kampanyalar

1.    Katliama, Barınaklara Toplamaya Hayır! #YasayıGeriÇek 446.453 imza
2.    Kedi Katili İbrahim Keloğlan Tutuklansın #ErosiçinAdalet 327.693 imza
3.    Hayvana Şiddet ve Tecavüze Hapis Yatarı Olan Cezalar Verilsin 50.759 imza
4.    Sayın Cumhurbaşkanı, Lütfen Leblebi’nin Gözlerine Bakın ve Yasayı Veto Edin 49.647 imza
5.    Eyüp’te kedileri kezzapla yakan kişi tutuklansın. En ağır şekilde cezalandırılsın! 44.672 imza
6.    Şanlıurfa'da köpeklere yaşatılan vahşeti durdurun! 22.728 imza
7.    Anayasa Mahkemesi, Hayvanların Katliamının Önünü Açan Yasayı İptal Etsin! 21.581 imza
8.    Mutlu'nun Tecavüzcüsü Bulunsun! #GölbaşındaTecavüzVar 20.168 imza
9.    Niğde Barınağındaki Katliam Araştırılsın ve Sorumlular Yargılansın 18.579 imza
10.    Hayvanlar değil, failler başıboş! Hayvana tecavüz ve şiddetin cezasını artırın! 17.579 imza

Bakmadan Geçme