• Haberler
  • Gündem
  • Hayvan Hakları Savunucuları 81 ilde deklarasyon yayımladı

Hayvan Hakları Savunucuları 81 ilde deklarasyon yayımladı

Sokak hayvanlarını itlaf etmeye yönelik meclistei önerilerin yer alması hayvan severleri korkuturken 81 İl STK'ları ortak...

Hayvan Hakları Savunucuları 81 ilde deklarasyon yayımladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sokak hayvanlarını itlaf etmeye yönelik meclistei önerilerin yer alması hayvan severleri korkuturken 81 İl STK’ları ortak bir şekilde yasal, insani, bilimsel çözüme dayalı deklarasyon yayımladı. Hayvan hakları savunucuları tarafından hazırlanan bildirgede “Sayın Milletvekilleri ve Yetkililer, Şimdi görevinizi yapın! İnsanlık dışı öldürme çağrıları yapmak yerine, sokak hayvanı sayısını kısırlaştırarak kontrol altına almayan belediyelerin görev ihmalini sorgulayın!” ifadelerine yer verildi.

“Vahşet Çağrıları Yüz kızartıcı ve Utanç Vericidir”

AK Parti tarafından 2004 yılında çıkarılan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nun ana hükmüne değinen Hayvan Hakları Savunucuları, sokak hayvanlarının sorumluluğunun belediyelere ait olduğunu hatırlatarak “Topluma düşmanlık ve nefret tohumları eken, kan donduran ifadelerle hayvanları öldürme çağrıları yapan, akıl, vicdan sınırlarını zorlayan milletvekilleri bilmelidirler ki; T.C. Anayasasına aykırı ve bir insanlık suçu olan bu vahşet çağrılarının devam etmesi durumunda, Anadolu irfan Geleneğinin devamı olan 10 milyonlarca merhametli, vicdanlı vatandaşı karşılarında bulurlar! 2004 yılında AK Parti tarafından çıkarılan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nun ana hükmü belediyelerin kısırlaştırma yapmalarıdır. 19 yıldır kanunu uygulamayan, kısırlaştırma yapmayıp, bir taraftan öldürürken öte yandan bir kısmını da toplayıp başka şehirlere kırsala atarak, hem katliam yapan hem de sokak hayvanı sayısının artmasına sebep olan asıl suçlu belediyelerdir. Kendi iradeleri dışında bu dünyaya gelen hayvanlar için kanlı öldürme tellallığı yapan bu milletvekilleri kısırlaştırma yapmayan kanun tanımaz belediyelerin görev ihmalini sorgulamaya korkuyor mu?” serzenişinde bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde konuyla alakalı kanun çıkmasına rağmen görmezden gelinerek vahşet çağrıları yapılmasına tepki gösteren Hayvan Hakları Savunucuları “Devletimiz, TBMM den bu konuda kanun çıkarmış iken, üstelik yasal, tıbbi, bilimsel çözümü açık, net ve kanunlarca çerçevesi ilerici bir şekilde çizilmiş bu konuda tüm bunları yok sayarak öldürme adına yapılan kanlı vahşet çağrıları yüz kızartıcı ve utanç vericidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni medeniyetten uzak, ilkel cahiliye devrine döndürmeye kimsenin gücü yetmez! Türkiye’de 2 binden fazla hayvan haklarına yönelik sivil toplum kuruluşu, milyonlarca aktivist var. Ama bunun da ötesinde Anadolu’da sokak hayvanlarının önüne 2 lokma koyan, bakıp koruyan 10 milyonlarca merhametli, vicdanlı, irfanlı, Anadolu İnsanı var. Bu insanlar zulme, vahşete geçit verir mi sanıyorsunuz? Biz yaşam hakkı savunucusu kurum ve kuruluşlar olarak Sokak Hayvanı Üremesini kontrol edecek çözümlerin belediyelere uygulatmanızı bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çözüm Önerilerini Sıraladılar

Çözüm önerilerini sıralayan hayvan severler, şu maddeleri sıraladı: “1- Hayvan sayısının artmasında en büyük etken belediyelerin birbirlerine hayvan atmasının önlenmesi, her belediyenin kendi sınırları içinde kısırlaştırma üniteleri kurması ve tek çözüm olan tıbbi ve etik koşullarda kısırlaştırma seferberliği başlatılmasıdır. 2- Türkiye’de 922 ilçe, kendi sınırları içindeki kısırlaştırma ünitelerinde günde 10 köpek kısırlaştırırsa yılda toplam 2 milyon 200 bin köpek kısırlaştırabilir. 3- TBMM Araştırma Komisyonu Raporu verileri ile Türkiye’de yaklaşık 4 milyon sahipsiz hayvan olduğu öngörülmektedir. Bu hesapla Türkiye’de 2 yılda kısırlaşmamış hayvan kalmayıp, üreme kontrol altına alınır. 4- Belediyeler, ek bir maddi kaynak veya teşvik desteğine gerek kalmadan kısırlaştırma ünitelerini rahatça kurabilme imkanına sahiptir. 5- Belediyelerin kendi sınırları içinde kısırlaştırma yapması dışındaki tüm görüş ve uygulamaların sokak hayvanı sayısında katlayarak artışa sebep olacağı, katliam ve üreme döngüsüne sebep olacağı bilinmelidir.”

“Hayvana Vahşete İzin Vermeyeceğiz”

81 İl STK’larından ortak yayımlanan deklarasyonda “Sayın Milletvekilleri ve Yetkililer, Şimdi görevinizi yapın! İnsanlık dışı öldürme çağrıları yapmak yerine, sokak hayvanı sayısını kısırlaştırarak kontrol altına almayan belediyelerin görev ihmalini sorgulayın! Güçlü bir iradeyle belediyelere kısırlaştırma yaptırın, Hayvanları Koruma Kanunu’nu uygulatın, sorunu ahlaki, insani ve vicdani olarak çözün! Bizler Osmanlı ecdadımızın merhametinin devamı ve Uygar Türkiye Cumhuriyeti’nin 10 milyonlarca insanı olarak kamuoyu vicdanı ile hiçbir hayvana vahşete izin vermeyeceğimizi bildiririz!” açıklamaları yer aldı.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme