'Hayvanların kulağına pamuk mu tıkayalım?'
Üreticiler sayıları her geçen gün artan RES'lerin hayvanlarında verimi azalttığını ileri sürdü. Veteriner Hekim Tahir Yavuz,...
Üreticiler sayıları her geçen gün artan RES’lerin hayvanlarında verimi azalttığını ileri sürdü. Veteriner Hekim Tahir Yavuz, küçük ve büyükbaş hayvan üreticilerinin iddialarının haklı olduğunu ifade ederek, hayvanları alışık olmadığı durumlarda strese girdiğini ve bunun da birtakım etkileri olduğunu aktardı. “Hayvanların kulaklarına pamuk mu tıkayalım?” dedi.
Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye genelinde Rüzgar Enerji Santrali (RES) sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Artış, hem çevrecileri hem de tarım ve hayvancılıktaki üreticilerin endişe yaşamasına neden oluyor.
Büyük ve küçükbaş hayvan üreticileri, hayvanların ses kirliliğinden olumsuz etkilendiğini ve süt verimlerinin düştüğünü iddia ediyor. Veteriner Hekim Tahir Yavuz, hayvanların alışık olmadığı her durumun onları strese soktuğunu bunun sonucunda daha geç gebe kaldıklarını, daha az süt verdiklerini ve daha çok hasta olduklarını kaydetti. Yavuz, hayvanlarda stresi önlemenin yolunun olmadığına dikkat çekerek, “Üreticilerin yemlerine vitamin katmaktan çare yok. Hayvanların kulaklarına pamuk tıkayacak halleri yok” dedi.
VERİM DÜŞÜYOR
Hayvanların alışık olmadığı her şeyin strese soktuğunu dile getiren Veteriner Tahir Yavuz, “Hayvan alışkın değilse nakliye de strestir, yer değişikliği de strestir, bakıcının değişmesi de strestir. Stres hormonal bir mekanizmadır. Stres hormonu salgılandığında hayvanlarda iki büyük sorun oluyor birisi verimleri düşüyor diğeri de hastalıklara karşı daha hassas hale geliyor. Stres hormonu kortizol derhal tepki veriyor ve onunla birlikte strese giriyorlar. Bu stres sonucunda daha geç gebe kalıyorlar daha az süt veriyorlar ve daha çok hasta oluyorlar. Alışkın olmadıkları ses varsa hayvanlar strese girer buna da kimsenin itirazı olamaz” diye konuştu.
‘HORMON DİYEMEYİZ’
Yavuz, strese sokan durum geçmediği müddetçe hayvanlarda stresin önlenemediğine dikkat çekerek, “Çünkü börek üstü bezi ona tepki verecektir her halükarda. Ama stresi daha erken atlatmanın yolları aranabilir. Bunun yolu da yemlerine vitamin mineral gibi şeyler katıp üzerlerinden atmalarını sağlamak ve vücudu biraz daha dayanıklı hale getirmeye çalışmaktır” ifadelerini kullandı.
‘TEK ÇARE VİTAMİN’
Stres etkisi devam ediyorsa ve bu kesilemiyorsa stresin daha da artacağını söyleyen Yavuz, “Hayvanın stresi arttığında sahiplerinin dertleri de artacak. Çünkü hayvanlar ne kadar çok strese girerse etkiler de artacak. Bu ses oradaysa ve o üreticiler de oradaysa yemlerine vitamin katmaktan çare yok. Ne yapacaklar başka hayvanların kulaklarına pamuk tıkayacak halleri yok” açıklamasını yaptı.
‘DOĞRUDAN ZARARI YOK’
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı ise RES’lerin tarıma etkisi üzerine değerlendirmelerde bulunarak, tarım arazilerine kurulmaması gerektiğini söyledi ve “Buradaki sıkıntılardan birisi üretilen elektriğin direkler vasıtası ile geçiriliyor. Ama bu direkler de tarım arazilerine yapılabiliyor. Bunların çoğu doğa tahribatına neden oluyor. Diğer enerji tesislerine göre RES’lerin tarıma etkisi biraz daha az. Bizi burada rahatsız eden Res’lerin kesinlikle tarım arazilerine yapılmamasıdır. Bu hatların tamiri bakımı için yollar açmak gerekiyor bu da doğayı tahrip ettiği için tarıma da zarar veriyor. Tarım arazilerine yapılmadığı sürece RES’lerin doğrudan tarıma zararı yok” açıklamasını yaptı.
Özel haber: Sıla ARABACIOĞLU