Hazır giyim sektörü can çekişiyor

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, yeni vergi yasası ile hazır giyim...

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, yeni vergi yasası ile hazır giyim sektörünün daha da zor günlere gireceğini söyledi.

Başkan Hayati Ertuğrul, sektörde yaşanan sorunları şu sözlerle ifade etti:

“Bu koşullarda nasıl iş yapacağız, nasıl dışarıdan iş alıp fiyat tutturacağız. Asgari ücret 17 bin TL, evet çok az. 8-9 sene önce en düşük işçi emeklisinin maaşı asgari ücretten 1.6 kat fazlaydı. Bugünün parasıyla 27 bin liralara denk geliyor. 17 bin TL’yi dolara çevirdiğimizde, üzerine yan hakları, vergileri de eklediğimizde bir işçinin maliyeti işverene 800 doları geçiyor. Mısır’da bu rakam 300 dolar civarında. Bu sebeple şirketler yeni fabrikalarını Mısır’a kuruyor, neden? Bu maliyeti düşürüp pazar payını korumak için. Döviz baskılanıyor ve bu iyi bir şey gibi yansıtılıyor. Ama gerçekler öyle değil”

“FİRMALAR VERGİ PAKETİ İLE KEPENK İNDİRECEK”

Hazır giyim ensafının kurdaki dalgalanmalar nedeniyle kepen indirmek noktasına geldiğini belirten Ertuğrul, “Yabancıya vergi geldiği gibi yeni pakette kazan kazanma firmalardan vergi alacağım deniyor. Zaten kur yüzünden kepenk indirmeye yakın firmalar bu vergi paketi ile kepenk indirecek, buradan bir kez daha duyurmuş olayım. Sektörel bir STK olarak bunları dile getirmek durumundayız” dedi.

Enflasyonun yüksekliğine dikkat çeken Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı olan Çağlar Bağcı ise, “Enflasyonun yüksek olduğu ülkemizde bu sebeple 17 bin TL alım gücü olarak zayıf kalırken, dolar bazında baktığımızda 800 dolarla rekabet içinde olduğumuz ülkelerin işçilik maliyetinin çok üzerinde. Bu sebeple ihracatçı döviz kurunun enflasyon oranında artmasını istiyor. Çünkü üretemez hale geliyoruz” ifadelerini kullandı

BATUHAN VURUŞKANLAR

Bakmadan Geçme