• Haberler
  • Gündem
  • HDP’lilerin dışarıda açıklama yapmasına izin verilmedi

HDP’lilerin dışarıda açıklama yapmasına izin verilmedi

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-HDP İzmir İl Eş Başkanları Berna Çelik ve Çınar Altan’ın 6 Ekim sabah saatlerinde...

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-HDP İzmir İl Eş Başkanları Berna Çelik ve Çınar Altan’ın 6 Ekim sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra mahkemeye sevk edilmiş ve ifadelerinin ardından “terör örgütü üyeliği” gerekçesiyle tutuklanmıştı. Bugün HDP Yöneticileri ve Parlamenter Meclis Üyeleri, Eş Başkanları adına İl Binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni Türkiye İşçi Partisi ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) de HDP’lilere eşlik etti.

Giriş çıkışlar kapatıldı

HDP İzmir İl Binası, açıklamaya dakikalar kala polisler tarafından öğrenciler ve caddedeki iş yeri sahipleri haricinde giriş çıkışlara kapatıldı. Partilerden bazıları ise il yöneticilerinin talebiyle polis kordonundan geçirilerek içeri alındı.

Basın açıklamasına izin verilmedi

Saat 18.00’ı gösterdiği an çevik kuvvet polisleri kask takıp kalkanlarını kuşandı ve binanın tüm giriş ve çıkışlarını müsaadesiz kapattı. Pankartı alıp girişe gelen HDP’lilerin dışarıda basın açıklaması yapmasına izin verilmedi. Açıklamanın sadece zemin katta bina girişinde yapılması izni çıktı. İzmir Valiliği’nin izin vermediğini açıklayan emniyet amiriyle uzun süre sözlü münakaşaya giren HDP’li yöneticiler, sırtını güvenlik güçlerine dönerek basın açıklamasını partililere doğru sloganlar eşliğinde binanın zemin katında okudu.

Tutuklanan eş başkanları ve gazetecilere yönelik anti demokratik bir uygulamanın olduğuna dikkat çeken HDP İzmir, sürecin takipçisi olacağını, baskı altında basın açıklamasının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Haber

Çıkışlar ikişer ikişer yapıldı

Basın açıklamasının bitimin ardından yöneticilerden ve partililerden ikişer kişi şeklinde çıkışlar sağlandı. Sloganların atılmasıyla birlikte polis ekipleri çıkışları sıklaştırmasıyla, ekipler ve parti yöneticisi arasında sözlü münakaşa yaşandı.

Basın da alandan uzaklaştırıldı

Adım adım dışarı çıkan partililer, dışarıda yeniden polislerle münakaşa yaşasa da, çemberin içinde çekim yapan basın mensuplarına da çemberin dışına çıkılması gerektiği söylendi, alandan uzaklaştırıldı. Partililerin ve güvenlik güçlerinin bölümler halinde dağılmasıyla caddenin giriş ve çıkışları trafiğe açıldı, partililerin binaya giriş çıkışları sağlandı.

HDP İzmir İl Binası önü polis ablukası altında. Eş Başkanlarının tutuklanması sonrasında basın açıklaması yapmak isteyen HDP’liler, binadan çıkarılmasına izin verilmiyor.#HDPİzmir pic.twitter.com/rsVkE9qoZD

— Yeni İzmir (@GazeteYeniizmir) October 11, 2023

 

Bakmadan Geçme