Helil Kınay: Kimse kendini 'öteki' hissetmeyecek!

Aysun Güler/ Yeni İzmir- CHP İzmir Bornova Belediye Başkanı Aday Adayı Helil Kınay, Yeni İzmir Gazetesi'ni...

Helil Kınay: Kimse kendini 'öteki' hissetmeyecek!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aysun Güler/ Yeni İzmir- CHP İzmir Bornova Belediye Başkanı Aday Adayı Helil Kınay, Yeni İzmir Gazetesi’ni ziyaret etti ve Günnur Berber’in TV 9 İzmir’deki programına konuk oldu.

Haber

‘’MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK İÇİN DEVAM EDİYORUM’’

Berber’in yerel seçim sürecine yönelik sorularını yanıtlayan Kınay, adaletin ve eşitliğin bir ülke isteği ve inancıyla aktif siyasete girmeye karar verdiğini söyledi. Kınay, ‘’Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP İzmir 2. Bölge’den milletvekili adayı oldum. Çıkmış olduğum yolda bu mücadeleyi büyütmek adına Bornova Belediye Başkanı Aday Adayı olarak devam ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

Yaşamının büyük bir kısmının Bornova’da geçtiğini, ilçeyi yuvası gibi gördüğünü ifade eden Kınay, ‘’ Bornova’da 100 binin üzerinde öğrencinin bulunmasıyla genç bir ilçe olarak karşımıza çıkıyor. Gençlik ve öğrencilik dönemimde hayata ve yaşama dair düşüncelerimi paylaşırken, bunların hangi koltuklarda gerçekleşeceğine hiç bakmadım. Hep daha iyiye ulaşma çabasındaydım. 30 yıl sonra belki de ilk kadın belediye başkanı olarak yürüteceğim çalışmaları, Bornova’daki gençlerle, kadınlarla ve herkesle birlikte bu enerjiyi yürütecek olmam, elimdeki en büyük değer. ’’ dedi.

‘’KADINLARIN SİYASETTE AKTİF OLMASINI SAVUNUYORUM’’

Gençlerin siyasetteki aktif katılımını önemsediğini belirten Helil Kınay, Türkiye’deki siyaset düzeyini de değerlendirdi. Siyaset anlayışın değişmesi gerektiğine vurgu yaptı ve açıklamalarına şöyle devam etti:

“Şu anki ekonomik, hukuksal, sosyal ve fiziksel şiddetin en büyük bedelini gençler, kadınlar ve çocuklar ödüyor. Özellikle gençlerin hayata atıldıkları noktada umutlarını yeşertecekleri günler maalesef elimizde değil. Ülkemizde büyük bir gençlik potansiyeli var. Ancak böylesine genç enerjinin olduğu bir ülkede gençlerin yok sayılması, enerjilerinin, umutlarının, eğitim ve iş olanaklarının ellerinden alınması, yaşam yolculuğumuza vurulan en büyük darbedir. Bu noktada demokrasinin içinde her paydaşın sözlerini en doğru şekilde dile getirmesi gerekmektedir. Gençlerin kendi sözlerine, umutlarına, heyecanlarına ve ihtiyaçlarına kendi sesleriyle katılım sağlaması ve yönetim kadroları içinde daha etkin olması gerekiyor. Tüm bu temsiliyetler sözlerde yer bulsa da, hayatın gerçekliğinde gençleri yeterince görmüyoruz. Hem yerel hem de genel seçimlerde, siyasetle ilgili sözlerini dile getirip aktif olmasını savunuyorum.’’

‘’YERELDEKİ DÖNÜŞÜM, TÜRKİYE’Yİ DEĞİŞTİRECEK’’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in partideki değişimde kadınların ve gençlerin etkisini önemsediğini söyleyen Kınay, ‘’Özel’in sözlerini parti içinde gençlerin ve kadınların önünü açacağını düşünüyorum. Özellikle yerel seçimler sonrası oluşan kadrolarda kadınlara ve gençlere daha fazla yer verileceğini umuyorum. Yerelde başlayan bu dönüşüm, Türkiye’yi değiştirecek” dedi.

‘’GÜCÜNÜ ORTAYA KOYMAK İSTEYEN KADINLARIN SESİYİM’’

Kadınların siyasetteki aktif katılımıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Kınay kadınların yaşamın temelini oluşturduğu, ancak örneklerde görüldüğü gibi desteklenmediklerini vurguladı. Bu durumun bir nedeni olarak kadınlara yer ve fırsat tanınmaması olarak gösterirken, ülkenin içinde bulunduğu umutsuzluğun bıkkınlığın da etkenlerden biri olduğunu söyledi. Kınay açıklamalarına şöyle devam etti: Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı diye cümlelerimizi sürdürürken ne yazık ki ilkelerinden, kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncelerinden uzaklaştığımız bir yol ayrımına girmiş durumdayız ve bu yolculuğu içerisinde en çok darbeyi kadınlar alıyor. Kadınların seslerini büyütmesi ve daha aktif katılım göstermesi gerekiyor. Kendimi Bornova’da kadınların ve gençlerin sesini büyütmek adına bir simge olarak görüyorum. Bornova’da 14 tane Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Başkanı olmak isteyen aday adayıyız ve içlerindeki tek kadın benim. Gücünü ortaya koymak, sesini çıkarmak isteyen kadınlarımızın da yükünü omuzlarımda hissediyorum.’’

‘’KENT-KIR İLİŞKİSİNİN DOĞRU YÖNETİLDİĞİ MODELİ AMAÇLIYORUZ’’

Bornova’daki kırsal alanlarda yaşanan sorunlara da değinen Kınay, aktif yeşil alanın bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Kınay, ‘’Bu noktada, yerel yönetim olarak, her bir köyün kendi özelliklerine uygun kalkınmasını sağlamak amacıyla özel bir yönetim modeli ve yolculuğu benimsemeyi hedefliyoruz. Bornova Belediye Başkanı olduğumuz takdirde, köylerin kendi zenginliklerini koruyarak kalkınmasını destekleyen politika ve projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu sayede, köylerin refahı ve ferahlığı, Bornova’nın diğer mahalleleriyle birleştirilerek daha geniş bir perspektifte değerlendirilecek. Bornova, tarım dışı amaçla kullanılan ve kentleşme baskısıyla betonlaşan alanları içeriyor. Bu noktada, yanlışlardan kaçınıp doğru kararlar almak, planlamalarda eksik kalan noktaları düzenlemek, köyleri kalkınan bir modelle refah, ferahlık ve doğa paylaşan bir köy modeli olarak düzenlemek önem arz ediyor. Bu model, kent-kır ilişkisini doğru yöneten bir mekanizma oluşturmayı amaçlıyoruz’’ dedi.

BORNOVA ‘DİRENÇLİ’ OLACAK

Yerel yönetimlerin yaşanan iklim krizi ve değişikliğinde dirençli kentler kurmaları gerektiğinden bahseden Kınay, ‘’ Karbon ayak izimizi azaltmak, enerjiyle ilgili kirletici kaynaklarımızı yönetmek gibi süreçlerle eş zamanlı olarak, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dirençli şehirleri oluşturmak zorundayız. Bu nedenle, çözümleri konuşurken, her mahallemizde toplumsal dirençliliği geliştirmemiz gerekiyor. Bugün bilimsel veriler, suyumuzun azaldığını gösteriyor ve bu durumda tarım politikalarımızdan, ürün desenimizden ve kentlerimizdeki yeşil alan düzenlemelerimizden bahsetmemiz gerekiyor. Bornova, diğer kentlere göre birçok yeşil alanı içinde barındıran bir kent. Ancak, bu alanların daha iyi yaşanabilir hale gelmesi için geliştirilmesi gerekiyor. Çünkü bu alanlar sadece rekreasyon alanları olarak değil, aynı zamanda afet durumlarında toplanma ve barınma alanları olarak da kullanılabilir olmalıdır. Bu nedenle, afete dirençli kentler olarak çalışırken kamusal alanların, yeşil alanların miktarını ve kalitesini artırmak önemlidir. Bu alanlar sadece basit yeşil düzenlemeleri değil, aynı zamanda çocukların oynayabileceği, vatandaşların nefes alabileceği ve afet durumlarında toplama ve barınma alanlarına dönüşebilecek altyapıya sahip olmalıdır. Yıllardır sivil toplum kuruluşlarıyla, tüm paydaşlarla ve kent konseyleriyle gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, konusunda uzman meslek odalarıyla, emek, demokrasi güçleriyle, tabii odası ve baro gibi kent bileşenleriyle birlikte çevresel, ekonomik ve toplumsal boyutlarıyla ilgili bir birikime sahibiz. Bu birikimi şimdi Bornova’da hayata geçirerek, kentte iklim değişikliğine karşı dirençli, afetlere karşı dayanışma içinde bir yaşam modelini Bornova halkıyla birlikte oluşturmayı hedefliyoruz. Bu modelin, Bornova’dan başlayarak İzmir’e ve tüm Türkiye’ye yayılmasını hayal ediyorum’’ şeklinde konuştu.

 

‘’HERKES KENDİNİ BORNOVALI HİSSEDECEK’’

Aday adaylığındaki siyasi politikasından da söz eden Kınay açıklamalarına şöyle devam etti:

‘’Bornova Belediye Başkan Aday Adaylığımızın temelinde, yönetimin içerisinde her kesimin sesini duyuracak mekanizmaların söz sahibi olduğu, özel gereksinimli bireylerin, yurttaşların kendi sorunlarını ve çözümlerini en iyi şekilde ifade edebildiği bir yönetim modeli bulunuyor. Bu modelle, Bornova’da kimsenin kendini öteki hissetmediği, hizmetlerden yönetim sürecine kadar herkesin sesinin güçlü olduğu, herkesin kendini Bornovalı hissettiği bir yaşam modeli hayal ediyoruz.’’

Bakmadan Geçme