Hem eğleniyor hem de öğreniyorlar

Yaz tatilinin, çocukların yoğun okul döneminin yorgunluğunu atarak dinlenmesi, eğlenmesi ve gelişimini sürdürmesi için değerli bir zaman dilimi olduğunu ifade eden uzmanlar, doğaya çıkmanın çocukların bilişsel ve duyu gelişimini desteklediğini söylüyor

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünden Öğr. Gör. Elif İpek Tutuş, ebeveynlere çocuklarının yaz tatilini verimli geçirebilmeleri için çeşitli önerilerde bulundu. Tatil sürecinde ebeveynlerin çocuklarının hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlamak istediklerini belirten Öğr. Gör. Elif İpek Tutuş, ‘Bilgi edinme ve gelişme süreci sadece okul dönemi ile ve dört duvar arasında sınırlı bir süreç değildir. Her zaman ve alanda gelişim ve bilgi edinme süreci hayatın bir parçası olarak devam ediyor. Bu sebeple hem dinlenip okul dönemi yorgunluğunu atmak hem eğlenmek hem de öğrenme ve gelişimi sağlamak elbette mümkün’ dedi.

Doğaya çıkmanın çocukların bilişsel ve duyu gelişimini desteklediğini dile getiren Tutuş, ailelere şu önerilerde bulundu: ‘Doğaya çıkıp toprağa, taşa, yaprağa, kuma dokunup bilişsel ve duyu gelişimini sağlayabilirsiniz. Doğa yürüyüşleri ile motor gelişimini de geliştirebilirsiniz. Müze ve tarihi mekanlar gelişim için oldukça önemli alanlar. Hem çocuğunuzun bilgi edinmesini sağlayabilir hem de sosyal gelişimini sağlayabilirsiniz. Parklar çocuğun akran iletişimi ve sosyal gelişimi için önemli alanlar.’

RESİM, MÜZİK GİBİ KURSLARA GİDEBİLİRLER

Ev içinde de yaz tatilini verimli geçirmenin mümkün olduğuna işaret eden Tutuş, ‘Ailece yapacağınız okuma saatleri, lego oyunları, sembolik oyunlar veya yaşa ve gelişime göre farklı kutu oyunları da çocuk kadar ailenin sosyal gelişimi ve bütünlüğü için gerekli. Yaz tatilleri çocukların okul döneminde ilgilenmesine fırsat bulamadığı ilgi alanları için çok uygun zaman. Çocuğunuzun ilgi alanına ve isteğine göre enstrüman, resim, müzik, spor ve satranç gibi alanlarda kurslara gönderebilirsiniz. Bunun için çocuğunuzu isteklerini dinlemeli ve ilgi alanlarını çok iyi gözlemlemelisiniz” diye konuştu.

Çocukların yaz okullarına gönderilip gönderilmemesi konusunda Tutuş, ‘Burada yine ailenin çocuklarının eksiklerini iyi saptaması çok önemli. Yaz tatilinde çocuğun dinlenme ve eğlenmeye hakkı olduğu unutulmamalı, sadece akademik becerilerle zamanı mutsuz geçirmesine sebep olunmamalı. Bunlara dikkat ederek eksik kalan konular ve gelecek konuların hazırlığı üzerinde durulabilir’ dedi.

Yaz okullarında sadece akademik konuların yer almadığını kaydeden Tutuş, şöyle devam etti: ‘Doğa gezileri, satranç gibi zekâ oyunları, çeşitli sanat atölyeleri yer alır. Bunlar çocuğun motor ve bilişsel gibi gelişim alanlarını desteklerken akranları ile bir arada bulunmasını sağlayarak sosyal gelişimine katkıda bulunur. Çocuğun sıkılmadan hem eğlenmesine hem öğrenmesine olanak sağlar. Bunların yanı sıra çocukta sorumluluk duygusunu da geliştirir, teknolojiden uzak kalmasını sağlar. Bu sebeple yaz okulları faydalı. Yaz okuluna gönderirken seçilen okulun kalitesi, öğretmen kadrosu, program içeriği dikkatle incelenmeli, bu yapılırken yine çocuğun fikri esas alınmalıdır. Böylelikle hem çocuk hem ebeveyn yeni döneme hazır hale gelir, eğlenceli ve verimli bir yaz tatili geçirmiş olur.”

HABER MERKEZ

Bakmadan Geçme