Her aileye afet planı

Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açtı. İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan deprem gibi büyük afetlere hazırlıkta aile fertlerinin iş birliğinde hazırlanacak 'Aile Afet Müdahale Planı'ndan söz etti.

Her aileye afet planı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketi, deprem öncesinde alınması gereken önlemleri de gündeme getirdi.  “Aile Afet Müdahale Planı, bilinçli yaşamın bir gereğidir” diyen Dr. Rüştü Uçan, evde yapısal ve yapısal olmayan tehlikelerin dikkate alınarak en güvenli ve riskli yerlerinin belirlenmesi gerektiğini  vurguladı.

Dr. Rüştü Uçan,  yaşam alanlarının krokisinin çizilerek yaşam üçgeni olabilecek, afet ve acil durum çantası konulabilecek yerlerin belirlenmesi, tehlikeli olabilecek yerlerin ve alternatif çıkış ya da kaçış yollarının belirtilmesi gerektiğini söyledi.

Aile Afet Planı’nın, “Herhangi bir afet durumunda aile bireylerinin paniğe kapılmadan doğru bir şekilde hareket edebilmesi için yapılması gerekenler” olduğunu belirten Dr. Rüştü Uçan, “Afet durumunda aile bireylerinin paniğe kapılmadan doğru bir şekilde hareket edebilmesi için yapılması gerekir.  Bu plan, bilinçli yaşamın çok önemli bir gereğidir ve aslında hayatın tüm konuları ile ilgili mutluluğun en temel şartlarından da birisidir” şeklinde konuştu.

Aile Afet Müdahale Planı’nda iki sorumlunun belirlenmesi gerektiğini de vurgulayan Dr. Rüştü Uçan, “Aynı aile bireylerinde olduğu gibi varsa temizlik görevlisi, bebek bakıcısı, misafir gibi kişilere ait bilgiler yer almalıdır. Sahiplenilmiş evcil hayvanlarla ilgili bilgilerin de planın içinde olmalıdır. Ayrıca, tehlikeli olabilecek yerler  ve alternatif çıkış ya da kaçış yolları saptanmalıdır” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme