Her meme kanseri hastasına akıllı ilaç uygulanıyor mu ?
Meme kanseri, her 8 kadından 1'inde görülebilen ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Tüm detaylar haberimizde...
Klasik tedavi yöntemlerinin yerini yeni nesil tedaviler alırken, her hasta için aynı tedavi yöntemi uygulanmıyor. Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sevim Kuşlu Çiçek, akıllı ilaçlar ve cerrahi tedaviler hakkında önemli bilgiler verdi.
TEDAVİLER HASTANIN DURUMUNA GÖRE ŞEKİLLENİYOR
Meme kanserinin tedavisinde multidisipliner bir yaklaşımın benimsendiğini vurgulayan Dr. Sevim Kuşlu Çiçek, “Genel cerrahi, radyoloji, patoloji, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi bir arada çalışarak hasta için en uygun tedaviyi belirliyor. Sistemik tedavi yöntemlerinin gelişmesi, hedefe yönelik ilaçların kullanılması ve erken tanının artması sayesinde cerrahi tedavilerde de büyük değişimler yaşanıyor. Artık göğüs duvarında deformiteye yol açan radikal mastektomi yerine organ bütünlüğünü koruyan minimal invaziv cerrahiler tercih ediliyor. Ayrıca uygun hasta grubunda meme koruyucu ve onkoplastik meme cerrahileri uygulanabiliyor” dedi.
ERKEN TANI İLE RİSKLER AZALIYOR
Erken tanının önemine değinen Dr. Kuşlu Çiçek, “Meme koruyucu cerrahi yöntemiyle kanserli doku, bir miktar sağlam meme dokusuyla birlikte çıkartılıyor. Meme dokusunu korumanın yanı sıra koltuk altı müdahalelerde de büyük gelişmeler kaydedildi. Geleneksel olarak koltuk altı lenf bezlerinin tamamının alınması yerine sentinel lenf nodu biyopsisi uygulanıyor. Bu sayede tümör henüz koltuk altına yayılmamışsa, ameliyat sırasında yalnızca sentinel lenf nodu çıkarılarak ödem ve hareket kısıtlılığı gibi riskler azaltılıyor” ifadelerini kullandı.
AKILLI İLAÇ HER HASTA İÇİN UYGUN DEĞİL
Akıllı ilaç tedavisinin, meme kanserinin HER2 pozitif türünde kullanıldığını belirten Dr. Sevim Kuşlu Çiçek, şunları söyledi: “Meme kanserinde tedavi, kanserin biyolojik alt tipine göre planlanır. Kanser, Luminal A, Luminal B, HER2 pozitif ve üçlü negatif olmak üzere dört gruba ayrılır. Özellikle HER2 pozitif olan meme kanseri hastalarında akıllı ilaç tedavisi uygulanır. Cerrahi tedavi, kanserin evresi ve tipine göre değişkenlik gösterir. Erken evrede cerrahi ilk seçenekken, evre 3’te kemoterapinin ardından cerrahi müdahale yapılır.”
EN AGRESİF TÜR: ÜÇLÜ NEGATİF MEME KANSERİ
Meme kanserlerinin %10-20’sini oluşturan üçlü negatif meme kanserinin en agresif tür olduğunu vurgulayan Dr. Kuşlu Çiçek, “Bu tür kanserler daha hızlı büyüme, metastaz ve tekrarlama eğilimindedir. Tedavisinde ilk tercih kemoterapidir ve ardından cerrahi müdahale gerçekleştirilir” diye konuştu.
MEME KAYBI OLMADAN TEDAVİ MÜMKÜN
Son yıllarda meme kanseri cerrahisinde önemli gelişmeler yaşandığını belirten Dr. Kuşlu Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Neo-adjuvan sistemik tedavilerin yaygınlaşmasıyla meme ve koltuk altı cerrahisinde değişimler yaşanmıştır. Onkoplastik cerrahi sayesinde meme koruyucu cerrahinin sınırları genişledi. Ayrıca deri koruyucu mastektomi yöntemiyle meme başı ve derisi korunarak içi boşaltılan meme dokusunun yerine protez yerleştiriliyor. Plastik cerrahi ile birlikte bu yöntem, estetik kaygıları en aza indiriyor. Meme kanseri tedavisi, ilerleyen teknoloji ve disiplinler arası iş birliğiyle sürekli olarak gelişmeye devam ediyor.”