Her mesafeyi net gösteren akıllı lensler gözde!
Egepol Hastaneleri Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Emrah Mat, halk arasında 'akıllı lens' olarak bilinen Trifokal göz içi lenslerin, her mesafede net görüş sağlayarak hastaların yaşam kalitesini artırdığını söyledi.
Trifokal (üç odaklı) lenslerin, katarakt gelişmiş ve hem uzak hem orta hem de yakın mesafede net görmek isteyen hastalarda tercih edildiğini aktaran Op. Dr. Emrah Mat, “Yakın, orta ve uzak üç farklı odak noktasına sahip olan Trifokal lensler sayesinde hastanın hem kataraktını hem de görme kusurlarını aynı anda tedavi edebiliyoruz. Bazen de kataraktı olmasa bile görme bozukluğu bulunan ve gözlük kullanmak istemeyen kişilerde de uygulayabiliyoruz. Trifokal lenslerin kullanılması için gözün ön ve arka yapılarının kesinlikle sağlıklı olması gerekiyor. Hastada glokom, sarı nokta gibi herhangi bir ek göz probleminin olmaması gerekiyor. Böyle durumlar varsa operasyonu kısıtlayabiliyor” ifadelerini kullandı.
KİŞİYE ÖZEL ÖLÇÜMLE LENS SEÇİLİYOR
Her hastaya özel değerlendirme yapıldığını vurgulayan Op. Dr. Mat, “Hastanın öncelikle görme seviyesini belirliyoruz ve göz arkasını muayene ediyoruz. Göz merceğinin ölçümünü de yaparak hastanın göz içine konulacak ve ömür boyu orada kalacak akıllı merceğin numarasını belirliyoruz. Burada hastanın astigmatına, korneasına, gözün ön ve arka aksının uzunluğuna bakılarak mercek numarası belirleniyor. Bu ölçümler hastadan hastaya değişiklik gösteriyor. Hastanın gözüne uygun yani kişiye özel bir lens numarası saptıyoruz. Her iki gözde katarakt gelişmemiş olabiliyor. Hangi gözde ihtiyaç varsa o göze operasyon yapıyoruz. Her iki gözü aynı gün ameliyat etmeyi tercih etmiyoruz. Yurt dışından gelen hastaların zamanı sınırlı olduğu için ameliyatlarını bir gün arayla, yurt içi hastalarımızın ameliyatlarını ise 1 gün ila 1 hafta arayla yapıyoruz” şeklinde konuştu.
AYNI GÜN TABURCU
Trifokal lens ameliyatı hakkında da bilgi veren Op. Dr. Emrah Mat, operasyonun kısa sürede tamamlandığını belirterek şunları söyledi: “Göz içi lensimiz saydam yapıya sahip bir dokudur. Genelde 50 -70 yaş aralığında bu lensler saydamlığını kaybedebiliyor. Bazı metabolik hastalıklar veya güneş gibi dış etkenlere maruz kalanlarda daha çok görülüyor. Beslenme bozukluğu da kataraktın daha erken ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Katarakt ameliyatı topikal (damla) anesteziyle yapılıyor. Göz içindeki saydamlığını kaybetmiş merceği ultrasonik enerjiyle eritip göz içinden çıkarıyoruz. Önceden merceğin bulunduğu boşluğa da Trifokal lensi yerleştiriyoruz. Bu lens ömür boyu hastanın gözünde sabit olarak kalıyor. Ameliyat yaklaşık 15-20 dakika kadar sürüyor. Hastalarımızı aynı gün taburcu ediyoruz. Gözlerini eve gidince açabiliyorlar. Hastalardan ilk 1 ay azalan sıklıkta damla kullanmalarını istiyoruz. Görmeleri ilk birkaç gün bulanık olabiliyor. Sonra günden güne düzeliyor. Birkaç güne günlük yaşantısına dönebiliyor. Uygun hastalarda ve uzman hekim tarafından yapılan ameliyatlar başarılı sonuçlar veriyor.”