‘Her şeye zam memura gam’
yenikiraz.com internet sitesinden Göksu Tekin'in haberine göre, BASK Konfederasyonu, Birlik Sağlık Sen, Hekim Sen, Anadolu Sağlık...
yenikiraz.com internet sitesinden Göksu Tekin’in haberine göre, BASK Konfederasyonu, Birlik Sağlık Sen, Hekim Sen, Anadolu Sağlık Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sağlık Hak Sen, Bağımsız Sağlık Sen Sağlık Sendikaları Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde yoksulluk sınırı altındaki maaşa ‘dur’ demek için eylem yaptı. İş bırakma eylemine İzmir’den tüm sendika ve memurlar katılım sağladı. Açıklamada ‘Memurun Tezgahı’ başlıklı limon satan memur, patates soğan ve simit satan memur mizansenleri oluşturuldu, ‘Her şeye zam memura gam’ sloganları atıldı.
Birlik Sağlık Sen Başkanı Ahmet Doğruyol’un açıklaması şu şekilde:
“15 Temmuz tarihinde memur maaşlarına yapılan zam memurların beklentileri karşılamaktan uzak olduğu gibi reel ekonomik gerçeklilikten de uzaktır! Biz memurlar olarak en düşük memur maaşı olan 22 bin TL’yi kabul etmiyoruz. Zamlı maaşları almadan, milletin sırtına yüklenen vergi yükünü kabul etmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının seçimden önce vermiş olduğu sözlerden biri de, en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından az olmayacağıdır.
Bu söz verildiğinde asgari ücret 8 500 TL idi. Yani en düşük memur maaşı asgari ücretin 2.58 katı olacaktı. Ancak bu gün asgari ücret 11.402 TL’dir. Söz verilen tarihe göre en düşük memur maaşının bu gün 29.400 TL olması gerekmektedir.
Emekliliğe yansımayan zam zam değildir. Kabul etmiyoruz. Seyyanen verilen 8 bin 77 TL’lik artışın taban aylığa yapılmak yerine, ilave ek ödeme adı altında verilmesi ve emekli ikramiyesine ve maaşlarına yansıtılmayacak olması, görevdeyken alınan maaş ile emekli maaşları arasındaki uçurumu daha da büyütecektir. Memura yapılan tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.
İşçi maaşlarına yapılan artış Ocak 2023’ten itibaren geçerlidir ve bütün ödemeleri emekliliklerine de yansımaktadır. Temmuz itibarı ile 22 bin TL olacak olan en düşük dereceli memur maaşının yaklaşık yarısının (10 bin TL) emekli aylığı ve ikramiye hesabında dikkate alınmayacak olması, kaynağı belli olmayan cep harçlığı gibi verilmesi olayın vahametini de ortaya koymaktadır.
“ADALETSİZ BİR ÜCRET SİSTEMİNİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”
Birlik Sağlık Sen olarak bu kadar adaletsiz bir ücret sistemini kabul etmemiz mümkün değildir. TBMM meclisinde bu yanlıştan dönülmeli. Kanun teklifi TBMM’de revize edilerek, en düşük dereceli memur maaşının yoksulluk sınırı olan 33.500 TL seviyelerine getirilmelidir. Memur maaş artışlarında en büyük sıkıntılarımızdan biri de maalesef inandırıcılığını yitirmiş olan TÜİK’in enflasyon verileridir.
Ortalama ev kirasının 10 bin lira olduğu şu ortamda, elbette işçilerimiz aldığı ücrette yeterli değildir. Ancak işçilerimizin memurumuzun iki katı, hatta bazı işçilerimizin memurlarımızın 3-4 katına kadar maaş aldığını şahit olmak, memurun gözden çıkarıldığını göstermektedir. Bu gün TBMM görüşülecek olan memur maaşlarında en düşük memur maaşı yoksulluk sınırı olan 33.500 TL seviyelerine getirilmelidir. Memur maaşlarında vergi oranları % 15 ile sınırlandırılmalıdır.
Mevcutta 5 kalem olan memur maaşları tek kalem olmalı ve memura ödenen tüm ödemeler emekli ikramiye ve emekli maaşına yansıtılmalıdır. Memur maaşları eşel-mobil sistemine göre reel enflasyon ve huzur payı olarak ödenmelidir. Meslekler, unvanlar arasında bu kadar adaletsizlik varken paydaşlar ile bir araya gelip kökten çözüm günü yerine günü geçiştirmeye çalışmak doğru değildir.”
Haber Merkezi