• Haberler
  • İzmir
  • Her su çekilmesi deprem habercisi mi? İzmir'de denizde durum nedir? Gören vatandaş hemen panik yapıyor ama nedeni...

Her su çekilmesi deprem habercisi mi? İzmir'de denizde durum nedir? Gören vatandaş hemen panik yapıyor ama nedeni...

28 Ocak'tan bu yana Ege Denizi depremleri devam ediyor. Vatandaşlar deprem endişesi yaşarken, denizlerdeki son durum da merak ediliyor. Deniz çekilmesi neden olur? Deniz çekilmesi deprem habercisi mi? İzmir'de denizde durum nedir?

Ege Denizi'nde meydana gelen depremler 7 Şubat 2025 tarihinde de devam ediyor. Deprem endişesi yaşayan birçok vatandaş gözlerini İzmir'de denize çevrildi. Vatandaşlar denizde çekilme olup olmadığını ve deniz çekilmelerinin deprem habercisi mi olduğunu merak ediyorlar. Sosyal medyada ise zaman zaman deniz çekilmesi ile ilgili videolar dolaşıma giriyor. Peki, her su çekilmesi deprem habercisi midir?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Meteoroloji Mühendisi Mahmut Kayhan'ın makalesinde şu ifadeler yer almaktadır:

Türkiye'de özellikle ilkbahar ve sonbaharda Marmara bölgesinde deniz sularının çekilmesi ile ilgili basında sıkça haberler yapılmaktadır. Bunun bölgede oluşacak depremin habercisi olduğu konusunda yaygın bir kabullenişin oluşması, bu konuda bir bilgi eksikliğinin olduğunu göstermektedir. Aslında bu olay Meteorolojik hadiselerin günlük yaşam biçimlerini asırlardır nasıl etkilediğini daha iyi anlamak bakımından son derece önemli ve basit bir örnektir. Dünyanın bazı bölgelerinde belli zamanlarda yaşanan bu türden olaylar incelenirse; Atmosfer basıncı ve rüzgar, deniz yüzeylerinin şekillenmesinde oldukça önemlidir. Atmosfer basıncının her yerde eşit değerde olması ve Rüzgarın her yerde sakin olması, su yüzeyinin bir düzlem şeklinde sabit kalmasını sağlayacaktır. Bu durum gerçek Atmosferde mümkün olan bir durum değildir. Dünyanın yuvarlak yapısı, güneşe karşı noktasal konum farklıkları ve bakı farklılıkları, deniz kara dağılışı, arazi kullanımında farklılıklar, ormanlar alanları ve orman çeşitleri, nem yoğunluğundaki farklılıklar, toprak türü ve yükselti farkları gibi onlarca neden homojenliği bozan en temel faktörlerdir. Böyle bir durumun olması dünya ve insanlık için son derece önemli ve faydalı bir durumdur. Aksi taktirde atmosferde hiçbir meteorolojik hadise gerçekleşmezdi.

Ege Denizi hava durumu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 7 Şubat Cuma günü Ege Denizi'nde hava şöyle olacak:
Hava Durumu: Parçalı ve çok bulutlu, Orta Ege aralıklı sağanak yağışlı
Rüzgar: Kuzey Ege'de kuzey ve kuzeydoğudan 5 ila 7; Güney Ege'de kuzey ve kuzeydoğudan 5 ila 7, kuzeyi öğle saatlerine kadar yer yer 8, güneyi akşam saatleinden itibaren 4 ila 6 kuvvetinde
Dalga: 2,0 ila 3,0 m, Güneyi yer yer 3,5 m
Görüş: İyi.

Bakmadan Geçme