Hıdırellez nedir? Hıdırellez’de dilek nasıl dilenir, neler yapılır?
Hıdırellez’de dileklerin kabul edildiğine inanılır ve birçok insan dileklerini gerçekleştirmek için çeşitli ritüeller gerçekleştirmektedir. Peki Hıdırellez’de...
Hıdırellez’de dileklerin kabul edildiğine inanılır ve birçok insan dileklerini gerçekleştirmek için çeşitli ritüeller gerçekleştirmektedir. Peki Hıdırellez’de dilek nasıl dilenir? Hıdırellez’de hangi ritüeller yapılır?
- Ateşten atlamak: Hıdırellez’de en yaygın ritüellerden ve dilek dileme şekillerinden birisi, Hıdırellez gecesi ateş yakılması ve ateşin üzerinden atlanmasıdır. Ateşten atlamak, eski Türk inançlarına dayanan bir gelenektir. Eski Türk inanışına göre, Hızır ve İlyas Peygamber, yeryüzünde insanlara yardım etmek için dolaşırlar. Hıdırellez gecesi, bu iki peygamber dünyaya iner ve insanlara yardım ederler. Ateşten atlamak, bu yardımın sembolik bir göstergesi olarak kabul edilir. Ateş, kötü enerjileri yok etmek için kullanılır ve insanlar ateşin üzerinden atlayarak kendilerini temizlerler. Ayrıca ateş, yeni başlangıçların simgesi olarak da kabul edilir. Hıdırellez, baharın başlangıcını temsil eder ve ateşin üzerinden atlamak, yeni bir başlangıç yapmak isteyenlerin eski olumsuzluklardan kurtulmasına yardımcı olur. Hıdırellez gecesi yakılan ateşin üzerinden 3 kez atlanması ve dilek dilenmesi ile dileklerin kabul olacağına inanılır. Ayrıca ateşten atlamanın hastalıklardan ve nazardan koruyacağına da inanılmaktadır.
- Gül ağacına dilek bağlamak: Geleneksel olarak, Hıdırellez gecesi, dileklerin gerçekleşmesi adına özel bir gün olarak kabul edilir ve bu nedenle Hıdırellez gecesi insanlar gül ağacına dilek bağlamaktadır. Gül ağacının seçilmesi, Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Gül ağacı, Türk kültüründe aşkın sembolü olarak kabul edilir ve güzelliği, saflığı ve umudu temsil eder. Ayrıca, gül ağacının yapraklarının şekli, dileklerin gerçekleşmesi için dua ederken kullanılan ellerin şekline benzetilmektedir. Hıdırellez gecesi insanlar genellikle gül ağacının dalına, yazdıkları dileklerini bağlarlar ve bu dileklerin gerçekleşeceğine inanırlar. 5 Mayıs akşamı gül dallarına paralar, dilekler asılır. Hıdırellez ağacına bağlanan dilek kağıdına yazı yazmanın yanı sıra ev, araba, eş veya para her ne isteniyorsa çizilmesi de oldukça yaygın bir inanıştır. 5 Mayıs akşamı asılan dilekler 6 Mayıs sabah erkenden toplanır ve akan bir suya bırakılır. Dileğin suya bırakılması, su gibi hızlı ve temiz olması anlamında da yapılmaktadır.
- Gül ağacının dibine para gömmek: Hıdırellez günü yapılan bir diğer ritüel ise gül ağacının dibine para gömülmesidir. 5 Mayıs akşamı gül ağacının dibine gömülen para ile bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı bir kişi olmak hayal edilir. 6 Mayıs sabahı ise gül ağacının dibine gömülen para cüzdana koyulur ve bir sonraki Hıdırellez’e kadar bekletilir.
- Taşlar ile dileği çizmek: Hıdırellez’de yapılan bir diğer ritüel ise küçük taşlar toplayıp bu taşlar ile neyin olması isteniyorsa onun şeklinin çizilmesidir. Toplanan taşlar ile ev, araba, kısmet her ne isteniyorsa çizilir ve 6 Mayıs günü sabaha karşı bu taşlar toplanır.
- 41 çeşit ot toplamak: Hıdırellez’de yapılan bir diğer inanışa göre ise 5 Mayıs günü kırlardan 41 çeşit ot toplanır, toplanan otlar bir suya konulur ve o suyla Hıdrellez sabahı yüz yıkanır. Bu suyun kişiye şifa, bolluk ve bereket vereceği söylenir.
- Mutfaktaki kavanozların ve cüzdanların ağzını açık bırakmak: Hıdırellez’de yapılan bir diğer gelenek ise 5 Mayıs akşamı evdeki bakliyat kavanozlarının ağzının ve cüzdanların açık bırakılmasıdır. Bunun nedeni ise Hıdırellez’de bu kavanozlara ve cüzdanlara Hızır ve İlyas Peygamber’in bereket dağıtacağı yönündeki inançtır.
Haber Merkezi