Hıdırellez nedir? Hıdırellez’de dilek nasıl dilenir, neler yapılır?

Hıdırellez, Türkiye ve Orta Asya'da kutlanan bir bahar bayramıdır ve kültürel olarak İlyas Peygamber ve Hızır'ın buluştuğu bir gün olarak kabul edilmektedir. Bu gün, doğa yenilenmesi, bereketin artması ve hayatın yeniden canlanması gibi baharın getirdiği değişimleri kutlamak için kutlanır.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
  • Gül ağacının dibine para gömmek: Hıdırellez günü yapılan bir diğer ritüel ise gül ağacının dibine para gömülmesidir. 5 Mayıs akşamı gül ağacının dibine gömülen para ile bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı bir kişi olmak hayal edilir. 6 Mayıs sabahı ise gül ağacının dibine gömülen para cüzdana koyulur ve bir sonraki Hıdırellez’e kadar bekletilir.
  • Taşlar ile dileği çizmek: Hıdırellez’de yapılan bir diğer ritüel ise küçük taşlar toplayıp bu taşlar ile neyin olması isteniyorsa onun şeklinin çizilmesidir. Toplanan taşlar ile ev, araba, kısmet her ne isteniyorsa çizilir ve 6 Mayıs günü sabaha karşı bu taşlar toplanır.
  • 41 çeşit ot toplamak: Hıdırellez’de yapılan bir diğer inanışa göre ise 5 Mayıs günü kırlardan 41 çeşit ot toplanır,  toplanan otlar bir suya konulur ve o suyla Hıdrellez sabahı yüz yıkanır. Bu suyun kişiye şifa, bolluk ve bereket vereceği söylenir.
  • Mutfaktaki kavanozların ve cüzdanların ağzını açık bırakmak: Hıdırellez’de yapılan bir diğer gelenek ise 5 Mayıs akşamı evdeki bakliyat kavanozlarının ağzının ve cüzdanların açık bırakılmasıdır. Bunun nedeni ise Hıdırellez’de bu kavanozlara ve cüzdanlara Hızır ve İlyas Peygamber’in bereket dağıtacağı yönündeki inançtır.

Haber Merkezi

Hıdırellez nedir? Hıdırellez’de dilek nasıl dilenir, neler yapılır?