Hollywood yapımlarına müziğiyle hayat veriyor

Çocukluk hayali olan Berklee College Of Music'ten mezun olan İzmirli Müzisyen Oğuz Can Özcanlı, Hollywood yapımlarının müziklerini besteleyerek, dünya müzik otoritelerine yeteneğini kanıtlıyor

İzmirli bir ailenin oğlu olarak 1986’da dünyaya gelen Oğuz Can Özcanlı, Piyano eğitimi alan annesine ait piyanoda 5-6 yaşlarında müzikle tanışmış. Özcanlı, annesinin yarım kalan hedefini tamamlama kararını da bu yıllarda vermiş. İlkokulda org dersi alarak başlayan müzik serüveni, 11 yaşında Adnan Atalay’dan klasik piyano eğitimi ile devam etmiş. 6 yıllık klasik piyano eğitiminden sonra jazz müziğine ilgisi nedeniyle Kurtalan Ekspres’in eski klavyecisi Ömür Gidel ile derslere başlamış, hedefi netleşmiş. Amerika Berklee College of Music’te eğitim almaya odaklanmış. Özel Türk Koleji’ndeki okurken her yıl Berklee’den başvuru formu talep edip, incelermiş. Ömür Gidel ile eğitimlere devam ederken, Yaşar Üniversitesi’nde İç Mimarlık okumuş. Berklee hayali de bir başka bahara kalmış. 

En yakın arkadaşları Yaman Akdoğan ve Tuna Boylu ile lise yıllarında orkestra kurmuşlar. Üniversite hayatı onları başka yerlerine sürükleyince proje yarım kalmış. Oğuz Can Özcanlı İzmir Kültür Sanat Vakfı’nın workshop’larına katılmış ve Siena Caz Yaz Ustalık Sınıfları’na burs kazanmış. Üç arkadaş, Berklee Umbria Yaz Okulu müzik kurslarında buluşmuşlar.  Berklee için umut olmuş. Atina’da Berklee için sınava girip, kazanmışlar. Üç arkadaş, 4 yıllık eğitim hayatı için Boston’a gitmiş. Özcanlı, aldığı bir bursla, çağdaş kompozisyon ve prodüksiyon bölümünü okumuş. Berklee’nin çağdaş müzikte en iyi okullardan biri olduğunu ifade eden Özcanlı, “Arif Mardin ve Aydın Esen’in hocası Ray Santisi benim de hocamdı. Çok iyi eğitim aldık. Mentorum olarak kabul ettiğim besteci Emir Işılay, ben mezun olurken müzik direktörlüğünü yaptığı müzikalden ayrılıyordu. Kendi yerine beni davet etti. İlk işim için Los Angeles’e gittim. Los Angeles ile tanışmam ve ilk işimi almam böyle oldu. 2014’de müzikal sonrası televizyonlara besteler yapan Reality Tune Şirketi’ne besteci olarak girdim. Discovery Channel ve National Geografic kanallarının yapımlarına besteler yapmaya başladım. Discovery Channel’da Killing Fields başta olmak üzere 15 diziye beste yaptım. Artist Visa denilen üstün yetenek vizesi ile Amerika’da çalışma hakkı kazandım” diye anlatıyor Hollywood serüveninin başlamasını. 

Survivor Show’un yaratıcısı ünlü yapımcı Mark Burnett’in oğlu ile Berklee’de birlikte okuyan Özcanlı, onun açtığı müzik şirketinde 2017-2020 arasında çalışmış. Netflix, CBS, HBO kanalları için müzikler hazırlamış. Bu şirket Amerika’da kalabilmesi için sponsor da olmuş. 2018’de ilk single’ını çıkarmış. 3 tane Grammy ödülüne sahip olan bas gitarist John Patitucci ve 2018 Latin Jazz Grammy ödülü sahibi gitarist Claudio Ragazzi, Özcanlı’nın Sunset Bossa isimli bestesini seslendirenler arasında yer almış.

Oğuz Can Özcanlı’nın meslek hayatının dönüm noktası Yönetmen Farham Alam’ın Why isim filmi. Bu filmin müziklerini yaparak, ilk uzun metrajlı film deneyimini kazanan Özcanlı, filmin ödüller almasıyla dikkat çekmiş. Çalıştığı filmler arasında orkestratör olarak da görev aldığı, Morgan Freeman ve Robert De Niro’nun başrolde oynadığı The Comeback Trail bulunuyor. “Su and Emir Işılay”ın müzik takımında yer alıyor. Life Time Channel için 10’dan fazla film müziği bestelemiş. Halen bu takımda çalışıyor. 

HEDEF GRAMMY VE OSCAR

Çocukluk hayali müzisyenliği, Berklee College of Music’te okuyarak gerçekleştirmenin büyük mutluluk olduğunu söyleyen Özcanlı, “Bu gurur verici. Bir Türk olarak, rekabetin büyük olduğu Hollywood’da kendimi kanıtladım. Sektörde var olmak çok zor. İlk büyük adımım Berklee’de okumaktı. O okul zaten birçok kapı açıyor. Çağdaş ve popüler müzikte dünyada bir numara. Daha ses getiren filmlere müzik yapıp, büyük bütçeli film projelerinde yer alarak, Grammy ve Oscar’ı hedefliyorum” diyor. 

Özcanlı, zamanla yarışılan film müzikleri besteleme sürecini şöyle anlatıyor; “Filmin gişe tarihine göre çekimler hatta montajı tamamlandıktan sonra bize geliyor. Yönetmenle ikili görüşmelerin olduğu bir tempoya giriyoruz. Bir yandan sahneleri izleyip, bir yandan da yönetmenin nasıl müzikler istediğini anlamaya çalışıyoruz. Bestelere verilen tepkiye göre, yeniden bestelemek gerekebiliyor. Zamana karşı yarışılan, stresli bir süreç. Müzikleri tamamlamanın tatmin duygusu yüksek. Bir filmin müzikleri 2 ay sürüyor. 3 hafta gibi kısa sürede tamamlanması gereken işler de geliyor. Yaklaşık 60 dakikalık müzik yazıyoruz.  Yapıma, yönetmenin, yapımcının kafasındaki vizyona uygun müzikler yazmak gerekiyor.”

Müziğin meslek olarak seçmek isteyenlere önerilerde bulunan Özcanlı, müziğin para kazanmayı amaçlayarak başlanacak bir iş olmadığını söylüyor. “Hiçbir zaman müziğe neden başladığımızı unutmamalıyız. Sevgi, tutku ve merak ön planda olmalı.” diyor. 

Hollywood Bowl ve Disney’in düzenlediği Encanto konserlerinde prodüksiyon asistanlığı yapmış. Berklee Müzik Online Programı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü Caz Ana Sanat Dalı, ODTÜ Caz Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Caz Ana Sanat Dalı sponsorluğundaki ‘’Outstanding Türkiye Enternasyonel Müzik Yarışması’’nda jüri üyeliği yapmış. 

Özcanlı Academy ile müzik dersleri
Oğuz Can Özcanlı, kendisi gibi İzmirli olan Sezin Kızıltan ile evli. Sezin, Amerika’da özellikle Çinliler’e İngilizce dersleri vermiş. İkisinin eğitmenlik deneyimi birleşince pandemi döneminde Özcanlı Academy adıyla müzik okulu açmışlar. Berklee mezunu 20 öğretmenle Zoom üzerinden online dersler veriyorlar. Okulun 15 bölümü var. Enstrümandan, orkestrasyona, farklı alanlarda 6-60 yaş aralığında öğrencileri var. Okulun yönetimiyle ilgilenen Sezin Kızıltan da müziğe uzak değil. Bas gitar, piyano çalıyor. Oğuz Can Özcanlı’nın projelerinde bas gitarı çalıyor.

Bakmadan Geçme