• Haberler
  • Yerel
  • ‘Horzum ve Çobanlar'da madencilik kabul edilemez’

‘Horzum ve Çobanlar'da madencilik kabul edilemez’

Ödemiş Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 8 Haziran 2023 Perşembe günü Mehmet Taşlı başkanlığında Ödemiş Öğretmenevi'nde toplandı....

Ödemiş Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 8 Haziran 2023 Perşembe günü Mehmet Taşlı başkanlığında Ödemiş Öğretmenevi’nde toplandı. Toplantıda Horzum ve Çobanlar mahallelerini içeren maden sahası ihaleleri ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara imam görevlendirilmesi olarak bilinen projesi tartışıldı.

HAYATİ TEHLİKE

Ödemiş’e bağlı Horzum merkezli 18.800 dekar ve Çobanlar’ı kapsayan 8.600 dekarlık sahada 4. grup maden arama ihalesi yapılması üzerine Ödemiş Kent Konseyi Yürütme Kurulu konuyu gündeme alarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında bir basın açıklamasıyla ilk tepkisini gösterdi. Maden uğruna doğa ve insan hayatının tehlikeye atılmasına izin verilemeyeceğini vurgulayan yürütme kurulu, bölgede 4.grup maden arama ihalesinin yapılmış olmasının hiçbir açıdan kabul edilemeyeceğini belirtti.

1985 tarih ve 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 2. maddesinde sayılan 4.grup madenler arasında uranyum, toryum, radyum maddeleri içeren radyoaktif minerallerden, ağır metallere kadar üretim sürecinde çevrede büyük tahribat yaratabilecek maddelerin yer aldığına dikkat çeken Yürütme Kurulu, ihale kesinleşme tarihinden önce yapılacak itirazın önemini vurguladı.

İhaleye itiraz süreciyle ilgili bilgi veren Başkan Taşlı, “Daha henüz başlangıç aşamasında yapacağımız bu itirazın sonuç getirebileceğini düşünüyorum. Bunun için Haziran 12’sinde ihale kesinleşme tarihinden bir hafta önce itiraz dilekçelerimizi Ödemiş, Turgutlu, İzmir ve Manisa’da ilgili resmi makamlara ileteceğiz. Yıllardır bölgemizde verilen çevresel mücadelede hep haklı ve başarılı çıktık. Bu ihaleler konusunda da başarılı olacağımızı düşünüyorum. Küçükmenderes Havzası dünyanın en güzel, en verimli bölgesinde. Buradaki mükemmel dengeyi ve doğal güzellikleri sonuna kadar korumakta kararlıyız. Yerin üstü altından daha değerli. Havayı, suyu, toprağı ve canlıyı korumaya devam edeceğiz” dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme