İESOB Başkanı Yalçın Ata: Halk para harcayamazsa esnaf ne yapacak?
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, Türkiye'nin 2023 yılının ilk yarısında çok...
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, Türkiye’nin 2023 yılının ilk yarısında çok zor günler yaşadığını, ikinci yarıdan itibaren de ekonomiyi toparlama çalışmalarına yoğunlaşıldığını ifade ederek “2024 yılında esnafa verilen destekler sürdürülmeli” ifadesini kullandı.
2022’de Merkez Bankası’nın (MB) ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ olarak uyguladığı ‘düşük faiz’ politikasının, kurlarda önemli yükselişlere neden olduğunu ifade eden Ata, 2023’e kurlardaki istikrarsızlığı önleme çabalarıyla girildiğini, ekonomide zorluklar yaşanırken ‘Asrın Felaketi’ olarak tanımlanan depremlerin yaşandığını hatırlattı. Ardından 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimler nedeniyle ‘Seçim Ekonomisi’ politikalarının da ekonomide bazı tedbirlerin almasını ertelediğini ifade eden Ata, seçim sonrası değişen ekonomi politikalarıyla MB’nın para politikasının dövizin artış hızını kestiğini Türk Lirası’nda istenilen toparlanma görülmese de, atılan adımların olumlu karşılandığını belirtti.
Yılın ikinci yarısında toparlanma sürecine girildiğini işsizlik oranının düştüğünü MB toplam rezervlerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını kaydeden Ata, Türk ekonomisinin yeni yıla önemli borç stoku ve cari açık ile gireceğinin de göz ardı edilemeyeceğini aktardı.
YEREL SEÇİMLER..
Yeni yılda da ekonominin benzer şekilde seyredeceğini tahmin ettiklerini kaydeden İESOB Başkanı Ata, ekonomi çevrelerin genel tahmininin yeni yılda faizlerin bir nebze daha yükselmesi, yerel seçimlerden sonra sıkı tasarruf tedbirlerinin hayata geçirilmesi yönünde olduğunu belirterek “Muhtemel gelişmeler karşısında sıcak para sıkıntısının doğacağı ve tüketimin düşeceği öngörülmektedir” dedi.
ESNAF AÇISINDAN
Yaşanan ekonomik gelişmelerden olumsuz yönde en fazla esnaf sanatkarların etkilendiğini kaydeden Ata sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hükümet özellikle Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri üzerinden Halkbank vasıtasıyla kesimi çok uygun faizli kredilerle desteklemiş, hatta deprem bölgesindeki esnafın Halkbank’a olan geri ödemelerini ertelemiştir. Ne var ki yapılan desteklere rağmen üyelerimiz halen zor şartlar altındadır ve 2024 yılında da esnaf sanatkarların iktisadi anlamda desteklenmesi gerekecektir.
Ekonomi çevrelerince tahmin edilen yüksek faiz ve tasarruf tedbirleri hayata geçirildiği takdirde, sıcak paraya ulaşmak zorlaşacak, ticari sirkülasyonun ve genel tüketim talebinin düşmesi söz konusu olacaktır. Bu durum da esnaf sanatkarlarımızı olumsuz yönde etkileyecektir. Çünkü üyelerimiz doğrudan halka mal ve hizmet sunan kesimi oluşturmaktadırlar. İnsanların alım güçlerinin düşmesi veya tüketimlerini kısması, zorunlu ihtiyaçların dışında tüketimden kaçınmaları, esnaf sanatkarların da iş potansiyellerinin düşmesine, ticaretlerinin ve üretimlerinin azalmasına neden olacaktır.
Netice itibarıyla, ekonominin yanı sıra sosyal ve kültürel yaşama da katkı koyan, toplumda birlik ve beraberliğin en önemli unsurları arasında gösterilen üyelerimizin korunması önem arz etmektedir. Bu yaklaşım, Anayasanın 173 üncü maddesindeki ‘Devlet Esnaf ve Sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır’ hükmüne de uygun olacaktır.
Haber Bülteni