• Haberler
  • İzmir
  • İGC'den NAR projesi eğitimi: Gazetecilere telif ödenecek

İGC'den NAR projesi eğitimi: Gazetecilere telif ödenecek

Hollanda Krallğı Büyükelçiliği İnsan Hakları Programı desteği ile başlayan 'Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim...

İGC'den NAR projesi eğitimi: Gazetecilere telif ödenecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hollanda Krallğı Büyükelçiliği İnsan Hakları Programı desteği ile başlayan ‘Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR, Eylül 2021 tarihinde başladı. İzmir, Manisa, ve Muğla’da sürdürülen proje kapsamında medyadaki şiddet dili dönüştürülerek farkındalık çalışmalarının yanı sıra “NAR- Kadın ve LGBTİ+lar Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi” Türkiye’nin ilk defa 3 şehirde gerçekleştirecek.

TELİF DESTEĞİ

İGC’nin Hollanda Krallığı desteğiyle başlattığı ‘Nar Projesi’ kapsamında gazeteciler için telifli destek verileceği öngörülüyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin öne çıkarıldığı haber dilini yaygınlaştırılmanın gerçekleşmesinde gazetecilere bu konuda eğitimlerin verilmesi devam ediyor.

Bu alandaki eğitimlerde haber, belgesel, kamu spotları, afiş ve billboard metinleri, jingle, podcast hazırlanmasında ‘Haber Yayın Kurulu’ aracılığıyla on beş günde bir en başarılı aile, kadın, şiddet haberleri seçilerek ayda 6 habere telif ödenecek.

“RÜYA GİBİ BİR TALEPLE BAŞLADI”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, kürsüde yaptığı konuşmada projenin amaçları hakkında bilgiler verdi.  Projenin rüyayla başlayarak taleple devam ettiğine işaret eden Gappi, “Nar projesi, bir rüyayla başladı. Rüya gibi bir taleple başlayarak ülkede şiddet görenlere karşı çok önlemler alınabiliyor, devletin ve valiliğin de bu alanda yapması gerekenler görevleri var. Ve şiddet görenler, şiddet gördükleri yere geri döndürülüyor. Şiddet gören kadının yanına giderek onun yaşadığı yerden onunla olduğumuz haykırabilsek keşke dedik. Bunlar içimizde bir uhde olarak kaldı ve iki konu dikkatimizi çekti. İGC olarak mesleki sorumluluklarımızı yerine getirmek. Şiddet diline karşı nasıl bir mücadele edeceğiz? Ve dedik ki on binleri de hatırlayarak iki ayak üzerine oturtalım.  Birincisi ‘Biz meslekte neler yapabiliriz?’ dedik” dedi.

Şiddet haritalarının öne çıkarılmasıyla ilk defa İzmir’de oluşturulan NAR Projesi, şiddete maruz kalanların öne çıkarılmasında büyük etken oluşturduğu ifade eden Başkan Gappi,  şiddete maruz kalanların girdiği mahallelerine girerek bölgedeki muhtar, imam ve taksicilerle görüştüklerini altını çizdi. Gazetecilerin ise bu projede birer ‘Nar Elçisi’ olmasını vurgu yaparak, “Bu alanda gazetecilerin Nar projesinde birer nar elçisi olmasını istiyoruz. Bu alanda ise farklı projelere de yol açılacak” dedi.

Şiddetin özendirici etkilerine karşı gazeteciliğin önemli adımlar atılmasına karşın hassas davranılması gerektiğinin altını çizen İGC Başkanı Gappi, kürsüye akademisyen Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Dr. Devrim İnce’ye bıraktı.

Akademisyen Alankuş ve İnce, katılan gazetecilere medyadaki şiddetin üzerine kadın ve çocuk odaklı haberciliğin çerçevesince değerlendirmelere yer verildi.

Turgay Kılıç

Bakmadan Geçme