İhracat rekor kırıyor, üretici sayısı düşüyor

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, sektör olarak 2024 yılı ihracatında 6 milyar doların üzerine çıktıklarını açıklarken, büyükşehirlere göç yüzünden tarımla uğraşan sayısının her geçen yıl azaldığına dikkat çekti

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024'de sektörel ihracatlarının 6 milyar doları geçtiğini, Türkiye ihracatından yüzde 22 pay aldıklarını açıkladı. Uçak, “Büyük şehirlere göç artınca çiftçi sayısında azalma oldu. Tarımın yalnızca hayati bir sektör değil, doğru yapıldığında kazançlı bir uğraş olduğunu yeni nesillere anlatmayı ve bu bilinci aşılamayı hedefliyoruz” dedi.

EGE'DEN EN ÇOK TURŞU İHRAÇ EDİLDİ

EYMSİB, 6 milyar doların üzerine çıkan rakamıyla Türkiye’nin ihracatından yüzde 22 pay aldı. Ege’de en çok ihracatı yapılan ürün 319 milyon dolar ile turşular oldu. Hayrettin Uçak, yıl değerlendirmesinde şunları söyledi:  “2024 hem üyelerimiz hem de ihracat camiası için zor ve yorucu geçti. Bu zorlukların üstesinden gelerek Birlik olarak 1 milyar 314 milyon dolarlık ihracata imza attık. Birlik ihracatındaki ürün ve ülke detaylarına bakarsak, en çok ihracatı yapılan ürünler 319 milyon dolar ile turşu, 170 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça, 101 milyon dolar ile meyve suları, 55 milyon dolar ile kiraz, 44 milyon dolar ile domates, 41 milyon dolar ile üzüm oldu. Birliğimizin güçlü olduğu turşu, kuru domates, kestane gibi ürünler önemini korudu.  En çok ihracat yapılan ilk 6 ülke 239 milyon dolar ile Almanya 197 milyon dolar ile ABD, 101 milyon dolar ile İngiltere, 95 milyon dolar ile Rusya, 71 milyon dolar ile Hollanda, 63 milyon dolar ile İtalya oldu. Ege İhracatçı Birlikleri 2024 tarımsal ve hayvansal ürün ihracatı 7 milyar 600 milyon dolara ulaştı. Türkiye genelindeki yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatımız, 2024 itibarıyla ilk kez 6 milyar 131 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, 2025 umutlarımızı pekiştirdi. Ama yine de 2025 yılında bizleri bekleyen zorlukların da farkındayız.”

Uçak, Türkiye genelinde en çok ihracatı yapılan ürünlerden bahsederek “Türkiye genelinden çok ihracatı yapılan ilk 6 ürün sırasıyla 574 milyon dolar ile meyve suları, 475 milyon dolar ile mandalina, 428 milyon dolar ile turşular, 426 milyon dolar ile domates, 377 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça grubu, 357 milyon dolar ile limon olmuştur. Türkiye genelinde 2024 yılı tarımsal ve hayvansal ürün ihracatı 36 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye’nin tarım ürünü ihracatının yüzde 25’e yakını Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri tarafından gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİ SAYISI CİDDİ ORANDA AZALIYOR”

2025'de üretim kalitesini artırmaya öncelik vereceklerini vurgulayan Uçak, 2024'de kuraklığın tarım ürünlerini olumsuz etkilediğini belirterek, "İklim değişikliği doğrudan yaşamımıza müdahale ediyor. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için sınırlı kaynakları etkin kullanmak tercih meselesi değil, zorunlu hale geldi. Ürün çeşitliliğimizi korumak, kalıntısız üretimi yaygınlaştırmak adına, biyoteknik mücadele yöntemlerini üreticilerimize tanıtmayı ve teşvik etmeyi sürdüreceğiz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak Ege bölgesindeki ürünlerin sezonluk kalıntı durumlarını kontrol etmek için 4 yıldır Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi yürütüyoruz. Proje ile mandalina, limon, üzüm, kiraz, domates, mandalina, portakal, asma yaprağı, şeftali, çilek, biber gibi ürünlerin yoğun üretildiği bölgelerden numuneler alarak analiz ettirdik, sorunlu bölgelerde çalışma yürütüyoruz. Sürdürülebilir tarım ve ihracatın geleceği için gençlerimize değer veriyor, onların potansiyelinden umutlar besliyoruz. Büyük şehirlere olan göçlerin artmasıyla tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçi sayısında gözle görülür azalma yaşanıyor. Gelecek nesillere, tarımın yalnızca hayati bir sektör değil, doğru yapıldığında son derece kazançlı uğraş olduğunu anlatmayı ve bu bilinci aşılamayı hedefliyoruz” dedi.

Uçak, ileriye dönük projelerden bahsederek “Geçen yılki basın toplantımızda Ege Üniversitesi ile gıda kayıplarının önlenmesine ilişkin bir proje yürüttüğümüzden bahsetmiştik. Projemiz nihayet sonuçlandı ve sonuç raporunu aldık. Nisan ayından itibaren üretici toplantılarına yeniden ağırlık vermeyi planlıyoruz, bu raporda görülen eksiklikler konusunda üreticilerimizi bilgilendirmeyi ve kayıpların önüne geçmeyi hedefliyoruz. Üretim süreçlerimizi iyileştirmenin yanı sıra, yeni pazarlara açılma hedeflerimizi 2025 yılında daha da ileri taşımayı planlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda, 44 firmamızın katılımıyla başlatılan yeni URGE projemiz, bizlere yol gösterecek. Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle, bu projede yer alan firmalarımızın ihtiyaçlarına uygun olarak yeni pazar ve müşteri bağlantıları kurmayı hedefliyoruz. İnşallah bu yılın ilk yarısında ilk yurtdışı pazarlama faaliyetimizi de gerçekleştirmiş olacağız. Bir diğer projemiz olan ve Gıda Birlikleri ile birlikte yürüttüğümüz Turquality projemiz kapsamında, ABD’de oldukça başarılı etkinlikler düzenliyoruz. Tanıtım faaliyetleriyle başlayan bu girişim artık meyvelerini vermeye başladı ve firmalarımız ihracat anlaşmaları imzalamaya koyuldular. Bu projelerin üyelerimize son derece faydalı olduğuna inanıyorum. Ayrıca, bu tür destekleri bizlere sunduğu için Ticaret Bakanlığımıza da teşekkür ediyorum. Bununla birlikte, 2024 yılında İzmir’de ilk kez düzenlediğimiz ve sektörümüz için büyük bir önem taşıyan Interfresh Fuarı’na, bu yıl daha güçlü bir katılım sağlayarak İzmir’imizin ve sektörümüzün tanıtımında öncü bir rol üstlenmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

 

Bakmadan Geçme