İhracatçılar ve gençlerin güçbirliği

TIW24 Anadolu Buluşmaları kapasamında İzmir İzQ'da biraraya gelen inovatif proje sahibi 20 öğrenci ve Ege İhracatçı Birlikleri'nin başkan ve yönetim kurulu üyeleri, iş birliği fırsatlarını konuştu

Türkiye Innovation Week'e hazırlık niteliği taşıyan, TİM tarafından seçilen İnovaTİM üyesi inovatif proje sahibi yaklaşık 20 öğrenci ile Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları ve Yönetim Kurulları ile “TIW24 Anadolu Buluşmaları İzmir"de İzQ'da bir araya geldi.

Toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Burak Hucuptan, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arıoğul, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı A. Müjdat Kemer, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal katıldı. 

Koordinatör Başkan Jak Eskinazi, “2015’den beri düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları’na artan ilgi ve kıymetli katılım bizi mutlu ediyor. İnovasyon, topluluklar, iş birlikleri ve çeşitlilikle beslenir. İsviçre 12 yıldır üst üste AR-GE harcamalarında birinci, inovasyonda dünyaya örnek oluyor. ABD, 2023’de yapay zeka alanına 42,5 milyar dolar yatırım yaptı. Geçen yıl küresel yapay zeka anlaşmalarının neredeyse yarısı ABD'de gerçekleşti. Silikon Vadisi'nde gelecek on yılda 1 trilyon dolarlık yapay zeka kümelenmesi oluşturuluyor. Güney Kore GSYİH'sının yüzde 4,8'ini araştırma ve geliştirmeye ayırıyor. Dünyanın en yüksek AR-GE harcaması yapan ülkelerinden” dedi.

Başkan Eskinazi, “Çin'i inovasyonda son yıllarda 'uyuyan devin uyanışı' olarak görebiliriz. 2000'lerin başında üretim merkezi olan Çin, teknoloji ve inovasyonun öncüsü oldu. Toplam 1,5 milyon patent başvurusu ile dünyada lider. Yapay zeka, biyoteknoloji ve yenilenebilir enerji gibi kilit alanlarda devasa yatırımlar yapıyor. Çin'de temiz teknoloji üretimi kapasitenin üstünde, dünya çapındaki güneş paneli talebinin yüzde 200'ünü karşılayabilecek durumda. Dünyanın ilk Yeşil Silikon Vadisi Çin'de Baotou'da kuruluyor, hammadde piyasasına hakim. Avrupa, inovasyon yarışında ABD ve Asya'nın gerisinde gibi görünse de yeşil enerji ve sürdürülebilirlik alanlarında liderliği elinde tutuyor. Almanya, 'Endüstri 4.0' kavramını dünya literatürüne kazandırarak üretim süreçlerinde dijital dönüşümü hızlandırdı. Avrupa Birliği genelinde Yeşil Mutabakat ile 2050’ye kadar karbon nötr kıta olma hedefi, dünyada yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir teknolojilere yatırımları artırdı. Dünya yapay zekada muazzam hamleler içinde. Dünya Ekonomik Forumu'na göre, 2030’a kadar küresel GSYİH'nın %30'u yapay zeka ve dijital teknolojilerden kaynaklanacak. Bu, trilyonlarca dolarlık ekonomik büyüme demek” diye konuştu.

Dijital ekonominin küresel büyüklüğünün 11.5 trilyon dolar civarında olduğunu ve bu rakamın hızla arttığına değinen Eskinazi sözlerini şöyle bitirdi; “İnovasyon, sadece yenilik değil, ekonomi, toplum hatta küresel güç dengelerini değiştiren bir dinamik. Bilim ve teknoloji üretemeyen ekonomilerin güçlü olması, dünyada ön sıralarda yer alması mümkün değil. Nitekim eğitim sistemleri, toplumsal yapılar ve iş gücü dinamikleri inovasyonla uyumlu hale getirilmedikçe, ülkelerin küresel rekabet gücü azalır. Dünya Bankası raporlarına göre, AR-GE harcamaları düşük ülkeler, ekonomilerini büyütmede zorluk çekerken, dijitalleşmeye adapte olamamak sosyal eşitsizliği artırıyor. Fikirlerin Silikon Vadisi'nin en sıcak startuplarına dönüşmesini diliyorum, başarılarınıza şahit olmaktan gurur duyuyorum.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, “TİM olarak Anadolu Buluşmalarında büyük sinerji oluşturmayı hedefliyoruz. Gençlerimizle istişare ederek güç birliğini hayata geçirmek, farklı projeksiyonlar ortaya koymayı istiyoruz” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Ülkeler sürdürülebilirlikte yeşil ve dijital vizyonuyla kendi stratejisini belirledi. Sürdürülebilirlik küresel güç oldu. Türkiye de yeşil ve dijital vizyonuyla inovasyon stratejisi oluşturdu. Sanayicilerimizle gençlerimizin sürekli iletişimde olması gerekiyor. İzmir'in sesini dünyaya sizlerle duyuracağız” dedi.

TİM Genel Sekreter Yardımcısı Kübra Ulutaş Tapo, “Gençlerimizle sanayicilerimizi Türkiye'nin farklı illerinde buluşarak ekosistemi güçlendirmesini istedik. Bu yüzden öğrencilerimizle Birlik Başkanlarımızı biraraya getirdik. Bu çalışmalar uluslararası arenada da ülkemizin inovasyon alanındaki çalışmalarına çok katkı sağlıyor. Biz küresel inovasyon endeksinin görev gücünü üstleniyoruz, ciddi ilerlemeler katettik” sözlerine yer verdi.

İZQ Direktörü Tuba Kesen Umar, “İzQ, İzmir'in nitelikli işgücünü İzmir'in IQ'sünü niteliyor. Gençlere girişimciliği teşvik ediyoruz, mekânsal ve network desteğini sunuyoruz, mentörlükler/danışmanlıklar sağlıyoruz. En büyük katma değerimiz gençlerimize kıymetli bir network sunmak, girişimcilerimizi yatırımcılarla buluşturmak” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme