İhracattaki kriz lojistik firmalarını vurdu

Hükümetin kontrollü kur rejiminde ısrarı, üretim maliyetlerindeki hızlı artış ihracatçının satışlarını geriletince, deniz nakliyesinde faaliyet gösteren lojistik firmaları da kan kaybetmeye başladı. Lojistik firmalarının iş hacmi düşerken, yaptıkları işlerin tahsilatında sıkıntı yaşamaya başladılar

Hükümetin kontrollü kur rejiminde ısrar etmesi yüzünden döviz TL karşısında olması gereken değeri ulaşamıyor. TL’nin değerlenmesi ihracatçıyı vuruyor. Bir yandan dövizin kontrol altında tutulması bir yandan da enflasyon yüzünden üretim maliyetleri yükselen ihracatçı, rakipleri karşısında yüksek kalan fiyatları yüzünden sahip olduğu pazarlarda rekabet gücünü kaybediyor. Bu da ihracatçının satışlarını engelliyor. İhracatçının satamaması lojistik firmalarının da iş yapamaması anlamına geliyor. 

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Üyesi Taner İzmirlioğlu, ihracatçıların kesinleşen ihracatlarının rezervasyonlarını bir hafta önceden yaptıklarını hatırlatarak, “Rezervasyonlara bakarak söyleyebilirim ki yüzde 30’lardan 50’lere varan düşüşler var. İhracatçı satamıyor. Özellikle katma değerli ürünlerde düşüş daha fazla. Bu da doğrudan lojistik sektörünü vuruyor” dedi.

İhracattaki kriz lojistik firmalarını vurdu

Lojistik sektörü olarak çok fazla gelişmeden olumsuz etkilendiklerini anlatan İzmirlioğlu, “Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim de maliyetlerimiz yükseldi. Kurlar yükselmiyor. Vergiler artıyor, asgari ücret yükseliyor. Sektörümüzün uzman isimleri EYT uygulaması ile emekli olup, ayrıldı. İhracatçılarımız yakın zamana kadar yaptıkları ihracatları yapabilseler bu maliyetler daha katlanılır olacaktı” diye konuştu. 

İşlerin azalması kadar yapılan işlerden tahsilat almanın da artık büyük sorun haline geldiğini açıklayan Taner İzmirlioğlu, durum tespitini şöyle yaptı; “Biz lojistik firmaları olarak armatörlere yapacağımız ödemeleri teminat mektupları ile garanti altına alıyoruz. Ancak biz ihracatçı firmalardan ödeme almakta sıkıntı yaşıyoruz. Ödeme alabildiklerimiz ya geç ödüyor ya da taksitlendirmek istiyor. Bu da yüksek enflasyon nedeniyle sorun yaratıyor. Kredi yollarımız ya kısıtlı ya da kapalı. İhracat çok düştü, yapabilenlerin karları düştü. Firmalar arasında iflaslar, konkordatolar arttı.”

Taner İzmirlioğlu ihracatçı ve lojistik sektörleri açısından 2025’in öngörülemez olduğunu da vurguladı. 

Bakmadan Geçme