• Haberler
  • Gündem
  • İkinci mülakata çağırıldıysanız bu haberi kesin okumalısınız!

İkinci mülakata çağırıldıysanız bu haberi kesin okumalısınız!

İkinci bir mülakata davet edilmek, başvurduğunuz pozisyon için olumlu değerlendirilen bir aday olduğunuzu gösterir. Rol için...

İkinci mülakata çağırıldıysanız bu haberi kesin okumalısınız!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İkinci bir mülakata davet edilmek, başvurduğunuz pozisyon için olumlu değerlendirilen bir aday olduğunuzu gösterir. Rol için ilk engelleri aştığınızın ve sizde potansiyel görüldüğünün kanıtıdır. Bu bir kutlama nedeni olarak görülebilir, ancak henüz her şeyin bitmediği unutulmamalıdır. Sıkı bir iş piyasası ve çok fazla rekabet var! Dolayısıyla bağlılığın, mevcut becerilerin ve gelecekteki büyümeyi gösterme yeteneğiniz, diğer adayların önüne geçmek için çok önemli olacaktır.

 

İKİNCİ GÖRÜŞME NEDİR?

İkinci bir görüşme yaptığında bu, şirketin sizde olumlu şeyler gördüğü ve sizi işe, kültürüne uygun bulduğu anlamına gelir. Ciddi olarak değerlendirildiğinizin bir göstergesidir; dolayısıyla bundan en iyi şekilde yararlanmalısınız.

 

İşe bağlı olarak ikinci görüşme, sürecin son aşaması olabilir; ancak ek görüşme turları da olabileceğinden beklentilerini gerçekçi tutmak akıllıca olacaktır. Aynı işe başvuran binlerce kişi olabilir. İşe alım süreci; başvurular arasından en uygun olanları listeleyerek ilerler. Yani görüşmeler ilerledikçe en ideal kişiye doğru liste daralır. Bu nedenle doğru bir eleme için ikinci görüşme, ilkine göre daha uzun sürebilir.

 

İkinci görüşmede sizden daha derine inen, daha spesifik ve genellikle daha zor olan sorulara yanıt vermeniz istenebilir. İşte olası birkaç soru ve en uygun cevaplar!

 

GÖREVE VE ŞİRKETE İLGİ

Rol ve şirketle ilgili sizi ilgilendiren şeyler hakkında kesinlikle daha fazla soru sorulacaktır. Görüşmeciler şuna benzer sorular sorabilir;

 

Bu rol ve bu şirket hakkında sizi ilgilendiren şeyler nelerdir?

Neden bu rolün becerilerinize uygun olduğunu düşünüyorsunuz?

Sizi bu işe çeken şeyin ne olduğu hakkında bilgi verebilir misiniz?

İşin becerilerinize eşleşen unsurları hakkında bir cevap verebilirsiniz. Burada önemli olan nokta, şirketle ilgili yaptığınız yorumların işin önüne geçmemesi. Aksi durumda görüşmeci pozisyondan bağımsız olarak öncelikli hedefinizin, şirkete alınmak olduğu düşünebilir. Bu noktada mülakat öncesi rol ve şirket hakkında yaptığın araştırmalara dayanarak soruları cevaplamak en iyisi. Bir diğer önemli nokta da işinde çok iyi olan bir profesyonel olabilirsin; ancak yetkinliğini ölçmeye yönelik sorulan soruları yanıtlarken egolu görünmemeye özen göstermelisin. Bunu yapmanın en kolay yolu da işle ilgili rakamsal verilere dayanan başarılardan bahsetmek olabilir.

GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLER

Görüşmeyi yapanlar güçlü ve zayıf yönlerini, sahip olduğun etkileri öğrenmeye çalışacaktır. Bu amaçla şu soruları sorabilir;

 

Son işinizin hangi kısımlarında başarılı oldunuz? Hangileri sizin için zorlayıcıydı?

Son işinizde az ya da çok neyden keyif aldınız ve neden?

Başarısız olduğunuz veya mücadele ettiğiniz bir zamanı ve bununla nasıl başa çıktığınızı anlatır mısınız?

En büyük zayıflığınız nedir?

Önceki işinizi veya şirketinizi etkilemek veya geliştirmek için ne yaptınız?

Bu soruları, becerilerinle ilgili genellemeler yerine, çeşitli ayrıntılar vererek yanıtlamalısın. Daha önce de söylediğimiz gibi verilere dayanarak objektif örnekler vermen önemli.

 

KARAR ALABİLMEN

Bu aşamada, muhtemelen muhakemenle ilgili sorular alacaksın. Örneğin;

 

Yanlış veya etik olmadığını düşündüğünüz bir şeyi yapmanızın istendiği bir zamanı ve bunu nasıl hallettiğinizi anlatabilir misiniz?

Özellikle zor bir karar vermek zorunda kaldığınız bir zamanı ve bununla nasıl başa çıktığınızı anlatır mısınız?

Burada dürüstlüğün yanı sıra değerlendirme ve bir durumda en iyi eylemi gerçekleştirme yeteneğini gösteren örnekleri paylaşabilirsin. Ayrıca eylemlerinin ve seçimlerinin etkisi hakkında da konuşman gerekebilir.

BEKLENTİLERİN

İkinci görüşmedeki bir diğer soru türü, beklentilerinle ilgilidir. Görüşmeciler şuna benzer sorular sorabilir;

 

Maaş beklentiniz nedir?

Ekiple mi bireysel mi çalışmak size daha uygun?

Tercih ettiğiniz çalışma modeli nedir?

Organizasyon kültürünün hangi yönleri sizin için en önemli?

Başarılı olmak için bir liderden beklentiniz nedir?

Bu sorulara vereceğin yanıtları, tercihlerine ve aynı zamanda işin sunduklarına göre uyarlayabilirsin. İşin sunduğundan çok daha yüksek bir maaş bekliyorsan veya uzaktan çalışmak istiyorsan, ancak bu imkanlar sunulamıyorsa, iyi bir değerlendirme yapmalısın. Esneyebileceğin ya da asla taviz vermeyeceğin konuları netleştirerek bu soruları cevaplaman önemli. Ayrıca bir kültürden ve bir liderden beklentin konusunda özgün ve net olmalısın. İnsanlar işlerinde ve şirketlerinde mutlu olduklarında, bunun nedeni genellikle organizasyonun sunduklarıyla beklentileri arasında bir eşleşme olmasıdır. Dolayısıyla gerçekçi olman burada kritik.

 

POTANSİYELİN

İleri vadede kuruma nasıl bir fayda sağlayabileceğin de merak konusudur. Bu nedenle görüşmeci sana şu soruları sorabilir;

 

İşinizdeki ilk 6 ay boyunca güvenilirliğinizi ve yetkinliğinizi nasıl göstermeyi planlıyorsunuz?

Kariyer hedefleriniz neler?

Kendinizi üç yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Sizi ne motive eder?

Bu soruları cevaplandırırken de mevcut pozisyonla ilgilendiğini ve büyüme arzunu hissettirmen gerekiyor. Gelecek hedeflerin, bu hedeflerin başvurduğun pozisyonla olan uyumu vb. konulara değinmen önemli.

Özel Haber

Bakmadan Geçme