İkinci torba yasada hangi düzenlemeler yer alıyor?
Yeni yıla girmeden önce çıkarılacak olan ikinci torba yasada çeşitli önemli düzenlemeler bulunuyor. Bu torba yasa,...
Yeni yıla girmeden önce çıkarılacak olan ikinci torba yasada çeşitli önemli düzenlemeler bulunuyor. Bu torba yasa, 80’e yakın maddeyi içeriyor ve genellikle teknik düzenlemelerin yanı sıra süresi dolan yasaların güncellenmesini kapsıyor.
AK Parti grubu, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve diğer bazı bakanlıkların faaliyet alanlarına ilişkin geniş kapsamlı düzenlemeler içeren bir torba kanun teklifi hazırladı. Kanun teklifinde, 31 Aralık 2023’te süresi dolacak bazı kanunlarda süre uzatımı, vergi ve prim borçları, işyeri kapatma cezaları, otomotiv sektöründe haksız rekabetin önlenmesi, deprem bölgelerinde fahiş fiyat uygulamalarına karşı cezaların artırılması, karşılıksız çek düzenlemesi, e-ticaret ve barkod uygulamaları, gelir uzmanlarının müdür olarak atanmaları gibi önemli maddeler yer alacak.
BEKLENTİLERE GÖRE GENİŞLEYEBİLECEK
Torba yasanın daha çok ekonomik konuları içereceği ve farklı toplum kesimlerinin beklentilerine göre genişleyebileceği ifade ediliyor. Emekliye 5 bin TL Cumhuriyet ikramiyesi, memur ve emekli maaş zammı, evlilik kredisi, taşeron işçilere kadro, konutların turizm amaçlı kiralanması, ev hanımlarına emeklilik gibi konuların da bu torba yasaya eklenebileceği belirtiliyor.
Karşılıksız çek düzenlemesi konusunda, adli para cezasına çarptırılanlar için bir beklenti oluşmuş olsa da AK Parti grubu yetkilileri, bu konuda herhangi bir değişiklik olmayacağını vurguluyor. Mevcut düzenlemeye göre, her bir çek için bin 500 güne kadar adli para cezası uygulanıyor. Ancak, hapis cezasının kaldırılması ya da ertelenmesi gibi bir çalışma yapılmıyor.
Deprem bölgesinde fahiş fiyat uygulamalarında Ticaret Bakanlığı tarafından kesilen cezaların artırılması da torba yasada yer alacak. Bu düzenleme ile bölgedeki vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi ve deprem konutlarının hızlı bir şekilde tamamlanması hedefleniyor.
Ayrıca, torba yasada şirket ve işyeri kapanmasında vergi ve prim borçlarının gayrimenkul ile ödenmesi, kamu personeli ile ilgili düzenlemeler ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen gelir uzmanlarının müdür olarak atanmalarına ilişkin düzenlemeler de yeniden getiriliyor. Otomotiv sektöründe haksız rekabetin önlenmesi ve buna neden olacak uygulamalara ilişkin ceza miktarlarının artırılması da yasa kapsamında yer alacak.
Haber Merkezi