İkinci tur seçimi öncesi rezervde erime devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervlerinin geçtiğimiz hafta 3,5 milyar dolar daha azaldığı ve swap...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervlerinin geçtiğimiz hafta 3,5 milyar dolar daha azaldığı ve swap işlemleri de dâhil olmak üzere net rezervin negatif seviyeye düştüğü tahmin ediliyor. TCMB, seçim öncesinde döviz kurlarındaki artışı kontrol altına almak için rezervleri harekete geçirdi.

Reuters’a göre son seçim öncesinde, keskin bir düşüşle birlikte 9 milyar dolar azalarak TCMB’nin toplam rezervlerinin 101,5 milyar dolara gerilediği hesaplanıyor. Beş bankacının TCMB’nin analitik bilanço ve diğer öncü verilerine dayanarak yaptıkları hesaplamalara göre, net rezervlerin büyük olasılıkla veri kaydının başladığı 2002 yılı başından bu yana ilk defa negatif olduğu düşünülüyor.

Bankacıların hesaplamalarına göre, altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam rezervler geçen hafta yaklaşık 3,5 milyar dolar azaldı ve 101,5 milyar dolara geriledi. Bu hesaplamalar, rezervlerde 3,3 ila 3,7 milyar dolar arasında bir azalış olduğunu gösteriyor. Bu durum, brüt rezervlerin yıl başından bu yana 27 milyar dolar düştüğünü göstermektedir.

Net uluslararası rezervlerde hesaplama hatalarının daha yüksek olabileceği dikkate alındığında, geçen hafta yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir düşüş bekleniyor. Beş bankacının hesaplamaları, net rezervlerde 2,1 ila 2,7 milyar dolarlık bir düşüş olduğunu gösteriyor.

TCMB’nin net rezervi seçim öncesi haftada 4,5 milyar dolar azalarak Şubat 2002’den bu yana en düşük seviye olan 2,3 milyar dolara gerilemişti. Bu durum, net rezervlerde yıl başından bu yana 28 milyar dolara yakın bir düşüş yaşandığını göstermektedir.

TCMB’nin swap işlemleri hariç net rezervi de geçen hafta 4,4 milyar dolarlık bir düşüşle -57,8 milyar dolara geriledi.

Ayrıca, TCMB’nin swap ve Hazine varlıkları hariç net döviz pozisyonu da 12 Mayıs’ta -73,4 milyar dolara gerilemişti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme