• Haberler
  • Yaşam
  • İklim krizinin etkilerini anlatan fotoğrafsergisi açıldı

İklim krizinin etkilerini anlatan fotoğrafsergisi açıldı

İklim krizi, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de etkilerini göstermeye devam ediyor.

Bu kapsamda düzenlenen "İklimler Değişirken Türkiye" adlı fotoğraf sergisi, Selçuk Efes Kent Belleği’nde sanatseverlerle buluştu. Sergide, 100’den fazla fotoğraf sanatçısı ve araştırmacının Türkiye’nin iklim krizinden nasıl etkilendiğini gösteren çalışmaları yer aldı.

Serginin ardından, Gezi ve Belgesel Fotoğrafçısı Faruk Akbaş’ın moderatörlüğünde, Ahu Akbaş, Filiz Salaçin, Cihangir Zeybek ve Mehmet Akıncı, fotoğraflarının arkasındaki hikayeleri ve iklim krizinin Türkiye üzerindeki etkilerini anlattı.

TÜRKİYE İKLİM KRİZİNDEN ETKİLENİYOR

Fotoğraf sanatçısı Faruk Akbaş, Türkiye’nin iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığını belirterek, “Göllerimiz kuruyor, canlı çeşitliliğimiz azalıyor. Çektiğimiz fotoğraflar ve oluşturduğumuz kitap ile bu değişime dikkat çekmeye çalıştık. Selçuk Belediyesi’ne bu sergiyi gerçekleştirmemize olanak sağladığı için teşekkür ediyoruz” dedi.

SERGİ 30 AĞUSTOS’A KADAR AÇIK 

Fotoğrafçı Ahu Akbaş, “İklimler Değişirken Türkiye” kitabının 20 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade ederek, “20 yıl boyunca Türkiye’nin farklı yerlerinde fotoğraf çekerken ülkedeki değişimi gözlemledik. Dağlarımız mermer ocaklarına dönüştü, ormanlarımız yok oldu” dedi.
Cihangir Zeybek, kitabın Türkiye’nin coğrafyasını, hayvan popülasyonunu ve bitki örtüsünü kapsadığını belirterek, İzmir Kuş Cenneti’nden çektiği fotoğraflarla katkıda bulunduğunu söyledi.
Katılımcılar, sergide Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki iklim krizinin etkilerini görmenin kendilerini etkilediğini belirtti. Ece Polen Budak, suya olan etkileri çarpıcı bulduğunu, Sümeyra Muştu Okşan ise Türkiye’de gezip göremeyeceğimiz yerlerin iklim krizinden nasıl etkilendiğini gözlemlediğini belirtti.
İklim krizinin Türkiye’ye olan etkilerini gözler önüne seren fotoğraf sergisi, 30 Ağustos’a kadar Selçuk Efes Kent Belleği’nde ziyaret edilebilecek.

ALİ ÖZKAYA 

Bakmadan Geçme