İlaç krizine çözüm bulunamıyor
Türk Eczacılar Birliği Fiyat Değerlendirme Komisyonu toplantısı sonrası yayımlanan karar ile ilaçlara yüzde 37 zam yapıldı....
Türk Eczacılar Birliği Fiyat Değerlendirme Komisyonu toplantısı sonrası yayımlanan karar ile ilaçlara yüzde 37 zam yapıldı. Zamlar hakkında değerlendirmede bulunan Bornova’da bir eczacı, hastaların ilaçlara ulaşamamasının zamlardan daha kritik olduğunu ifade etti
İlaçları temin etmede sorunlar yaşanmasının ilk sebebinin kurun sabitlenmesi olduğunun altını çizen eczacı, “Kurun 4’ten 6’ya yükseltilmesi ve 6’ya sabitlenmesi ilaçlara, yüzde 37’lik bir zam olarak yansıdı. Günlük hayatımızda herhangi bir ürün almak istediğimizde doların asıl değeri ile karşılaşıyoruz ve ürünleri buna paralel fiyattan alıyoruz. Gelen teknolojik aletlerde doların değeri neyse bize de o fiyattan geliyor. İlaçlar ise 6 dolardan geliyor. Doların değeri daha yüksek olduğu için yüzde 37 zam az geliyor.” dedi.
“HASTALARA İLACI ULAŞTIRMAKTA ZORLANIYORUZ”
Hastaların önemli ilaçları temin etmekte zorlandığını ifade ederek, “Asıl sorun yüzde 37 zam değil, ilacı bulamamak. Zamları bıraktık ve sadece ilacı hastaya kavuşturmak istiyoruz. Zamlı olmasına rağmen ilaçlar yavaş yavaş geliyor. Firmalar, depolara göredaha fazla ilaç tutuyor. 19 Şubat’ta zam yapıldı fakat 2 gün geçmesine rağmen ilaçların yüzde 90’ı hala piyasada yok ve kamyonlardan bize ulaşmadı.Firmalardan depolara iletilmesi en az 1 haftayı bulacak.” diye konuştu.
ÖNEMLİ HASTALIKLARIN İLAÇLARI BULUNAMIYOR
Eczanelerin de depolardan ve firmalardan ilaç temin etmekte zorlandığını vurgulayan eczacı,“Eczacılar açısından parayı bir kenarı koydum aralıktan şubata kadar olan süreçte bir ağrı kesici, bir mide koruyucu ilacının olmadığı zamanlar oluyor. Ama daha çok kalp, kanser ilacı ve yatalak hastaların ilaçlarını bulamıyoruz ve gerçekten acı çekiyoruz. Depo depoilaçları isteyip, X ürünü gönderin hasta kalp krizi geçirecek diyoruz. Hasta geliyor 10 tane eczane gezdim ilacımı sizde buldum diyor ya da bizde bulamıyor gittiği 10’uncu bir eczanede ancak buluyor ya da bulamıyor. Mama ile beslenen yatalak hastalarımız var. Hastalar ya kalp krizi geçirecek ya da açlıktan ölecek.Böyle bir mağduriyet yaşanmakta.” diye aktardı.
“FİRMALAR İLACI ELİNDE TUTUYOR”
İlaçların olmamasının asıl sebebinin firmaların ilacı elinde tutması olduğunu aktararak“İlaçların olmamasının asıl sebebi gerekli zamlar yapılmadığı için firmalar ilacı elinde tutuyor. Doların gerçek değerinden ilacı alsak firmalar da ilacı verir bu ilaçların yokluğunun sıkıntısını çekmeyiz. Firmalar benim ilacım 6 dolarlık değil diyerek ilacı vermek istemeyebiliyor. Devlet ise bu farkı hastaya yansıtıyor. Yüzde 37’nin çoğu hastaya fark olarak yansıdı. Devletin ödediği pay arttı fakat hastalar da çok mağduriyet yaşayacak ve fiyatlar artmaya devam edecek. Ara zam yapılmazsa aralığa kadar çoğu ilaçta rahatlayacağımızı düşünüyorum. Mağduriyet yaşanmasın diye yaz mevsiminde biz kendi hastalarımızın ilaçlarını almaya başlayacağız. İlaçlarını arayan başka hastalar da geliyor. Çünkü diğer eczanelerde de ilaçlarını bulamayabiliyorlar, rapor ilaçları kullanan hastalar bunu bilir.”
“İLAÇLARIN FİYATI DOLARIN GERÇEK DEĞERİNE GETİRİLMELİ”
İlaçların fiyatının gerçek dolar değerine getirilmesinin ve belli aralıklarla zam yapılmasının ilaç krizine çözüm olacağını ifade ederek şunları söyledi: “İlaçların fiyatının gerçek doların değerine getirilmesi gerekir. Çünkü zaten 4’ten 6’ya yükselttiler. Bu ekonomiyle alakalı bir durum. Bu sorunun çözüme kavuşması çok zor.Diğer bir çözüm olarak ise yılda 1 kere yapılan zammın yılda 4 ya da 6’ya bölünmesi olur. En azından yılda 6 kez yapılan bir zamdan dolayı ilaç yoka girmez. Bu sorunun bir eczacı olarak çözülmesini ve hastaların mağdur olmamasını temenni ediyorum.”
Haber: Özge Uğulu & H. Utku Sala