İlk aşıya 'Acil Kullanım Onayı' verildi

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği salgınına karşı ön yeterlilik onayı verilen ilk aşı olarak Bavarian Nordic'in ürettiği MVA-BN aşısını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği salgınına karşı ön yeterlilik onayı verilen ilk aşıyı duyurdu. İskandinav menşeli Bavarian Nordic şirketi tarafından üretilen MVA-BN aşısı, DSÖ'nün ön yeterlilik listesine eklenen ilk aşı olarak dikkat çekiyor. Bu aşı, 18 yaş ve üzerindeki bireylere uygulanacak olup, iki doz halinde, dört hafta arayla yapılacak.

Aşının acil kullanım için onaylandığını belirten DSÖ, uygulama protokolüne dair detayları paylaştı. MVA-BN aşısı, mevcut maymun çiçeği salgınıyla mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Maymun çiçeği salgınının merkezi olarak kabul edilen Demokratik Kongo Cumhuriyeti, komşu ülkeler ve diğer bölgelerde de etkili olmaya devam ediyor. Ülke, Avrupa Birliği tarafından bağışlanan 200 bin doz maymun çiçeği aşısının ilk partisini geçen hafta uzun bir bekleyişin ardından teslim aldı. Bu aşılar, ülke genelinde aşılama kampanyasına entegre edilecek.

Kongo Cumhuriyeti'nde bu yıl içinde 19 binden fazla maymun çiçeği vakası kaydedilmiş olup, 650'den fazla ölüm rapor edilmiştir. DSÖ ve yerel sağlık yetkilileri, eylül ayının sonunda başlaması planlanan aşılama kampanyasının, salgının kontrol altına alınmasında kritik bir rol oynayacağını belirtiyor.


 

Bakmadan Geçme