İMECE hava koşullarına takıldı
TÜBİTAK UZAY ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından finanse edilen, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın müşteri kurumu...
TÜBİTAK UZAY ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından finanse edilen, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın müşteri kurumu olarak yer alan ve son kullanıcısı Hava Kuvvetleri Komutanlığı olan, Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nde bugün Türkiye saati ile 09.48’de gerçekleştirilmesi planlanan uzaya fırlatma işlemi için geri sayıma başladı. Ancak fırlatma yüksek irtifadaki hava koşulları nedeniyle 28 saniye kala iptal edildi.
Fırlatma töreni, TÜBİTAK UZAY’ın yer takip istasyonunda düzenlenecek ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Bu fırlatma, iki kez ertelenmiş olan İMECE uydusunun uzaya gönderilme sürecinde önemli bir adımı temsil ediyor.
BEŞ YIL HİZMET VE DÜNYANIN HER YERİNDEN GÖRÜNTÜ
TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE uydusu, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak. Tasarım görev ömrü 5 yıl olan İMECE, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek ve dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.
Aynı roket içinde uzaya fırlatılacak diğer uydu projeleri de oldukça önemli. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen AKUP adlı görüntüleme uydusu, ASELSAN ve GÜMÜŞ firmalarının işbirliğiyle üretilen KILIÇSAT adlı görüntüleme uydusu, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da bu roket ile uzaya fırlatılacak.
(Y.K.)