• Haberler
  • Gündem
  • IMF analizi: Yapay zeka iş dünyasını kökten değiştirecek

IMF analizi: Yapay zeka iş dünyasını kökten değiştirecek

Georgieva, ülkelerin, teknolojinin sosyal gerilimleri daha da körüklememesi için bu konuyu ele almaları gerektiğini belirtti. Yapılan...

Georgieva, ülkelerin, teknolojinin sosyal gerilimleri daha da körüklememesi için bu konuyu ele almaları gerektiğini belirtti. Yapılan analizde, yapay zekanın yaygınlaşmasının hem faydaları hem de riskleri detaylı bir şekilde incelendi.

IMF, yapay zekanın özellikle gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 60’ını etkileyebileceğini öngördü. Bu etkileşimlerin yarısında çalışanlar, yapay zeka sayesinde üretkenliklerini artırabilecekken, diğer durumlarda yapay zeka, insanlar tarafından yürütülen temel görevleri üstlenerek işgücü talebini azaltabilir.

Yapay zeka teknolojisinin düşük gelirli ülkelerde işleri yüzde 26 oranında etkileyeceği öngörülüyor. Georgieva, bu ülkelerin çoğunun yapay zekadan yararlanacak altyapıya ya da kalifiye işgücüne sahip olmadığını vurgulayarak, bu durumun teknolojinin ülkeler arasındaki eşitsizliği derinleştirebileceğine dikkat çekti.

Analizde, yapay zekayı benimseyen yüksek gelirli ve genç çalışanların ücretlerinde artış yaşanabileceği, ancak düşük gelirli ve daha yaşlı işçilerin geride kalabileceği belirtildi. Georgieva, ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturması ve savunmasız işçiler için yeniden eğitim programları sunması gerektiğini vurgulayarak, yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirme çağrısı yaptı.

IMF’nin analizi, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’yla birlikte kamuoyuyla paylaşıldı. Yapay zeka, popülerliğini artıran ChatGPT gibi uygulamaların yanı sıra, Avrupa Birliği’nin yapay zeka kullanımını düzenlemek için hazırlıklar yaptığı bir dönemde, küresel gündemde önemli bir yer tutuyor. Avrupa Parlamentosu’nun yapay zeka yasasını oylaması beklenirken, herhangi bir mevzuatın en erken 2025 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme