Seçim yaklaştıkça, SESLER yükseliyor
İzmir Barosu kamu avukatları, mali ve özlük haklarına yönelik bir iyileştirme yapılmadığını ve verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, 'İmtiyaz değil, itibar istiyoruz' dedi.
Berivan KAYA/YENİ İZMİR -İzmir Barosu, kamu avukatlarının sorunlarına ve taleplerine ilişkin İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Adliyesi önünde cübbeleriyle bir araya gelen avukatlar, kamu avukatlarının mali ve özlük haklarına yönelik bir iyileştirme yapılmadığına dikkat çekildi.
ŞİDDETİN MUHATABI
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, “Bugün burada kamuda çalışan meslektaşlarımızla ilgili gerek mali gerekse özlük haklarıyla ilgili uzun zamandan beri verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve bu haklarla ilgili iyileştirme yönünde yasal düzenlemelerin yapılmaması sebebiyle 70 baronun ortaklaşa imzaladığı bir basın açıklaması gerçekleştiriyoruz. Bu sürece nasıl gelindi hepimiz biliyoruz. Kamu avukatlarının sorunu ciddi boyutlara ulaşmış vaziyette… Biz barolara ve avukatlara uygulanan hukuksal, fiili, sözel şiddetin içerisinde kamu avukatlarının da bu şiddetin muhatabı olduğu çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.
MAAŞLAR DÜŞÜK
İzmir Barosu adına basın açıklamasını okuyan Av. Mürvet Bala Ekiz, Yargı Reformu kapsamında 6 Yargı Paketi’nin çıkarıldığını ancak kamu avukatlarına dair hiçbir düzenleme yapılmadığını vurguladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerek yasalaşan 7. Yargı Paketi’nde de kamu avukatlarına yer verilmediğini belirten Mürvet Bala Ekiz, “Kamuda çalışan avukatlar adına bizlerin de bir sözü var diyoruz. 17 yıl önce hakim ve savcılarla aynı mali haklara sahip olan kamu avukatları gelinen noktada mahkeme yazı işleri müdürü, eğitim düzeyinin eşit olduğu hakim ve savcı maaşından çok daha düşük bir maaş karşılığında, yüksek mesleki sorumluluk ve ağır iş yükü altında çalışır hale gelmiştir” dedi.
YARALARA MERHEM
Mali hakların düzeltilmesini gerektiğine dikkat çeken Ekiz, “Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ana sorunu kamu avukatlarının vekili olduğu idarenin teşkilat yapısına entegre edilmesi, yeknesak bir teşkilat yapısının bulunmamasıdır. Bu sorun ancak tüm kamu avukatlarının tek çatı altında toplanması ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda olduğu gibi kendi teşkilat yasalarına sahip olmaları ile çözülebilecektir. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın kendi teşkilat kanunları ile tek çatı altında toplanmaları kapsamlı bir mevzuat değişikliği gerektirdiğinden gelinen bu aşamada mali haklarının düzeltilmesi bir nebze olsun yaralarına merhem olacaktır” ifadelerine yer verdi.
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Avukatlık mesleğinin hak ettiği saygınlığı elde edinceye kadar mücadelenin devam edeceğini belirten Ekiz, “Kamuda çalışan meslektaşlarımız imtiyaz değil itibar istemektedir. Bu sebeple öncelikle kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek göstergeleri 5400 ek gösterge rakamında yükseltilmeli, özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranları artırılmalı, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 20.000 gösterge rakamı üzerinden ödenecek bir ek tazminat maddesi eklenmeli, emekli olacak meslektaşlarımızın hakları da gözetilerek 20.000 gösterge rakamı üzerinden ödenecek ek ödemenin Emekli Sandığı Kanunu’na eklenmeli, vekalet ücretinin tamamı Avukatlık Kanunu gereğince avukata ait olmalı ve tavan uygulamasına son verilmelidir. Kamuda görev yapan tüm meslektaşlarımız adına ortak basın açıklaması metnine katılan Barolar olarak verilen sözlerin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Başında serbest, işçi, işsiz, stajyer, kamuda çalışan unvanlarından hangisi olursa olsun mücadelemizin tüm avukatlar için ortak olduğunu biliyor, mesleğimizin hak ettiği saygınlığı elde edinceye dek çalışmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz” dedi.