• Haberler
  • Siyaset
  • “İnce, yüzde 3'ün altında kalırsa Kılıçdaroğlu kazanır”

“İnce, yüzde 3'ün altında kalırsa Kılıçdaroğlu kazanır”

Tüm ülke 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimi’ne odaklanmış vaziyette. Anket şirketleri her gün yeni veriler...

“İnce, yüzde 3'ün altında kalırsa Kılıçdaroğlu kazanır”
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm ülke 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimi’ne odaklanmış vaziyette. Anket şirketleri her gün yeni veriler açıklamayı sürdürüyor ve merak edilen sorulara da cevap bulmaya çalışıyor. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, İzmir’de gerçekleştirdiği bir sunumda Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci turda daha avantajlı olduğu vurguladı. Selçuki, seçimin ilk turdan bitmesi için Muharrem İnce’nin oylarının yüzde üçün altına düşmesi gerektiğini belirtti.

“İNCE DÜŞÜŞ TRENDİNDE”

Yaptırdıkları nisan ayı anket sonuçlarına göre cumhurbaşkanlığı seçiminin büyük ihtimalle ikinci tura kalacağını dile getiren Selçuki, Muharrem İnce’nin de düşüş trendine girdiği söyledi. Selçuki, “Ben Muharrem İnce’nin daha da düşeceğini düşünüyorum, nisanın ilk haftası itibariyle oy oranlarını yüzde 10 civarlarında ölçüyoruz. Muharrem İnce’nin oyları yüzde 3’e düşmediği sürece seçimi birinci turda herhangi bir adayın kazanması çok zor olacak. Çok büyük bir olayın olması lâzım ki seçim ilk turda bitsin. Çünkü nerden bakarsanız Sinan Oğan’da yüzde 1–2 seviyesinde bir oy alıyor, ama onun da düşeceği kanaatindeyim. İkinci tura baktığımızda Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha avantajlı olduğunu düşünüyoruz. Mart başından beri her hafta anket yapıyoruz, Kemal bey seçime yüzde 56–44 ile başlamıştı. Tayyip beyin yüzde 49–51 dönemleri de oldu, ama son anketlerde Kemal Bey tekrar yüzde 53’e 47 gibi duruyor” dedi.

“20 YIL SONRA İLK KEZ MUHALEFET SEÇİME ÖNDE BAŞLIYOR”

Türkiye’de 20 yıldır olmayan bir şeyin ilk defa bu seçimde yaşandığını belirten Selçuki, “Muhalefet seçime önde başlıyor. Erdoğan 20 yıldır seçime önde başlardı, oylarını muhafaza etmeye çalışırdı, muhalefet gol atmaya çalışıyordu. Muhalefet gol atamazdı, Tayyip bey gol yemezdi ama sonuç olarak AK Parti kazanırdı. Bu seçime muhalefet önde başlıyor ve oylarını muhafaza etmeye çalışıyor. İktidar atak durumunda, forvet durumunda. Şu anda yüzde 53’e, 47, bakıyorsunuz 6 puanlık bir fark göze çarpıyor. Aslında büyük bir fark var gibi gözüküyor, ama şunu unutmamak lâzım, ikinci turda taraflar arasında bir puanlık geçiş farkı 2 puan değiştiriyor. Yani Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a bir puan geçtiği durumda fark dörde düşüyor. Tam tersi durumda fark sekize çıkıyor. Dolayısıyla benim gördüğüm kadarıyla cumhurbaşkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha avantajlı olduğu ortada bir yarış var. Meclise baktığımızda ise şöyle düşünüyorum, dört hafta önce bu konuşmayı yapsaydık mecliste kimse çoğunluğu yakalayamaz, ama Cumhur ittifakı 300+1’e yakın derdim ta ki Milliyetçi Harekât Partisinin (MHP)  ittifak içerisinde kalıp ayrı listelerle seçime girme kararı alıncaya kadar. Bu karar Milliyetçi Hareket Partisi’nin oylarını artıracak fakat Cumhur İttifakı’nın toplam milletvekili sayısını aşağıya çekecek. Mecliste hiçbir ittifakın basit çoğunluğu sağlayamayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“HÜDA-PAR OLUMSUZ YANSIR”

HÜDA-PAR’ın Cumhur İttifakı’na katılmasının AK Parti’ye olumsuz oy olarak yansıyacağını ifade eden Selçuki, “HÜDA-PAR çok uçlu bir parti. Ben şöyle bir örnek veriyorum; El-Kaide, IŞİD’in en vahşi olduğu dönemde bir basın açıklaması yaptı ve dedi ki biz böyle bir vahşet görmedik. Gerçekten düşünün eğer El-Kaide sizi vahşet için kınıyorsa değerlendirmeniz lâzım. Biz bu süreci yaşadık, Gaffar Okan’ları, Uğur Mumcu’ları unutmadık. Domuz bağlarından bahsediyoruz, anlamak da çok zor. Özelliklede HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun İstanbul’dan AK Parti listelerinden aday gösterilmesini hayretle izledik. Çünkü zaten hali hazırda AK Parti’nin en çok zorluk yaşadığı yer şehirli, muhafazakâr seçmen. Bu ekonomik gidişata bu yönetimdeki sıkıntıların en büyük acısını çekenler şehirliler. Köyde, kasabada o kadar kriz yok zaten. Bir şey değişmiyor senede iki kere yurt dışına tatile mi gidiyordu? Artık gidemiyor değil. İnsanlar zaten ilçesinden çıkmıyor” şeklinde konuştu.

“YABANCI SEÇMEN SONUCU ETKİLEMEZ”

İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre 60 bin civarında yabancı seçmenin olduğunu belirten Selçuki, “Bu rakam milletvekilliği için çok etkili olmaz zaten katılım düşük olur, açıkçası biz onu bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı için de şöyle bir hesap yapalım hep beraber. Kayıtlı 62–63 milyon seçmen olacak. Seçime katılım yüzde 85 olsa, 54–55 milyon seçmen oluyor bunun içerisinde 160 binden bahsediyoruz. 160 bin yabancı seçmenin katılımı Türkiye toplumu gibi olmayacak, çok anlamlı bir rakam değil açıkçası” dedi.

Haber Merkezi

(Y.K.)

Bakmadan Geçme