• Haberler
  • Sağlık
  • İnfluenza A, gıda zehirlenmesiyle karışıyor : '48 Saat içinde doktora gidin'

İnfluenza A, gıda zehirlenmesiyle karışıyor : '48 Saat içinde doktora gidin'

Son dönemde yaygınlaşan İnfluenza A virüsü hakkında neler bilmeliyiz? İnfluenza A'yı gıda zehirlenmesinden nasıl ayırt edebiliriz?Hangi risk grupları için ölümcül sonuçlar doğabilir? Aşılar mutasyonlara karşı nasıl hazırlanıyor?Antiviral tedavinin erken başlaması neden önemli? Okul döneminde grip salgınlarının önlenmesi için hangi tedbirler alınmalı?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, İnfluenza A virüsü ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Sonbahar ve kış aylarında artan grip vakaları arasında en yaygın görülen virüs enfeksiyonunun İnfluenza A, yani domuz gribi olduğunu belirten Balcı, şu uyarıda bulundu: “İnfluenza A, gıda zehirlenmesiyle karıştırılabiliyor. Ancak risk grubundaki kişiler bu virüsü yakaladığında ölümcül sonuçlar doğabilir. Grip belirtileri gözlemleyenler 48 saat içinde doktora gitmelidir.”

YÜKSEK ATEŞ, YAYGIN VÜCUT AĞRISI VE SİNDİRİM SİSTEMİ ŞİKAYETLERİ

Son günlerde acil servis ve polikliniklere başvuran hasta sayısında ciddi bir artış yaşandığını belirten Prof. Dr. Balcı, hastaların yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı, şiddetli öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle geldiğini ifade etti. “Testlerde en çok İnfluenza A, H1N1 alt grubunu görüyoruz” dedi.

RİSK GRUPLARI İÇİN AŞI ÖNERİSİ

İnfluenza A’ya bağlı ölümlerin risk grubundaki kişilerde daha fazla görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Balcı, şu grupların öncelikli olarak Eylül ve Ekim aylarında aşı olmaları gerektiğini belirtti: 65 yaş üstü bireyler, kronik hastalığı olanlar, hamileler, 5 yaş altı çocuklar ve kanser tedavisi gören hastalar. “Grip belirtileri fark edildikten sonra 48 saat içinde hastaneye başvurulmalı, erken tedavi olumsuz sonuçları önler” dedi.

GRİPTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Maske kullanımı ve izolasyonun önemine değinen Prof. Dr. Balcı, “Kapalı alanların havalandırılması, semptomu olan kişilerin maske takarak izole olması gerekmektedir. Eller sıkça yıkanmalı, hapşırma ve öksürme sırasında ağız peçete ile kapatılmalıdır” dedi.

MUTASYONLARA UYUMLU AŞILAR 

İnfluenza virüsünün her yıl mutasyona uğradığını belirten Balcı, “Aşılar bu mutasyonlara göre hazırlanıyor. Bu nedenle grip aşısı her yıl Eylül ve Ekim aylarında uygulanmalı” dedi.

TEDAVİDE ANTİVİRAL İLAÇLAR 

Gribal enfeksiyonların viral olduğunu ve bu nedenle antibiyotik kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Balcı, İnfluenza A için antiviral ilaçların kullanıldığını, oseltamivir grubu ilaçların beş gün süreyle uygulanıp, şikayetlerin hızlı bir şekilde azaldığını belirtti.

OKUL DÖNEMİNDE İNFLUANZA ARTIŞINA DİKKAT 

Okulların kapanmasıyla birlikte vakalarda azalma görülse de, yeniden artış yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Balcı, “Çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı, hasta çocuklar okula gönderilmemelidir” dedi.