• Haberler
  • Dünya
  • İngiliz Kraliyet Ailesinde tartışmalı kural sosyal medyayı alevlendirdi

İngiliz Kraliyet Ailesinde tartışmalı kural sosyal medyayı alevlendirdi

İngiliz kraliyet ailesinin uyması gereken bir sürü garip ve katı kuralları vardır. Gardırop kodlarından, kraliyet köpeği...

İngiliz kraliyet ailesinin uyması gereken bir sürü garip ve katı kuralları vardır. Gardırop kodlarından, kraliyet köpeği corgis’e, seyahat sırasında yanlarına siyah kıyafet alma zorunluğuna, yasaklı masa oyunlarına ve aradaki bir sürü uyulması zorunlu kurallar. Bu gelenekler ve tuhaf kuralları sorgulamaları ve itiraz etmeleri imkansızdır.

KRALİYET AİLESİ İMZA VEREMEZ

Hiçbir kraliyet imzasını hatıra olarak almak istediniz mi? Kötü haberlerimiz var. İngiliz monarşisinde hiç kimsenin imza vermesine izin verilmiyor. Bu önlemlerin yapılmasının arkasındaki mantık tamamen sahteciliğin önüne geçmek için.

Tüm kraliyet üyeleri dolandırıcılıkla mücadele politikasını takip etmelidir. Geçmişte imzası istendiğinde Kral Charles, “Üzgünüm, bunu yapmama izin vermiyorlar” diyerek kibarca reddetmişti. Bu kuralın 1900’lere kadar gittiğine inanılıyor ve kraliyetin mahremiyetini ve güvenliğini de güvence altına almak için düzenlendiği düşünülüyor.

ÇAY İÇME PROTOKOLÜ VAR

Çaydan bahsetmezsek İngiliz kraliyet ailesi protokollerinin en önemlisi eksik kalır! Tabii ki, Kraliyet ailesinde çay fincanından çay yudumlamanın tek ve sadece doğru bir yolu vardır. Başparmak ve işaret parmağı ile çay fincanı kulpundan, orta parmak ile alt kısmından tutmak gerekir.

Kraliyet kadınları, çaylarını yudumlarken, çirkin ve kaba olarak kabul edilen çay fincanlarının her tarafına ruj bulaşmaması için aynı noktadan yudum almayı unutmamalıdır. Kraliyet ailesinin çay servis şekline gelince, sadece kaliteli porselenler uygundur ve fincanlara her zaman tabaklar eşlik eder.

YABANCI BİR TAHTA OTURAMAZ

Kraliçe Elizabeth, Kuzey İrlanda’nın Belfast kentinde geçen “Game of Thrones” setine bir ziyarette bulunmuştu. Dizi, Kuzey İrlanda halkı için binlerce iş imkânı sağlamış ve Kraliçe Elizabeth ‘te bunların karşılığını vermenin bir yolu olarak dizinin yaratıcıları ve oyuncu kadrosuyla bir araya gelmişti. Demir Taht’a oturması teklif edildiğinde, Kraliçe kibarca reddetti.

Çok gıpta ile bakılan, herkesin oturmak için sıraya girdiği Demir Taht olsa bile hükümdarın yabancı bir tahta oturamayacağı ortaya çıktı. Bu kuralın arkasındaki mantık, eğer bir hükümdar başka bir tahta oturursa, bu pratik olan bir egemenlik iddiası olacaktır, bu bir ihlaldir şeklinde açıklanmıştır.

MONT ÜSTÜNDEN ÇIKARILAMAZ

Kate Middleton’ın bir moda ikonu olarak statüsü tartışılmaz elbette. Elbise ve aksesuarlardan çok sevdiğimiz modaya uygun kabanlara kadar her kıyafet dolabında mevcut. Moda kıskançlığının yanı sıra, Kate’in montları içeride giyerken fotoğraflandığında sohbeti ateşledi. Ne oluyor? Görünüşe göre İngiliz kraliyet protokolü, kıdemli kadın kraliyet üyelerinin toplum içinde bir paltoyu çıkarmasını uygunsuz buluyor.
Havanın bir palto gerektirdiğinden emin olsan iyi olur. Ceket, durum ne olursa olsun, halka açık nişanlar için üzerinde kalmalıdır. Bu ceket düzenlemesi tamamen gelenekle ilgilidir. Bu onların kıyafetlerinin bir parçası ve onlardan beklenen de bu.

YİYECEK VE İÇECEK SATIN ALAMAZSINIZ 

Kraliyet ailesi, ayrılmaz bir parçası olan kusursuz yiyecek ve içeceklerle inanılmaz bir hayat yaşıyorlar. Ama durum hiç de düşündüğünüz gibi iç açıcı değil. Konu yemek olduğunda kraliyet ailesinin kapsamlı bir yapılacaklar ve yapılmayacaklar listesi vardır. Daha pragmatik olanlardan biri, resmi olmayan etkinliklerde asla yabancılardan içecek veya yiyecek kabul etmemek.

Kuralın en önemli sebebi özellikle artık kraliyet tadımcılarıyla seyahat etmedikleri için aileyi zehirlenmekten korumaktır. Bu durum sadece İngiliz kraliyetlerine özgü değil ve birçok devlet başkanı ve diğer kraliyet aileleri yabancılardan yiyecek veya içecek almaktan kaçınıyor.

DİPLOMATİK BAŞARI İÇİN GİYİN
Kraliyet ailesinin diplomatik kıyafetleri uluslararası bağları güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Devlet ziyaretlerinde aile, yerel kültürden unsurları kıyafetlerine dahil etmelidir. Kraliçe, 2011 yılında İngiltere’nin tarihsel olarak siyasi olarak anlaşamadığı bir ülke olan İrlanda’ya yaptığı gezide göz kamaştırıcı yeşil bir kıyafet giymişti.

KÜRK GİYEMEZSİNİZ 

Edward III, konu kamusal söylemin bir parçası haline gelmeden çok önce, hayvan haklarının ilk sözcülerinden biriydi. 1337’de Birleşik Krallık ‘ta kürk giyilmesini etkin bir şekilde yasaklayan Kürk Yasasını kabul etti. Din adamları ve şövalyeler dışında, kılık kıyafetin bir parçası olarak kürk sergilemek yasaktı. Ancak aile yıllar içinde hatalar yaptı tabii.
Kraliçe, hayvan hakları savunucularını dehşete düşürecek şekilde, birkaç kez kürk şapka takmıştı. Kürk giymek yıllardır tartışmalı bir konuydu, ancak bu günlerde çok az ünlü kürk giymeyi tercih ediyor.

 KÜLOTLU ÇORAP GİYİLMESİ AMA ZORUNLU DEĞİL
Kraliyet moda kuralları üzerine çok sayıda inceleme olsa da, bunlardan bazıları gerçekleri yansıtmayabilir. Bunların arasında külotlu çorabın halkla ilişkilerde zorunlu olması kuralı da var tabi ki. Gerçekte, halka açık etkinliklerde külotlu çorap giymeyle ilgili resmi kurallar yoktur. Aile üyelerinin Kraliçe’nin yanında görünmesi resmi bir yetki değil, daha çok bir öneridir. Bilindiği gibi çıplak bacak üzerine kilotlu çorap zorunlu değil tamamen bir tercihtir.

MÜTEVAZI GİYİNME KURALI

Kıdemli kraliyet üyeleri, ailenin haysiyetini ve kutsallığını korumak için halka açık yerlerde mütevazı giyinmelidir. Kraliyet ailesi her zaman uygun şekilde giyinmeli ve alenen açık kıyafetlerden kaçınmalıdır. Kadınlar çok fazla bacak gösteremezler. Tabii ki, gösterişli göğüs dekoltesi kesinlikle yasaktır. Örneğin Prenses Diana, insanların çok yakından bakmasını önlemek için elleriyle önünü kapatarak arabadan inerdi.

ÇENENİZİ KALDIRIN 

Kimse kraliyet protokolünü İngiliz kraliyet ailesi gibi yapamaz büyük ihtimalle. Yürümek ve hareketsiz durmakla ilgili bil kuralları olmayacağını düşünmemişsinizdir umarım. Kraliyet hanımları, çeneleri yere paralel olacak şekilde merdivenlerden aşağı yürüme sanatını öğrenirler. Eller her zaman yanlarında olmalıdır. Kadınlar ayrıca çeneleri yere paralel olacak şekilde fotoğraf çekmelidir. Kraliyet fotoğraflarında en iyi açılar ve baş eğmeler için kral tavizi kesinlikle yoktur.

BAZI KURALLARI ÇİĞNEYEBİLİRLER

Bir asil olarak dünyaya gelmek tonlarca inanılmaz avantajla birlikte gelir ve bizim için geçerli olan birçok kural onlar için geçerli değildir elbette. Örneğin hükümdarın seyahat için ehliyete veya pasaporta ihtiyacı yoktur. Aile, polis tarafından kraliyet görevlerinde kullanıldığında yasal hız sınırlarını aşabilir. Kendisinden önceki Kraliçe II. Elizabeth gibi, Kral Charles’ın da egemen dokunulmazlığı vardır, bu da onun cezai veya hukuki soruşturmadan muaf olduğu anlamına gelir.
Kraliyet gelirinin bir kısmı vergiden muaftır. Soyadları soyadları olsa bile kullanmak zorunda değiller, bu yüzden Charles Charles, William William ve Kate sadece Kate.

KRALİYET AİLESİ POLİTİK OLARAK TARAFSIZ OLMALI

Kraliyet ailesinin üyeleri siyasi görüşleri paylaşamaz, oy kullanamaz veya göreve aday olamaz. Monarşi tarafsız kalmalıdır. İngiliz politikacılar ve kraliyet ailesi, açıkça tanımlanmış roller ve sorumluluklar sayesinde yüzyıllardır bir arada var olmuştur. İngiltere Kilisesi Başkanı ve Devlet Başkanı olarak, Kral Charles’ın işi onun için biçilmiş kaftandır.

ROYAL CORGİS KÖPEKLERİ

Kraliçe’nin “bu bir köpeğin hayatı” ifadesine yeni bir anlam kazandıran corgis’ine hayran olduğu bir sır değildir muhtemelen. Köpekler, yerleşik bir şef tarafından günlük olarak hazırlanan taze gurme yemekleri yerler. Belirlenmiş bir uşak eli, yemeği sonra teslim eder. İnanılmaz yaramazlıklara kalkışsalar bile, Kraliçe’nin corgis’i azarlanamaz.

Kraliçe, köpeklerinin istediklerini yapmalarına izin vermiştir. Rahmetli kraliçe, genç çocukluk günlerinde bile sık sık onlarla görüldüğü için 80 yılı aşkın bir süredir değerli köpekleriyle ilişkilendirilmiştir. İlk Corgi’sinin adı Dookie idi ve ona 1933’te yedi yaşındayken verildi.

SADECE RESMİ ETKİNLİKLERDE 

Şapkalar kraliyet kadınları için zorunludur ve nedenini düşünürsek anlayabiliriz. Kraliyet etkinliklerindeki ayrıntılı şapkalar, kraliyet dolabının en gözde parçalarıdır. Tüm resmi kraliyet etkinlikleri şapka veya büyüleyici şeyler takmayı gerektirir. Nesilden nesile aktarılan bir gelenektir. Kural 1950’lerde çok daha katıydı – kraliyet kadınları şapka veya büyüleyici olmadan halka açık hiçbir yere gidemezdi.

Günümüzde, özellikle düğünler olmak üzere daha gösterişli kraliyet olaylarında tercih edilmeye başladı. İngilizler arasında yerel bir şaka haline geldi, bu yüzden birisi bir nişan, söz yapmak istediğinde, sadece “Şapka için alışverişe gitmeliyim.”

TAÇ TAKMA KURALLARI

Çoğumuz için taçlar tuhaf aksesuarlardır ve bunlarla ilgili “kurallardan” söz edilmesi tuhaf görünür. Günümüzde kraliyet mensuplarının çoğu ilk taçlarını düğün günlerinde takıyorlar, birkaç on yıl önce durum böyle değildi. Prenses Margaret, akşam yemeği partilerinden tiyatro gösterilerine kadar her yerde taç takıyordu.
İster doğuştan asil olun, ister aileden gelin olun, kadınlar bir tane taç takmak için düğünlerine kadar beklemek zorundadır. Bu belirlenmiş bir kural değildir; ama daha çok bir gelenek ve kan bağı olan veya aileden gelen gelin, düğününü asla taçsız bir gelin olarak geçirmeye cesaret edemez.

HABER MERKEZİ 

Bakmadan Geçme