• Haberler
  • Genel
  • İnsan faaliyetlerinden kaynaklı iklim değişikliği!

İnsan faaliyetlerinden kaynaklı iklim değişikliği!

Bilim insanları, 'Batı Afrika'daki ölümcül sıcak hava dalgası, insan kaynaklı iklim değişikliği olmasaydı imkansızdı' diyor. Geçen...

Bilim insanları, “Batı Afrika’daki ölümcül sıcak hava dalgası, insan kaynaklı iklim değişikliği olmasaydı imkansızdı” diyor.

Geçen ay Mali’de sıcaklıklar 48 derecenin üzerine çıktı ve bir hastane yüzlerce ölümü aşırı sıcaklara bağladı.

Araştırmacılar, fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin sıcaklıkları normalden 1.4 dereceye kadar yükselttiğini söylüyor.

Güney Afrika’daki kuraklıkla ilgili ayrı bir çalışma, iklim değişikliğinden ziyade El Nino’nun sorumlu olduğunu belirtiyor.

Sahel bölgesindeki ve Batı Afrika’daki bazı ülkeler, mart sonunda başlayıp nisan başına kadar süren güçlü bir sıcak hava dalgasının etkisi altında kaldı. Sıcaklık en çok Mali ve Burkina Faso’nun güney bölgelerinde hissedildi.

Mali’nin başkenti Bamako’daki Gabriel Toure Hastanesi, nisanın ilk günlerinde 102 ölüm kaydedildiğini açıkladı. Ölenlerin yaklaşık yarısı 60 yaşın üzerindeydi ve hastane, bu ölümlerin çoğunda sıcaklığın rol oynadığını söyledi.

Araştırmacılar, bu beş günlük sıcak hava dalgasında küresel ‘iklim değişikliği‘nin önemli bir rol oynadığına inanıyor.

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir analiz, dünyanın uzun süreli kömür, petrol ve gaz kullanımının yanısıra ormanların yok edilmesi gibi diğer faaliyetler olmasaydı, yüksek gündüz ve gece sıcaklıklarının mümkün olamayacağını öne sürüyor.

İklim değişikliği, Mali ve Burkina Faso’da sıcaklıkların normalden 1.5 derece daha yüksek olması anlamına geldi ve gecelerin ortalamanın 2 derece üzerinde daha da sıcak olmasına neden oldu. Bölge genelinde beş günlük sıcaklık 1.4 derece arttı.

Burkina Faso’daki Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi’nde iklim bilimci Kiswendsida Guigma, “Bazıları için, iklim değişikliği nedeniyle sıcak hava dalgasının 1.4 veya 1.5 derece daha sıcak olması büyük bir artış gibi gelmeyebilir” dedi.

Yoğun sıcak hava dalgaları bu bölgede hala nispeten nadir olsa da araştırmacılar, iklim ısındıkça bunların daha yaygın hale gelmesini bekliyor.

Ortalama küresel sıcaklıklar artık sanayi öncesi seviyelere göre 1.2 derece daha sıcakken, bilim insanları Mali’de yakın zamanda gerçekleşen bu olaya benzer olayların 200 yılda bir meydana geleceğini söylüyor. Ancak küresel sıcaklıklar 2 dereceyi aşarsa, her 20 yılda bir güçlü sıcak hava dalgaları yaşanacak. Bu olayda ise insanlığın parmak izleri var.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme