• Haberler
  • Yaşam
  • İnsan odaklı çalışma anlayışının temeli kurum içi iletişim

İnsan odaklı çalışma anlayışının temeli kurum içi iletişim

İş kalitelerini üst noktaya taşımak, pazarlama hedeflerine ulaşmak, yetenekli iş gücünü çekmek ve çalışanlarının motivasyonunu artırarak verim elde etmek isteyen kurumların iç iletişim fonksiyonunu en ince ayrıntılarıyla ele alması gerekiyor

İnsan odaklı çalışma anlayışının temeli kurum içi iletişim
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üretim odaklı çalışma anlayışının geride kaldığı günümüzde çalışanları ailenin parçası olarak gören insan odaklı çalışma anlayışı pek çok kurumda şirket kültürüne dönüşüyor. Çalışan bağlılığı, motivasyon, iletişim ve performans yönetimi gibi parametrelerin temelini oluşturduğu kurum içi iletişimse adeta kurumların sinir sistemi gibi... Tüm yönetimsel faaliyetlerin bu sistemin verimli çalışmasını temel alması gerektiğini vurgulayan İnomist İletişim Danışmanlığı Ajans Başkanı Sibel Selvi, kurum içi iletişimin, ekip içindeki kişilerin ortak amaçlar doğrultusunda iş birliği ve uyum içinde yol alabilmeleri için önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekiyor.

Doğru ve efektif bir şekilde yürütülen kurum içi iletişim, güçlü diyalogları beraberinde getiriyor. Güçlü iç iletişim ise yaratıcılık ve verimlilik gibi şirket değerlerini kurum içinde teşvik eden bir kültür yaratıyor. Olası yanlış anlaşılmaların, iş aksaklığına yol açacak sorunların önüne geçerek yönetim ve çalışanlar arasında karşılıklı anlayış sağlıyor.

İç iletişim ile çalışanlar, şirketin başarısına katkılarını fark ettiklerinde  motive olarak verimliliklerini maksimum seviyeye çıkarıyor. Kendini değerli hisseden çalışanlar, şirket işleyişine daha çok dahil olmak için aidiyet duygularını pekiştiriyor. Çalışan bağlılığı arttıkça ekipte moral seviyesi de yükseliyor. İş gücü aktif hale geldikçe çalışanlar, verimliliklerini arttırmak için becerilerini tam olarak nasıl kullanmaları gerektiğini öğrenme eğilimi kazanıyor.

Şirket içerisindeki yerlerini, görevlerini ve şirketin içinde bulunduğu mevcut durumu kurum içi iletişim sayesinde öğrenen çalışanlar bu sayede kişisel motivasyon ve memnuniyetlerini de artırabiliyorlar. Hiyerarşik düzenin getirebileceği olumsuzluklara maruz kalınmasının önüne geçen kurum içi iletişim, her bir bireyin kurumda ayrı ayrı ne kadar önemli olduğu hissiyatını çalışanlara yansıtmayı sağlıyor.

Her şeyden önce kurum içi iletişimin kurum kültürünün bir parçası haline gelmesi çok önemli. Dolayısıyla bu kültür içinde belirlenen kural ve kodlar yönetimin en tepesindeki kişiler için de geçerli olmak zorunda. Bu kuralların başında ise açık iletişim geliyor. Çalışanlara ekibin her üyesiyle diyalog kurma şansı verilmeli ve çalışanlar sorunları karşısında mutlaka onları dinleyecek bir muhatap bulabileceklerini bilmelidir

Diğer bir kriterse departmanlar arasındaki düzenin ve birliğin sağlanmış olması. Eğer departmanlar arası iletişim kurmak zorsa o kurumda bütünleşik bir düzenden bahsetmek çok da mümkün değil. Bu noktada gerekiyorsa departmanlar yeniden düzenlenmeli ve iletişim metodları gözden geçirilmeli. Doğru kurum içi iletişimin bir diğer olmazsa olmazı ise iletişimde süreklilik. Çalışanlarla düzenli olarak iletişime geçmek, belli periyotlarda yüz yüze veya çevrimiçi toplantılar organize etmek oldukça değerli. Çalışanların düşünce ve fikirlerine önem verilmeli, varsa kurum içi iletişim yöntemleriyle ilgili şikayet ve önerileri de dinlenmelidir.