İnternette güvenliğin 7 yolu

Dijitalleşme arttıkça siber dolandırıcılık girişimleri de artıyor. Birçok internet kullanıcısı endişe duymasına karşın kendilerini korumak için yeterli önlem almıyor. Geçen yıl dört tüketiciden biri siber güvenlik olayı yaşadı

Dijitalleşmenin getirdiği yenilikler, hayatın birçok alanında büyük avantajlar sunsa da birçok kullanıcı siber güvenlik tehditlerine karşı yeterli özeni göstermiyor. Bitdefender 2024 Tüketici Siber Güvenlik Değerlendirme Raporu'na göre, 4 tüketiciden biri geçen yıl bir güvenlik olayı yaşadı. SMS dolandırıcılığının % 45,4 ile en yaygın saldırı yöntemi olduğunu belirten rapor, kullanıcıların siber güvenlik konusunda bilinçlenmesi ve güçlü önlemler almasını vurguluyor. Güvenlik davranışlarının söylenen korku ve endişelerle uyuşmadığını belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye Distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Kötü niyetli aktörler, siber güvenlik konusundaki kayıtsızlıktan faydalanarak çevrimiçi güvenliğimizi ve gizliliğimizi tehdit ediyor” dedi ve alınması gereken 7 korunma yöntemini sıraladı.

1. Şifrelerinizi güçlendirin. Dolandırıcıların kişisel bilgilerinize ulaşmanın en kolay yollarından biri zayıf şifreler. Rapora göre internet kullanıcılarının %37'si parolalarını yazıyor, %18,7'si üç veya daha fazla hesap için aynı parolayı kullanıyor, %15,8'i en az iki hesap için aynı parolayı kullanıyor. Bu, kullanıcıların en zayıf noktalarından biri olduğunu ortaya koyuyor. 

2. İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Rapora göre, insanların ortalama üç ila beş çevrimiçi hesabı, %31’inin ise altı veya daha fazla hesabı bulunuyor. Hesap çeşitliliğinin fazla olduğu günümüzde, kişilerin hesap çalarak kişisel veya finansal bilgilere erişilebileceği gerçeği unutulmamalı. İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), yalnızca şifrenizi değil, telefonunuza veya e-postanıza gönderilen kod gibi ikinci doğrulama sistemi oluşturarak, ekstra güvenlik sağlıyor.

3. Talep edilmeyen iletişimlere şüpheyle yaklaşın. Dolandırıcılar, kişisel bilgilere ulaşmak veya kötü amaçlı yazılım indirmeniz için kimlik avı e-postaları, sahte telefon aramaları ve sahte kısa mesaj hileleri kullanabiliyor. Beklenmedik e-posta veya mesaj alındığında yanıt vermeden meşruiyetini doğrulayın. Mesaj içeriğinde ek, bağlantı linki bulunuyorsa gerçek URL'yi görmek için fare imlecinizle bağlantının üzerine gelin. Şüpheli veya yabancı görünüyorsa, uzak durun.

4. Dijital ayak izinizi azaltın. Çevrimiçi ortamda ne kadar bilgi paylaşırsanız, dolandırıcıların sizi ifşa etmesi ve hedef alması o kadar kolay olur. Dijital ayak izinizi azaltmak, tehdit aktörlerinin bilgi toplamasını ve zayıf noktaları tespit etmesini çok daha zor hale getirir.

5. Halka açık Wi-Fi’lere dikkat. Halka açık Wi-Fi ağları güvenli olmamakla birlikte, kişisel bilgileri çalmak için tuzak olabilir. Acil durumunuz varsa, önemli verileri göndermek ve almak için güvenilir bir Sanal Özel Ağ (VPN) çözümü kullanılması kritik önem taşıyor.

6. Siber güvenlik haberleri hakkında bilgi sahibi olun. Siber tehdit ve güvenlik olaylarıyla ilgili bilgi sahibi olmak, dolandırıcıların kullandığı taktikleri ve nasıl korunacağınızı anlamanıza yardımcı olur. Siber güvenlik odaklı forumlara, alt dizinlere ve sosyal medya gruplarına göz atarak, kendinizi savunmak için uygulamalar hakkında bilgiler öğrenebilirsiniz.

7. Kesintisiz koruma için üstün güvenlik çözümleri tercih edin. Manipülasyon tekniklerinde ustalaşan dolandırıcılar, siber güvenlik uzmanlarını dahi yanıltabiliyor. Saygın bir güvenlik çözümünün kullanılması, dikkatiniz dağınıkken, kötü amaçlı yazılımlardan kimlik avı saldırılarına kadar çok çeşitli siber tehditlere karşı kapsamlı koruma sağlıyor.
 

Bakmadan Geçme