iPhone 16 almak isterken dolandırılmayın!

Apple iPhone 16'yı piyasaya sürmeye hazırlanırken, siber suçlular şimdiden yeni model konusunda hevesli tüketicileri hedef alan dolandırıcılıklarla bu heyecanı istismar ediyor

Yeni iPhone 16, bugün "Glowtime" etkinliğinde tanıtıldı. Cihazların 20 Eylül Cuma günü mağazalarda yerini alması bekleniyor. Beklenen geliştirmeler arasında yapay zeka destekli yetenekler, yenilenmiş donanım, daha büyük ekranlar, daha şık çerçeveler ve bir dizi yeni renk yer alıyor. Yeni cihazla ilgili söylentiler yaz boyunca etrafta dolaşmaya başladı ve siber suçlular bunu erken uyarı olarak ele aldı.

Kaspersky araştırmacıları lansmanla ilgili dolandırıcılığı ortaya çıkardı. Erken sipariş verenlere en yeni iPhone'u yaklaşık %40 indirimle ön sipariş etme şansı sunuyor. Kurbanlar, parlak görünümlü yeni iPhone'ların sergilendiği gösterişli web sitesine yönlendiriliyor ve en son teknolojiden ilk yararlananlar olma vaadiyle ikna ediliyor. Tıkladıklarında, PayPal üzerinden ödeme seçeneği ile fatura ve kargo bilgileri isteniyor. 'Sepete ekle' ya da 'Satın al' butonlarına tıklandığında sahte fatura oluşturuluyor, vergi ve kargo hesaba katılıyor. 1.000 dolar üzeri  siparişler için "ücretsiz kargo" olanağı sunuluyor.

Para hesaplarından çekiliyor ama iPhone teslim edilmiyor. Daha da endişe verici olanı, dark web üzerinde gayet güzel para eden kişisel bilgilerinizi de kaptırmış oluyorsunuz.

Kaspersky uzmanları tarafından tespit edilen diğer dolandırıcılık türünde tüketicilere mobil cihazlarını güncellemelerini sağlayacak iPhone teknik destek teklifi sunuluyor. Sahte site kullanıcıları telefonun kaybolduğunu veya çalındığını bildirebilecekleri sayfaya ve cihazlarını bulmalarına yardımcı olacak başka sayfaya yönlendireceğini iddia ediyor. Kurbanlara bir onarım merkezine ulaşma seçeneği de sunuluyor. Bunun karşılığında sayfanın tek istediği Apple Kimliğinizle giriş yapıyor olmanız. Burada bir kimlik bilgisi doldurmak önemli görünmese de iPhone kullanıcıları birisinin Apple Kimliğinizi çalması durumunda dijital krallığınızın anahtarlarını ellerinde tuttuğunu bilirler. Dolandırıcılar isim, e-posta adresi ve daha fazlası gibi kişisel bilgilere erişebilir ve bunları dark web üzerinde satabilirler. Ayrıca iCloud hesabınıza sızarak fotoğraflarınıza, belgelerinize ve aygıt yedeklerinize erişim sağlayabilirler. Dahası, kimliğinizi kullanarak yetkisiz alışverişler yapabilir, hesap bakiyenizi görüntüleyebilir ve Apple cüzdanınızdan para çekebilirler. En kötüsü de aygıtınızıkilitleyebilir ve fidye için tutulabilirler.

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Olga Svistunova, şunları söylüyor: "Çoğu yeni teknolojik üründe olduğu gibi iPhone 16'nın piyasaya sürülmesi heyecan yarattı. Siber suçlular bu heyecanı istismar etmekte hızlı davranıyor, tüketicilerin daha dikkatli olması gerekiyor. Alışveriş yaparken resmi kanalları takip edin, gerçek olamayacak kadar iyi görünen fırsatlara şüpheyle yaklaşın ve kişisel bilgi paylaşmadan önce sitelerin adreslerini doğrulayın. Dolandırıcılar, bir an önce yeni ürüne sahip olmak isteyen hevesli tüketicilerin gardını düşürmesine güveniyor. Bu nedenle dikkatli olmak çok önemli."

Kaspersky uzmanları, benzer dolandırıcılıkların kurbanı olmamak için şunları öneriyor:
•    Resmi kanallara sadık kalın. Apple'ın web sitesi gibi resmi perakendeci veya güvenilir iş ortakları aracılığıyla satın alın, ön sipariş verin. Size sunulan fırsat ne kadar cazip olursa olsun, bilmediğiniz web sitelerinden veya promosyon e-postalarından gelen bağlantılara tıklamaktan kaçının.
•    Gerçek olamayacak kadar iyi görünen fırsatlara şüpheyle yaklaşın. Siber suçlular insanları büyük indirim veya erken erişim teklifleriyle kandırır. Teklif gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, örneğin %40 indirim veya özel ön sipariş erişimi gibi, muhtemelen dolandırıcılık girişimidir.
•    URL'leri ve e-posta adreslerini iki kez kontrol edin. Dolandırıcılar yasal olanlarla neredeyse aynı sahte web siteleri oluşturur. URL'nin "https://" ile başladığını, Apple alan adıyla eşleştiğini doğrulayın. Resmi olmayan görünümlü adreslerden gelen e-postalara karşı da dikkatli olun.
•    Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Kredi kartı bilgileriniz, kişisel kimlik numaralarınız veya Apple Kimliği parolanız gibi hassas bilgiler isteyen web sitelerine veya e-postalara karşı dikkatli olun. Apple, istenmeyen e-postalar veya bağlantılar yoluyla asla bu tür bilgiler istemez.
•    İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı (2FA) etkinleştirin. Çevrimiçi hesaplarınızı, ödeme yöntemleriyle bağlantılı olanları 2FA ile koruyun. Bu dolandırıcıların kişisel bilgilerinize erişmesini zorlaştırır.
•    Ön sipariş tekliflerini doğrulayın. Özel bir teklif veya ön sipariş fırsatı duyarsanız bunu Apple'ın resmi web sitesinden veya güvenilir haber kanallarından doğrulayın.
•    Aygıtınızın etkinliğini takip edin ve şüpheli işlemleri bildirin. Şüpheli bir e-posta alırsanız bunu Apple'a veya ilgili makamlara bildirin.
•    Şüpheli teklifleri bildirin. Şüpheli web sitesi veya kimlik avı e-postası ile karşılaşırsanız Apple'a bildirin. Bu, diğer kullanıcıların benzer bir dolandırıcılığa kanmasını önlemeye yardımcı olabilir.
•    Güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın. Ödüllü Kaspersky Premium gibi otomatik bir güvenlik çözümü sizi bilinen ve bilinmeyen tüm dolandırıcılıklara karşı koruyacaktır.
•    Yaygın dolandırıcılıklar ve siber güvenlikle ilgili en iyi uygulamalar hakkında bilgi sahibi olun.

Bakmadan Geçme