İran'ın saldırıları piyasaları alt-üst etti!

Orta Doğu’daki gerilimin bölge ülkelerinde 'güvenli liman' olarak görülen altına olan talebi de artırmasıyla yeni bir...

Orta Doğu’daki gerilimin bölge ülkelerinde ’güvenli liman’ olarak görülen altına olan talebi de artırmasıyla yeni bir zirveye ulaşma potansiyeline sahip.

Sarı metal, 2024’te şimdiye kadar neredeyse yüzde 14’lük bir kazançla bu yıl zaten rekor kırdı. Bu yükseliş özellikle Asya’daki merkez bankalarının alımlarıyla desteklendi.

Altının dışında son günlerde sert yükseliş yaşayan gümüş de büyük olasılıkla yeni haftada yükselişini sürdürecek ve son yılların en yüksek seviyesine çıkma potansiyeline sahip.

Orta Doğu’da alevlenen savaş altın ve petrol fiyatlarını etkiledi. Piyasalar açılmadan fiyatların yükseliş sinyalleri tahmini zamlarını beraberinde getirdi. Varil petrolün değeri 95 doları aştı. İran’ın İsrail’e saldırısını duyurması üzerine hareketlenen piyasalar en çok petrol, altın ve doları etkiledi.

PETROL VE ALTIN FİYATLARI GAZLANDI!

13 Nisan’ı 85 dolar ile kapatan varil petrol fiyatları gece itibariyle yükselişe geçti. Orta Doğu’daki savaşın artması ise uzmanları tedirgin hale getirdi. Petrol de son günlerde artış yaşanması akabinde İran’ın İsrail’e olan saldırısı ise ani tetiklenmeye yol açtı. Piyasalar ya da borsa açılmadan fiyatlardaki dalgalanma zam sinyallerini beraberinde getirdi. Akaryakıtta ciddi zam beklenirken gram altının 3 bine yaklaşması ön görüldü.

TÜRKİYE’DE DURUM BELİRSİZ

Öte yandan Türkiye’deki döviz kurları ve altın fiyatlarının bu saldırı yüzünden artıp artmayacağı merak edilirken, yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi. Ancak uzmanlara göre bir artışın yaşanacağı öngörülüyor.

KRİPTO PARADA BÜYÜK DÜŞÜŞ

İsrail devlet televizyonu KANN’ın İran’ın İsrail’e İHA saldırısı başlattığını duyurmasının ardından kripto para piyasaları altüst oldu.

Başta Bitcoin olmak üzere tüm kripto varlıklar, ciddi oranlarda değer kaybı yaşadı. Birkaç gündür 70 bin dolar seviyelerinde olan Bitcoin, dün akşam da oldukça sert bir düşüş yaşamıştı.

Bitcoin’in fiyatı, savaş haberinin ardından büyük bir hızla 61 bin dolar seviyesine kadar geriledi. Bitcoin’de değer kaybı yüzde 7’yi aştı. Tüm zamanların en yüksek seviyesini 14 Mart’ta 73 bin 750 dolarla kaydeden Bitcoin’in fiyatındaki bir aylık düşüş de yüzde 13’ü aştı.

Küresel kripto para piyasasının değeri ise 24 saatte yüzde 6,22 azalarak 2,29 trilyon dolara geriledi.

HAKAN FİDAN MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmesinde bölgedeki gerilimin daha fazla artırılmaması gerektiğini söyledi..

Bakan Fidan, İran’ın dün gece İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediğini iletti ve gerilimi artıracak adımların sona ermesini arzu ettiğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, ülkesinin saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi.

Abdullahiyan, İran’ın yeni bir saldırıya uğraması halinde, bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini kaydetti.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İran ve İsrail arasındaki karşılıklı hava saldırılarına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Özel, “Bölgemizi tehdit eden İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırıları büyük endişeyle izliyoruz. Orta Doğu’da tansiyon bu denli yükselmişken tarafların gerginliği artıracak hareketlerden kaçınması çağrısında bulunuyoruz. Kurucumuzun ‘Yurtta barış dünyada barış’ vasiyetini hatırlama ve sahiplenmemizin gerektiği bir dönemdeyiz” dedi.

“TEK GEÇERLİ ÇÖZÜM”

Türkiye’nin, etrafı ateş çemberine dönüşmüşken tansiyonu düşürecek her çabanın öncüsü olması gerektiğine işaret eden Özel, “İnanıyoruz ki Gazze’de kalıcı ateşkes sağlanmadan bölgedeki tırmanmanın durdurulması ve çatışma riskinin azaltılması mümkün olmayacaktır. Bu çerçevede barış, huzur ve istikrarın sağlanmasının tek geçerli çözümünün 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması olduğu inancımızı yineliyoruz” açıklamasında bulundu.

SAMİME EKTİR

Bakmadan Geçme