İş dünyası çalışma saatlerine kongrede “hayır” dedi
Sanayici, Tüccar ve Esnaf Grubu işçilerin çalışma saatleri ile ilgili maddeye 'hayır' dedi. İlgili madde oy çokluğuyla kabul edildi.
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde işçilerin çalışma hayatı tartışıldı. ‘Genel olarak haftalık çalışma süresini ücret kaybı olmadan 35 saati aşmayacaktır. Ancak ağır ve tehlikeli iş kollarında ise bu saat haftada 25 saat olarak sınırlandırılacaktır. Haftada en az 2 gün ücretli izin verilecektir’ maddesi Sanayici, Tüccar ve Esnaf Grubu aleyhte oy kullandı. İlgili madde İşçi Grubu ve Çiftçi Grubu’nun ‘evet’ oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi.
İşçi ve işverenin karşı karşıya geldiği maddeler şu şekilde:
-Etkin bir iş güvencesi sistemi kurulacak ve işe iade işçinin iradesine bırakılacaktır. İşçi haklarını pazarlığa açık hale getiren zorunlu arabuluculuk sistemi kaldırılacak, İhtiyari hale getirilecektir.
-Kamu işletmelerinin özelleştirilmesi durdurulacak, sosyal devlet olmanın gereklilikleri yerine getirilecek, özelleştirilen kamu işletmelerinin yeniden kamulaştırılmasının koşulları yaratılacaktır.
-Kamu, özel sektör ve iş kolu ayrımı olmaksızın taşeronluk sistemi kaldırılacaktır. Hizmet alımına dayalı personel çalıştırma kapsamında kamudaki tüm taşeron işçilik sona erdirilmelidir. Bu düzenleme 94 sayılı ILO sözleşmesinin gereklerinin yerine getirilmesini de kapsamaktadır.
– İş Yasası’nın 25/11. maddesi gibi keyfi işten çıkarmalarla sonuçlanan düzenlemeler ve uygulamalara son verilecek, işten çıkarmaya ilişkin mevzuat hükümleri işçinin yaşam hakkı ve sosyal güvenceleri gözetilecek şekilde düzenlenecektir.
-Genel olarak haftalık çalışma süresi ücret kaybı olmadan 35 saati aşmayacaktır. Ancak ağır ve tehlikeli iş kollarında ise bu süre, haftada 25 saat olarak sınırlandırılacaktır. Haftada en az 2 gün Ücretli izin hakkı verilecektir.
-İşçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını hak etmesi önündeki yasal engeller kaldırılacak, her iki uygulamanın kapsamı genişletilecektir. Çalışanların çalışma süreci boyunca kazandıkları haklar güvence altına alınacaktır. Çalışma süresine bakılmaksızın ve işçilerin istifası halinde de kıdem tazminatı ödenmesi sağlanacaktır. Kıdem tazminatı tavanı kaldırılacaktır.
Haber: Sıla ARABACIOĞLU