• Haberler
  • İzmir
  • İş insanını 30 milyon TL dolandırmaya kalktılar!

İş insanını 30 milyon TL dolandırmaya kalktılar!

yeniizmir.com yazarı Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre Karaburun'daki yazlığında olduğu sırada kapıcının kendisini arayacak İstanbul'daki bir icra...

İş insanını 30 milyon TL  dolandırmaya kalktılar!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

yeniizmir.com yazarı Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre; Karaburun’daki yazlığında olduğu sırada kapıcının kendisini arayacak İstanbul’daki bir icra dairesinden tebligat geldiğini söylemesiyle soluğu İzmir’de aldığını ifade eden Tevfik Sutaş, “Senet vermişim güya. Hem de 30 milyon liralık. Söz konusu parayı da elden almışım. Yaklaşık 150 kilo. Elden alınacak bir para miktarı mı bu? Kimden almışım? Dikili ağacı olmayan adresi yeri yurdu olmayan birinden. İlk yaptığım borca itiraz etmek oldu. Avukatım aracılığıyla konuyu da yargıya taşıdım” dedi.

GELİŞMELERİ ANLATTI

İş insanı Tevfik Sutaş, olayı ve yaşananları şöyle anlattı: 24 Temmuz’da ben Karaburun’daki yazlığımdayken kapıcımız beni aradı. Kendisi bana icradan ihbarname geldiğini söyledi. Atladım, hemen evime geldim. Baktım, 2021 Ocak’ta sözde 30 milyon liralık bir senet vermişim. 2021 Ağustos’ta ödeme yapacakmışım. Ama bana bu süreçte hiçbir şekilde bir yazı gönderilmiyor. Aradan iki sene geçiyor, bu senet 2023’te icraya veriliyor. Hemen itiraz ettim. Kapıcıma dua ediyorum. Süresinde itiraz etmesiydim, faizi ile 38 milyon lira ödeyecektim. Konuyu da savcılığa intikal ettirdik.

‘ADRESLERİ BİLE YOK’

Polisin, alacaklı olduğunu iddia eden kişiyi bulamadığını belirten Sutaş, “Adresi, evi yok. Dikili ağacı olmayan adama borçlanmışım. Türkiye’deki kanunlar maalesef çağa uygun değil.Ben sebepsiz nasıl borçlanabilirim? İnsan dolandırmak çok kolay. Yap senedi, icraya ver. İcradan haberin olmazsa vay haline. Olursa itiraz edebiliyorsun. Edemezsen, borcun olmasa da borçlusun” dedi.

İcra işleminin İstanbul’da açıldığını, buna yapılan itirazın kabul edildiğini söyleyen Sutaş, konunun savcılık tarafından da soruşturulduğunu kaydetti.

‘MECLİS’TE DEĞERLENDİRİLMELİ’

‘Ben mağdur oldum, başkası olmasın’ diyerek milletvekilleri ile iletişime geçerek ‘senet dolandırıcılığı’ konusunun TBMM’ye taşınması talebini aktaran Tevfik Sutaş, “Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklik yapılarak senet sahtekarlıklarını ortadan kaldırmak üzere senede itiraz olduğunda alacaklının borcun kaynağını gösterme yükümlüğünün getirilmesi konusunda çalışılmalı. Konu, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirerek yeni mağduriyetler oluşmasının önüne geçilmeli” şeklinde konuştu.

‘AĞIRLIĞI 150 KİLO’

Olayı her yönüyle irdeleyen Sutaş, şunları söyledi: 30 milyon büyük bir rakam böyle bir borç nakit olarak paranın bir kişiden diğerine verilmesi ile oluşmaz; ya bir mal transferi olması gerekir ya da banka aracılığıyla transfer edilmesi gerekir. 30 milyon lira, 200 liralık banknotlar halinde bin 500 adet 100 banknotluk para destesinden oluşur. Yaklaşık ağırlığı 150 kilogramdır. Elden ele verilecek bir tutar değildir. Ama kanun sadece senedin varlığını böyle bir borcun ödenmesi için yeterli olarak görüyor. Borcun gerçekten var olup olmadığına bakmıyor, incelemiyor.

‘ADRESİ BASMANE’DE OTEL ODASI’

Sutaş’ın avukatı Tolga Soysal, ilgili şahsın MERNİS’e kayıtlı tek adresinin Basmane’de bir otel odası olduğunu söyleyerek, “Otel ile görüştük, şahıs orada hiç kalmamış. Yetkisizlik için başvuru yapmıştık, dava İstanbul’dan İzmir’e taşınacak. 30 milyonu telaffuz ediyoruz ama faizi ve dosya masrafı ile bu rakamı da çoktan aştı. Normalde İstanbul 34. İcra Hukuk Mahkemesi’nde 15 Eylül’de görülecek dava, İzmir’e taşınacağı için başka tarihe ertelendi. Soruşturma İzmir ve İstanbul’da devam ediyor” diye konuştu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme