İşçiler asgari ücret kararsızlığına isyan etti!

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-Asgari ücretin belirsizliği sürerken işçi ve emekçiler, sendikaların 'Asgari ücret' komisyonu toplantısındaki kararsızlığa isyan...

İşçiler asgari ücret kararsızlığına isyan etti!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-Asgari ücretin belirsizliği sürerken işçi ve emekçiler, sendikaların ‘Asgari ücret’ komisyonu toplantısındaki kararsızlığa isyan ediyor. İşçilerin bir araya gelerek yaptığı basın açıklamasında “Asgari değil insanca bir yaşam için mücadeleye” yazılı pankartla açıklama yapan Birleşik İşçi Birliği üyeleri, Devrimci İşçiler Sendikası Konfederasyonu Araştırma (DİSK-AR) verilerini dikkate aldı.

“YETERSİZ ASGARİ ÜCRETLE GEÇİM”

Basın açıklamasını okuyan Fatmanur Güçlü, “Sermaye, iktidar sözde işçi ve emekçileri temsil eden sendika bürokratları her yıl olduğu gibi yeni yılın asgari ücret oyununu gösterime sundu. Asgari ücretle ilgili olarak öncelikle şunu belirtelim. Kapitalist sistemin ülkemizdeki asgari ücret politikası diye ilan ettiği sömürü politikasının başlıca birçok önemli özelliği vardır. Bu özellikleri işçi sınıfı ve emekçiler hem yaşayarak görmekte hem de bilimsel veriler bunu açıkça ortaya koymaktadır. Birincisi, Türkiye’de asgari ücretle çalışanların kapsamı oldukça yüksektir. DİSK-AR verileri ile çeşitli araştırmalar asgari ücret civarında bir ücretle çalışanların oranının yüzde 50’lerde olduğunu gösteriyor. Bu demektir ki, milyonlarca işçi asgari geçim için yetersiz olan asgari ücretle geçinmeye çalışıyor” dedi.

Asgari ücretlilerin ekonomik koşullarına dikkat çeken Güçlü, “İkincisi, üstelik işçilerin bir bölümü de yasal asgari ücrete dahi erişemiyor. Öyle ki, tekstil, giyim, deri, mobilya imalatı, gıda, inşaat ve turizm sektörlerinde işçiler daha yüksek düzeyde asgari ücret altında çalışıyor. Üçüncüsü, verilerden anlaşılıyor ki Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip beşinci ülkedir. Hem de 2013’te Avrupa’da Türkiye’den düşük asgari ücretli 14 ülke varken, 2023 yılı sonunda sadece 4 ülke vardır. Türkiye AB (Avrupa Birliği) ülkeleri arasında en düşük toplu iş sözleşmesi kapsamı oranına sahip iki ülkeden biridir” diye konuştu.

“MAKAS KAPANIYOR”

Açıklamasının devamında Güçlü, “Dördüncüsü, asgari ücretteki artış oranının diğer emek gelirlerine yansımaması, düşük toplu iş sözleşmesi kapsamı ve sendikalaşma oranları, asgari ücreti ortalama ücret haline getiriyor. Türkiye’de diğer emek gelirleri artışının sınırlı kalması sonucunda asgari ücret ile diğer ücretler arasındaki makas kapanıyor ve asgari ücret civarı ücretle çalışanların oranı artıyor. Giderek artan bir biçimde daha çok emekçi asgari ücrete yakın ücretlerle çalışır hale geliyor.  2002’de asgari ücret altında ücret alanların oranı yüzde 18,5 iken 2022’de bu oran yüzde 33,8’e yükseldi. Asgari ücretin yüzde 5 fazlası ve altı ücret alanlar 2002’de yüzde 27,8 iken 2022’de yüzde 37,5’e, asgari ücretin yüzde 10 fazlası ve altı ücret alanlar 2002’de yüzde 30,7 iken 2022’de yüzde 38,4’e yükseldi.”

“KAYIT DIŞI ÇALIŞANLAR YÜZDE 83,5”

Kayıt dışı çalışan işçilerin ücretlerinin çok daha düşük olduğunu hatırlatan Güçlü, “Asgari ücret altında çalışanların oranı kayıt dışı çalışanlarda yüzde 83,5’tir. Altıncısı, kadınların çok büyük bir bölümü asgari ücret ve daha altında ücretlerle çalışmaktadır. Tahmini 7 milyon kadın çalışanın yüzde 61,4’ü asgari ücretin altı ve asgari ücretin yüzde 20 fazlası ücretler ile çalışmaktadır. Kadınların yüzde 41’i ise asgari ücret dahi alamamaktadır. Tüm bunlardan çıkan sonuç, Türkiye, hızla asgari ücretliler ülkesine döndü, dönüşmektedir. Emekçileri açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkûm eden sermaye düzeni ve onların anda sözcülüğünü yapan iktidar bir taraftan’ Kriz var, bekleyin, geçecek, az kaldı, enflasyonu tek haneye indireceğiz, enflasyona ezdirmeyeceğiz’ lafları ile halkı kandırmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“ALIN TERİMİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”

Geçerli olan asgari ücretin bir kiraya bile yetmediğini vurgulayan Güçlü, “Yenisi de yetmeyecek! Bizler adına asgari ücret denilen azgın sömürü politikasının ve oyunlar eşliğinde belirlenmesini kabul etmiyoruz. Çünkü asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu sermayenin çıkarlarını korumakta ve temsil etmektedir. Sermaye temsilcilerinin bizim adımıza karar vermesine, bizleri sefalete mahkûm Etmesine, geleceğimizi karartmasına izin vermiyoruz, vermeyeceğiz. Fabrikalarda, işyerlerinde, meydanlarda haklarımızı aramaktan, sermaye ve iktidara karşı mücadele etmekten başka yolumuz yoktur. En doğal haklarımızı almak, alın terimize sahip çıkmak zorundayız. Kaldı ki, emekçiler için sorun sadece asgari ücretin belirlemesi değildir. Emekçilerin talepleri çok daha kapsamlıdır ve bunu bir kez daha duyurmak istiyoruz!” dedi.

“GÖRÜŞMELER CANLI YAYINLANSIN”

Asgari ücretin yaşanabilir bir ücret olmasına dikkat çeken Güçlü, “Diyoruz ki, elektrik, su, doğalgaz, ulaşım, iletişim, en temel insan haklarıdır insanî ihtiyaç kadarı ücretsiz olmalıdır! Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın, eğitim ve sağlık her düzeyde ücretsiz olmalıdır, insanca yaşanabilir bir ücret, herkese insanca yaşamaya yaraşır barınma hakkı, işçi ve emekçilerden alınan dolaylı, dolaysız tüm vergiler kaldırılsın, asgari ücret görüşmeleri canlı yayınlansın” diye konuştu.

Bakmadan Geçme