Işınsu Kestelli: İtibarı yüksek bir ekonomi istiyoruz
Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre, İzmir Ticaret Odası Başkanı Işınsu Kestelli'nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin...
Yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre, İzmir Ticaret Odası Başkanı Işınsu Kestelli’nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin ilk kadın üyesi olarak yönetim kuruluna seçildikten sonraki ilk meclis toplantısı Gastronomi/Alaçatı Deneyim Noktasında Ege Gastronomi Projesi’nin tanıtılması amacıyla Çeşme Alaçatı’da gerçekleştirildi.
Ekonomi ağırlıklı olarak geçen toplantıda İTB Başkanı Kestelli, “Bugün ihtiyacımız olan şey, itibarı yüksek bir ekonomi programının açıklanması ve kararlılıkla uygulanmasıdır” dedi. Kestelli ayrıca İzmir’in tanıtıldığı ‘130 yılını efemeralarla’ kitabının basılacağını söyledi. “2008 küresel krizinin ardından son yılların en zor döneminden geçiyoruz” diyen Kestelli, “İhracatın gerilediği, cari açığın arttığı, Merkez Bankası rezervlerinin eksiye düştüğü, yüksek enflasyonun bilançoları bozduğu, finansmana erişimin daha da zorlaştığı ve yabancı yatırımın mesafe koyduğu bir dönem bu. Bu sorunları moral bozmak için ya da umutsuz olduğum için sıralıyor değilim. Yeni Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in altını çizdiği gibi, ‘rasyonel zemine dönmek dışında bir seçeneğimiz olmadığını’ teyit etmek için söylüyorum. Bugün ihtiyacımız olan şey, itibarı yüksek bir ekonomi programının açıklanması ve kararlılıkla uygulanmasıdır” ifadelerini kullandı.
“ENDEKS SÜREKLİ GERİLİYOR”
“Tahıl ve bitkisel yağlarda düşüş yaşandı” diyen Kestelli, “İyi tasarlanmış bir tarımsal üretim ve ticaret programı, daha ileri teknolojili ürün ve hizmetlere geçmek, daha etkin ve kurumsal sosyal yardım sistemi, iyileştirilmiş bir finansmana erişim iklimi ve iyi yönetilen bir yeşil dönüşüm, yeni dönemden beklentilerimiz. Sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık ekosistemine gerçekten çok ihtiyacımız var. Biz yüzde 50’leri aşan gıda enflasyonuyla boğuşurken küresel gıda fiyatlarındaki gelişmeyi gösteren FAO Gıda Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü 2022 yılı Mart ayından bu yana sürekli geriliyor. Yıllık ürün fiyatları incelendiğinde özelikle tahıllarda ve bitkisel yağlarda önemli düşüşler yaşandı. Ayçiçek yağı fiyatları önceki yılın mayıs ayına göre yüzde 54, soya yağı yüzde 50 ve palm yağı fiyatları ise yüzde 47 oranında gerilemiş durumda. Aynı dönemde buğday fiyatlarında çeşitlerine göre yüzde 25-40 arasında, arpa fiyatlarında ise yüzde 30 seviyelerinde düşüş oldu. Burada bir konuya dikkat çekmekte fayda var. Küresel piyasalarda tahıl fiyatlarında düşüş yaşanırken TMO yeni sezon ekmeklik buğdayın ton fiyatlarını 8 bin 250, arpa fiyatını ise 7 bin lira olarak açıkladı. Ürünlerini TMO’ya teslim eden üreticilere ayrıca ton başına bin lira fiyat farkı ödenecek. Bütün bu gelişmeler, tarımsal dış ticaretimizdeki dengeyi de kötüleştiriyor. Bu dengeyi sağlamanın yolu, tarımda üretimi güçlendirecek, ticarette rekabet üstünlüğü sağlayacak, ihtiyaca göre yeniden planlanmış bir sistemi oturtmaktan geçiyor” dedi.
GELİRİ BURS OLACAK
“130 Yılın Belgeseli prestij kitabımızla İzmir’imizin 130 yılını efemeralarla anlatıyoruz” diyen Kestelli, “Ivır zıvır şeyler demek olan efemeralar; yani çeşitli kartpostallar, posterler, afişler ve koleksiyonerlerin topladığı parçalardan oluşuyor. Efemeraların hikayeleriyle İzmir’in 130 yıllık zengin geçmişinde yolculuğa çıktığınız bu kitabın lansmanını yine burada birlikte yapmayı umut ediyorum. Kitabımızdan kazanacağımız gelir vakfımızın burs fonuna aktarılacak” diye konuştu.
İLK PROJE
Kestelli, “Borsa Sarayımızın röleve ve restitüsyon onayından sonra, restorasyon onayını da Anıtlar Kurulu’ndan aldık. Bildiğiniz gibi tarihi binalara kurulun onayı olmadan çivi bile çakamıyorsunuz. Önemli bir dönemeci atlatmış olduk. Ancak inşaatla ilgili birçok izin ve ruhsat süreci devam ediyor olacak. Borsa Sarayı restorasyonu bittikten sonra Borsa Sarayının eski tüccarlar lokali olarak tarihe imza atmış mekanını İzmir’e yaraşır rafine bir restoran ve gastronomi deneyim merkezi olarak konumlandırmayı planlıyoruz. Bu hedeflere ulaşmanın yol haritası niteliğindeki Ege Gastronomi projemize Alaçatı’daki pilot uygulama ile başlıyoruz.Tarım ürünlerinin değerini artırmak için gastronomiyi bir kaldıraç olarak kurgulayan Borsamız, Çeşme’nin ve İzmir’in gastronomisine konu ürünlerini; eğitim, tadım faaliyetleri ve çeşitli etkinliklerle markalaştıracak. Bu yolculukta “gastronomi / ALAÇATI DENEYİM NOKTASI” ile şehrimize ve bölgemize değer katacağız. Tüm çalışmaları ortak bir çerçevede bu merkezi noktadan yürütebiliriz. Üyelerimizden Erol Avni Bozkurt, Deniz Celep ve Seyit Güngör Şarman projemize duydukları güvenle online satış platformumuzda ve bu noktada ürünleriyle yer aldılar. Sevgili Tolga Uğurel’in yaban mersini ürününü de yine online satış sistemimize ekledik. Birlikte kazanacağımız bu süreçte sizleri de projemizin her aşamasında yer almaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi