• Haberler
  • Ekonomi
  • İstanbul'da yaşamak giderek zorlaşıyor! İTO Şubat rakamlarını açıkladı…

İstanbul'da yaşamak giderek zorlaşıyor! İTO Şubat rakamlarını açıkladı…

Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon derken vatandaşın cebindeki para erimeye devam ediyor. İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı...

Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon derken vatandaşın cebindeki para erimeye devam ediyor. İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı verilere göre, 2024 Şubat ayında İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 4,07 oranında artarken, yıllık bazda ise yüzde 76,58 seviyesine yükseldi.

Artan enflasyonla beraber yükselen fiyatlar vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Gözler TÜİK tarafından açıklanacak Şubat ayı enflasyon verilerine çevrilirken, İstanbul’un Şubat ayı enflasyonu belli oldu.

İstanbul Ticaret Odası’nın verilerine göre İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 4,07 arttı.

Açıklanan verilere göre toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 4,64 oranında artış gösterdi.

2023 Şubat ayına göre 2024 Şubat ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İTO 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde % 76,58, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise % 65,06 olarak gerçekleşti.

EN ÇOK ARTIŞ KÜLTÜR EĞİTİM VE EĞLENCE HARCAMALARINDA

Şubat ayında perakende fiyatlarda bir önceki aya göre, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 6,73, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 5,58, gıda harcamalarında yüzde 4,98, konut harcamalarında yüzde 4,65, ev eşyası harcamalarında yüzde 2,54 ve diğer harcamalar grubunda yüzde 0,14 artış gerçekleşti.

Giyim harcamaları grubunda yüzde yüzde 1,51 ve ulaştırma ve haberleşme harcamalarında da
yüzde 0,23 azalış izlendi.

TOPTAN FİYATLARDA EN ÇOK ARTIŞ ENERJİ GRUBUNDA

Şubat 2024’te toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 13,53, kimyevi maddeler grubunda yüzde 11,26, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 7,55, mensucat grubunda yüzde 4,61, gıda maddeleri grubunda yüzde 2,80, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 1,69 ve madenler grubunda yüzde 1,27 artış gerçekleşti.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme