İzmir'de işçilerin protestoları sürüyor
Kemalpaşa ve Çiğli belediyelerinde işten çıkarılan toplam 274 işçi, geri dönmek için başlattıkları eylemlerini sürdürüyor.
Kemalpaşa ve Çiğli belediyelerinde işten çıkarılan toplam 274 işçi, geri dönmek için başlattıkları eylemlerini sürdürüyor. İşçiler, belediyelere gönderilen kısa mesajlarla işten çıkarıldıklarını öğrenirken, hem Ankara'da hem İzmir'de belediye önlerinde toplanarak seslerini duyurmaya çalışıyor.
Çiğli Belediyesi'nde 147, Kemalpaşa Belediyesi'nde ise 127 işçi, herhangi bir önceden bilgilendirme yapılmadan işsiz kaldı. Kemalpaşa Belediyesi önünde toplanan işçiler, eylemlerine devam ediyor ve belediye yetkililerinden henüz bir yanıt almadıklarını belirtiyor. İşçiler, işlerine geri dönene kadar eylemlerine devam edeceklerini vurguluyor.
GENEL-İŞ SENDİKASI'NIN AÇIKLAMALARI
Genel-İş Sendikası İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Özgür Genç, işçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mesajıyla işten çıkarıldığını öğrendiğini açıkladı. Farklı birimlerde görev yapan işçilerin işten atıldığını belirten Genç, sendikalarının tek talebinin işçilere geri dönmek olduğunu ve bu talep gerçekleşene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Seçim öncesi işten çıkarma olmayacağına dair söz verildiğini ancak bu sözün tutulmadığını ifade ederek, “Bir direniş başlattık 127 arkadaşımızla beraber. Tek bir talebimiz var, işimize geri dönmek istiyoruz ve dönene kadar da vazgeçmeyeceğiz. Bize seçimden önce işten çıkarmaların olmayacağı söylenilmişti. Neye göre çıkardılar, hiçbir şekilde bilgi dahi verilmedi. Şuan muhataplık ilişkisi de kuramıyoruz” diye konuştu.
EMEKLİLİĞİNE YAKIN İŞÇİLER DE VAR
69 yaşındaki Yusuf Çavdar, Kemalpaşa Belediyesi'nde 5 yıldır çalışırken emekliliğine az bir süre kala işten çıkarıldı. Çavdar, işine geri dönmek istediğini belirterek, “Aşağı yukarı emekliliğime 7-8 ay vardı. İşe geri dönmek istiyorum, tek amacım bu. Boyacıydım, sıkıntısız çalışıyordum” dedi. Benzer şekilde, 5 yıl hizmet veren Kader Dağ, işten çıkarılmadan önce kendisine hiçbir bilgi verilmediğini ve işine dönmek istediğini söyleyerek, “Benim 5 yılım doldu. Hiçbir tutanağım dahi yok. Ne iş verildiyse yaptım. Tuvalet bile temizledim; ama yaptığım işin karşılığı bu değildi. Hakkımla çalıştım; fakat haber vermeden bizi çıkardılar. İşime geri dönmek istiyorum” şeklinde konuştu.
DİĞER İŞÇİLERİN ŞİKAYETLERİ
Kemalpaşa Ören'de kütüphane yetkilisi olan Yağmur Doğan ise, kütüphanenin kapalı olduğunu ve işten çıkarıldığını telefonla öğrendiğini belirtti. Kütüphanenin işçi olmadan kapalı kaldığını vurgulayan Doğan, işine geri dönmek istediğini vurgulayarak, “Kemalpaşa Ören'de kütüphane yetkilisiydim. Kütüphane kapatılmış ve haberim yok. Bende telefonla arayarak işten çıkarıldığımı öğrendim. Kütüphane ben olmadığım için kapalı. İşimi geri istiyorum” dedi.
Eylemler, işçilerin talepleri doğrultusunda devam ederken, Kemalpaşa ve Çiğli belediyelerinden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. İşçiler, taleplerinin karşılanması için mücadelelerine kararlılıkla devam edeceklerini duyurdu.