İtfaiye Haftası'nda emekli itfaiyeciler anılarını anlattı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Haftası'nda emekli itfaiyecileri genç meslektaşlarıyla bir araya getirdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Haftası etkinlikleri kapsamında uzun yıllar İzmir İtfaiyesi'nde görev yapmış emekli itfaiyecileri "Bir Ömür İtfaiye" adlı söyleşiyle genç itfaiyecilerle buluşturdu. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde (APİKAM) düzenlenen etkinlikte, ateş savaşçıları meslek hayatlarında yaşadıkları zorlu anları ve itfaiyeciliğin kutsal bir meslek olduğunu vurgulayan hatıralarını paylaştı. Etkinlikte duygu dolu anlar yaşanırken, emekli itfaiyeciler mesleğe olan bağlılıklarını bir kez daha dile getirdi.
İtfaiyecilik Ruhunun Değişmediği Vurgulandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkan Vekili Yaşar Korkmaz, etkinlikte yaptığı konuşmada, İzmir İtfaiyesi’nin geçirdiği gelişim ve dönüşüme dikkat çekti. Korkmaz, yıllar içinde itfaiyenin hizmet alanlarının genişlediğini ifade ederek, “İklim krizi, artan yangınlar, sel baskınları ve trafik yoğunluğu gibi yeni zorluklarla mücadele ediyoruz. Ancak itfaiyeciliğin değişmeyen tek yanı ruhudur. Sizlerin hissettiği duyguları bizler de aynı şekilde hissediyoruz. Emekli oldunuz, ama hiçbir zaman itfaiyecilikten emekli olduğunuzu düşünmüyorum” dedi.
"Bir Daha Dünyaya Gelsem Yine İtfaiyeci Olurdum"
İtfaiye personeli olarak 40 yıl boyunca görev yapan Seyfi Türüdü, görevdeyken ölümle burun buruna geldiği anıları genç meslektaşlarıyla paylaştı. Türüdü, "Bir yangında oksijen tüpüm bitmek üzereydi ve çıkış yolunu bulamıyordum. O anda çocuklarımı ve ailemi düşündüm. Allah’a dua ederek güç buldum ve dışarı çıkmayı başardım. Şimdi bayrağı gençlere teslim ettik. Onların da iyi birer itfaiyeci olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Tehlike Atlatan İtfaiyeciler Meslek Aşkını Kaybetmedi
40 yılı aşkın bir süre İzmir İtfaiyesi'nde görev yapan ve emekli olan Ergün Kaya, itfaiyeciliğin ne denli kutsal bir meslek olduğunu vurgulayarak, "Bir daha dünyaya gelsem yine itfaiyeci olurdum" dedi. Kaya, görev sırasında defalarca ölüm tehlikesi atlattığını belirttiği konuşmasında, “Yangından korkan itfaiyeci olmaz. Cesur olmak zorundasınız. Alevlerin arasına dalmaktan hiçbir zaman çekinmedim” şeklinde konuştu. Kaya, Basmane’de bir sanayi tüpünün patlaması sırasında yaşadığı tehlikeyi de anlatarak, “Alevlerin içinde kaldım, ama Seyfi arkadaşım beni kurtardı” dedi.
“4 Saat Sonra Yine Yangın Yerine Döndüm”
Atatürk Kültür Merkezi yangını sırasında yaşadığı bir olayı anlatan Kaya, duman maskesinin yüzünden fırladığını ve dumandan zehirlendiğini belirtti. Hastaneye kaldırıldıktan sonra sadece 4 saat dinlenerek yeniden yangın yerine döndüğünü ifade eden Kaya, “İtfaiyecilik aşkı olmazsa, 4 saat önce ölümden döndüğünüz bir yere tekrar gitmezsiniz” sözleriyle mesleğine olan bağlılığını dile getirdi.
“Boyum Yetmiyordu Ama İtfaiyeci Oldum”
24 yıl itfaiyecilik yapan Mustafa Kasalak ise mesleğe girerken yaşadığı bir anısını paylaştı. Kasalak, boyunun kısa olması nedeniyle sınavlara alınmakta tereddüt edildiğini belirtti. Ancak azmi ve itfaiyeciliğe olan isteği sayesinde sınavları kazanarak mesleğe adım attığını söyledi. Kasalak, “Boyum kısa olduğu için giremeyeceğim yerlere ben girebilirim demiştim, ve haklı çıktım. Mesleği sevmek her şeyin üstesinden gelmenin anahtarıdır” şeklinde konuştu.
Teşekkür Plaketi ile Onurlandırıldılar
Söyleşi sonunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından emekli itfaiyecilere teşekkür plaketi takdim edilerek, mesleğe verdikleri hizmetlerden dolayı onurlandırıldılar. Plaketler, itfaiyecilik mesleğine gösterdikleri sadakatin ve cesaretin bir nişanı olarak takdim edildi.
Bu anlamlı etkinlik, itfaiyecilik mesleğinin kutsallığını ve bu mesleğe gönül verenlerin yıllar sonra bile taşıdığı meslek aşkını bir kez daha gözler önüne serdi.