''İyi akord iyi kulak gerektirir''

Yenikiraz.com internet sitesinden Göksu Tekin'in haberine göre Eski Endüstri Meslek Lisesi mezunu olduğunu belirten Orpak, 1975...

''İyi akord iyi kulak gerektirir''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yenikiraz.com internet sitesinden Göksu Tekin’in haberine göre; Eski Endüstri Meslek Lisesi mezunu olduğunu belirten Orpak, 1975 yılında ahşap kalıpçılık eğitimi aldığını ve bu eğitimin piyano akordörü olmasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Küçük yaştan beri müziğe eğilimi olduğunu belirten Orpak, müzik öğretmeni Fikret Gür’ün kendisine gitar çaldırmasıyla okul orkestrasına girdiğini ve konservatuvar bölümünü tercih ettiğinden söz etti.

2 adet duvar piyanosu yaptığını belirten Orpak, sonrasında bölümün kapatıldığını ve piyano yapımının durdurulduğunu söyledi. Orpak, “Eğitimlere devam etmek için Avusturya ya gittim. 1987 de İzmir Devlet Opera Balesi’nde çalıştım. İzmir’de hemen hemen bütün akortları ben yapıyorum” ifadelerinde bulundu.

Orpak, “Piyano baktığımızda çok karmaşık bir yapıya sahip, içinde bir sürü meslek dalı var. Mekanizmaların uyum içinde çalıştığı teknik bir alan bununla beraber piyano akordu ve piyanonun mekanizması ayrı fakat bir bütünlük içinde çalışıyor” diye konuştu.

Haber
MÜZİK KULAĞI OLMAYAN AKORD YAPAMAZ

Piyano akordürü olmak her baba yiğidin harcı değildir diyen Orpak, bu işin ciddi yetenek ve bilgi birikimi gerektirdiğini ve iyi bir akordör olmak için iyi bir kulağa sahip olması gerektiğinin altını çizdi. ‘’Müzik kulağı olmayanlar akord yapamaz ama onarım yapabilir’’ ifadelerinde bulundu.

Orpak “Dünyanın en iyi aşçıları gram mantığıyla yemek yapmaz kafasına göre en iyisini ayarlar bizim iş de aynı bu şekilde” diyerek devam etti.

Orpak, “Biz gelişmekte olan bir ülkeyken gelişmeye niyeti olmayan bir ülke haline döndük. Uçmaya niyeti olan kanatlarını güçlendirecek bunun için bilime ve sanata önem verilmeli, bilim ve sanat bir kuşun iki kanadı gibidir. Bunu desteklemeyen toplumlar güdük kalmaya mahkumdur” diye konuştu.

81 ilde 6 Opera 6 Senfoni Orkestrası 40 Konservatuar olmasına rağmen ilgili alanlardan mezun olan öğrencilerin işsiz kaldığından bahseden Orpak ‘’sanat beslenmeli, beslemiyoruz ve ülke olarak ilerleyemiyoruz’’ diyerek sözlerini sonlandırdı. (M.T.)

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme