İyi beslenmek ve egzersiz yapmak gerekli!

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen Osteoporoz hastalığının 50 yaş üstündeki kadınların üçte birinde görüldüğünü belirten...

İyi beslenmek ve egzersiz yapmak gerekli!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen Osteoporoz hastalığının 50 yaş üstündeki kadınların üçte birinde görüldüğünü belirten Özel Egepol Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem, hastalığın kendisini omurga ve sırt ağrılarıyla ortaya koyduğunu dile getirdi.

Osteoporozun, kemik yapısı içindeki kalsiyum azalmasına ve buna bağlı olarak kemik kütlesinde azalmaya neden olduğunu belirten Dr. Özdem, tedavide düzenli egzersiz, kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesi ve güneşlenmenin önemli olduğunu dile getirdi.

Dr. Tufan Özdem, “Kemik erimesi 50 yaşın üzerinde kadınların yaklaşık 1/3’ünde (genellikle adet sonrası dönemde), 50 yaş üzeri erkeklerin ise 1/5’inde görülmektedir. 70 yaş üstü yaşlanmaya bağlı her iki cinsiyette de osteoporoz karşımıza çıkar. Kemik dokusu yapı olarak üzerine yük bindikçe kendisini güçlendiren özelliğe sahiptir. Bu nedenle kemik erimesi özellikle menopoz sonrası zayıf vücut yapısına sahip kadınlarda daha sık olmaktadır. Bunun dışında: Romatoid artrit gibi iltihaplı eklem romatizmaları, kronik karaciğer hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), diabet ve insülin kullanımı, son dönem böbrek yetmezliği osteoporoza zemin hazırlar. Ayrıca organ nakli yapılan hastalarda kullanılan bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar da osteoporoza neden olabilir. Bunların yanı sıra D vitamini eksikliği, aşırı alkol kullanımı, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam biçimi, egzersiz yapılmaması da önemli kemik erimesi nedenleridir” dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme