• Haberler
  • Ekonomi
  • İYİ Parti Milletvekili Dr. Çömez: Tarımımız göçmenlerin tekeline girdi

İYİ Parti Milletvekili Dr. Çömez: Tarımımız göçmenlerin tekeline girdi

yenikiraz.com’dan Turgay Kılıç’ın haberine göre, İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Turhan Çömez,  sosyal medya hesabından paylaştığı...

İYİ Parti Milletvekili Dr. Çömez: Tarımımız göçmenlerin tekeline girdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

yenikiraz.com’dan Turgay Kılıç’ın haberine göre, İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Turhan Çömez,  sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, Susurluk’ta bir çiftçiyle karşılaşmasını dile getirerek, “Susurluk Ticaret Borsası’ndayız. Çiftçilerimiz ürünlerini getirip buradan numunelerini alıyor ve fiyat veriliyor. Buradan çiftçimizin sıkıntısını konuşuyoruz” dedi ve çiftçi Hüseyin Yılmaz’a dönerek “Şimdi Türkiye’nin buğday ihtiyacı ne kadar?” diye sordu.

Çiftçi Hüseyin Yılmaz, “23 milyon ton” yanıtını verdi. Türkiye’nin üretebildiği buğday miktarını aktaran Çiftçi Yılmaz, “Trakya ve Marmara’da verimlerimiz iyi ama Türkiye genelinde kötü. 13 milyon ton buğday üretimi yapılıyor” diye ekledi. İYİ Parti Vekili Çömez, “Türkiye’nin şu an yıllık buğday üretim miktarı 23 milyon ton ama çiftçinin üretebildiği de 13 milyon ton. Ve aradaki 10 milyon tonu da Türkiye ithal ediyor” dedi.

“İTHALAT POLİTİKASI YANLIŞ YAPILIYOR”

İYİ Parti Milletvekili Çömez, ithalat politikasına değinerek “Son zamanlarda ithalat politikasında yanlışlıklar yapılıyor. Limanlarımız buğdayla dolu ve ithalatımızda ciddi sıkıntı var. 700 bin ton civarında ithal için bekleyen buğday var. Bu esnada kendi çiftçimizin buğdayı ne yazık ki TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından alınmıyor” dedi.

“İŞÇİ BULAMIYORUZ”

Çiftçi Yılmaz, eleman bulamadığından yakınırken “Asgari ücreti yükseltmekle bu iş olmuyor. İşçi bulamıyoruz. Bu işte kaliteli eleman bulamıyoruz. Üniversite okumakla da bu iş olmuyor. Kalifiyeli elemanın da bu ülkeye ihtiyacı var. Bu ülke de Afganlara ve Suriyelilere kaldı. Susurluk’ta Afgan ve Suriyeli çok var. Hayvancılık, sanayi, tarım ve diğer her sektörde göçmenler çalışıyor” dedi.

Tarımda çalışan göçmen oranının yüzde 95 olduğuna değinen çiftçi Hüseyin, “Bizim insanımız sosyal yardım münasebetiyle çalışmıyor” demesi üzerine İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Çömez, “Sosyal yardım politikalarında kömür, gıda gibi yardımların etkisiyle insanlar çalışmaktan imtina ediyor. Çalışanların yerini ise Afgan ve Suriyeliler alıyor” dedi.

“BU GERÇEKTEN ÇOK VAHİM”

Vekil Dr. Çömez, “Şu anda Susurluk’tayız. Burada sektörde çalışan Afganlı ve Suriyeli oranı yüzde 95’e ulaştı. Bu gerçekten çok vahim. Ne olduğunu bilmiyoruz, dillerini bilmiyoruz, ne yaptıklarını da bilmiyoruz. Türk tarımını yabancılara emanet etmiş durumdayız. Daha da vahimi Türkiye’nin ihtiyacı olan 23 milyonluk ton buğdayın maalesef sadece 13 milyon tonu üretilebiliyoruz ve geri kalan 10 milyon tonu ithal etmek zorunda kalıyoruz. Ve büyük oranda da tarım yabancı göçmenlerin tekeline ve hegemonyasında kaldı, bu da son derede kritik” dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme