İZİKAD kadınlar için sürdürülebilir projeler üretmeye devam edecek
İzmir İş Kadınları Derneği(İZİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten, ekibi ile birlikte hayata geçirdiği projeleriyle, kadınların iş dünyasının kapılarını aralamasına destek oluyor. İZİKAD, Girişimcilik, eğitim, sürdürülebilirlik, meslek edindirme, finansmana ulaşma, dünyaya açılma konularında programlar yürütüyor
Faaliyete geçtiği 2008’den bu yana kadınları çalışma hayatına, girişimciliğe teşvik etmek için çalışan İZİKAD’ta kısa süre önce başkanlık koltuğuna oturan Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten ile derneğin yeni dönemindeki faaliyetlerini ve hedeflerini konuştuk:
Kendinizi tanıtır mısınız?
1975’de İzmir’de doğdum, eğitimim hayatım İzmir’de geçti, sivil topluma gönül vermiş İzmir sevdalısıyım. Bilgisayar yüksek mühendisiyim. Lisans ve yüksek lisansımı Ege Üniversitesi’nde tamamladım. 27 yıl önce kurumsal firmalarda iş hayatına başladım. 18 yıldır kurucusu olduğum Monert Danışmanlık ile dijital dönüşüm, proje yönetimi, yazılım geliştirme alanlarında girişimci olarak faaliyet gösteriyorum. Yeni girişimcilere mentör, melek yatırımcı olarak destek olmaya çalışıyorum.
Sivil toplum kuruluşlarında görev almanın topluma hizmet etmenin en iyi yollarından. Uzun yıllardır sivil toplum kuruluşlarında aktif çalışıyorum. On yılı aşkın süredir üyesi olduğum İZİKAD’ da, Şubat ayından bu yana yönetim kurulu başkanıyım. BASİFED Başkan Yardımcısı, GİFED yönetim kurulu üyesi, Türkonfed - Dijital Dönüşüm Komisyonu üyesi ve İş dünyasında kadın komisyonu üyeliğim de var.
İzmir özelinde dijital dönüşüme bakış açısı nasıl?
Dijital dönüşüm projelerine yatırım olarak bakılması ve yatırımın geri dönüşümünün hesaplanarak değerlendirilmesi gerekiyor. Uzun yıllardır gördüğüm bu alana yapılan yatırımların sıradan bir maliyet olarak değerlendirildiği ve kriz anlarında ilk bu yatırımların kısıldığı. Son yıllarda, bu konuda biraz daha gelişme sağlandığını ve firmaların teknolojik yenilikleri daha yakından takip ettiklerini söyleyebiliriz.
İZİKAD süreci nasıl başladı?
2008’de kurulmuş İzmir’in ilk iş kadını derneği. Ulusal ve uluslararası projeler yaparak devam ediyor. Üye olduğumdan bu yana çeşitli görevler üstlendim. İlk yıl bilişim komitesini kurdum ve yönettim. KOSGEB tematik projesinde ilk defa desteklenen “Bir Kadın Bir Toplum- E-okul” projesinin fikir annesi ve koordinatörüyüm. 2024 Şubatında başkan seçildim. Derneğin tüm süreçlerinde görev almış oldum.
ULUSLARARASI İŞ ZİRVESİ GELENEKSEL OLACAK
Projelerinizden söz eder misiniz?
Sürdürülebilir projeler yapmaya çalışıyoruz. 2024 Ocakta Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde MID of MED Uluslararası İş Zirvesi’ni gerçekleştirdik. İki salonda 80 konuşmacının olduğu paralel paneller, B2B görüşmeleri, sergiler gerçekleştirildi. İzmir’in tanıtımına da katkısı olan etkinliğe, ASCAME Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Ahmed El Wakil ve pek çok ülkeden önemli konuklar katıldı. Zirve’nin her aşamasında İZİKAD üyeleri görev aldı. 2025 Mayısta MEDSPARC adıyla ikinci zirvemizi gerçekleştireceğiz. Zirvede paneller, B2B görüşmeleri olacak. Akdeniz Havzasında ciddi iş potansiyeli ve Türkiye’ye büyük ilgi var. İş birliklerini kalıcı hale getirmek için MEDSPARC Stratejik Ortaklık Merkezi kurmak üzere yola çıkıyoruz. Bu merkez ile iş insanları birbirine ulaşacak ve ticaret iş birlikleri kurulacak. Belediye, Ticaret ve Sanayi Odalarıyla iş birliğine önem veriyoruz.
Yeni girişimci olmak isteyen, birini ne motive eder?
‘Bize mailler geliyor. Çok güzel ürünlerimiz var ama nasıl, nereye pazarlayacağımızı bilemiyoruz’ diye. E-ticaret platformu, müşteri bulmak adına önemli. GİFED çatısında hepsiburada ile çalışmamız olacak. Destekleri, indirimleri var. Bağlı bulunduğumuz federasyonlarla ve derneğimizle kadınlara yol göstermeye çalışıyoruz.
Kadınlara meslek, beceri kazandırma çalışmalarınız var mı?
Dönemsel olarak meslek edindirme eğitimleri düzenliyoruz. Firmaların ara eleman ihtiyacı çok. Yeni nesil ara eleman olmaya çok gönüllü değil. Eskiden meslek lisesi mezunu sayısı fazla olduğu için sıkıntı yoktu. Şimdi meslek liselerine ilgi yok, üniversite mezunu işsiz sayısı çoğaldı. Apartman üniversiteleri, kampüsü olmayan, dershane gibi üniversiteler açıldı. Gençlerimiz ara eleman olmak istemiyor ve işi kabul etseler bile ücret yüzünden işe gelmeyebiliyorlar. Bu sorun katlanarak artacak. Herkes beyaz yakalı olmak istiyor. Gelişmiş ülkelerde ara eleman ve ustaların çalışma koşulları ve ücretleri iyi. Tüm yetkililerin bir araya gelerek bu soruna bir çözüm üretmeleri gerekiyor.
Girişimci kadın sayısını arttırmaya yönelik doğrudan projeleriniz var mı?
“Geleceğin İş Kadınları” projemiz kapsamında bursiyerlerimiz var. Onları da girişimci kadınlar olarak aramızda görmek için motive ediyoruz. STEM alanında üniversitede okuyan başarılı öğrencilerimize öğrenim hayatları boyunca yılın 12 ayı burs desteği sağlıyoruz. İZİKAD üyeleri ve gönüllü dostlarımızın bağışlarıyla burslarımız öğrencilerimize düzenli ödeniyor. Okudukları alanla ilgili mentör atıyor ve rol model olmaya çalışıyoruz. Burs çalışma grubumuz mentör ve menteeler için ortak buluşma zamanları belirliyor ve iş hayatına başlamadan netwörkümüze giriyorlar. Biz de tersine mentörlük ile onlardan çok şey öğreniyoruz. Ben de bir öğrencimizi öğrenim hayatı boyunca desteklemek isterim diyenler İZİKAD web sitesinden, sosyal medya hesaplarından bilgilere ulaşıp burs gönüllümüz olabilirler.
“Genç İZİKAD projemiz” ile üniversiteli gençleri girişimcilik için cesaretlendiriyoruz. 12.’sini bu yıl “Yapay Zeka ile Geleceği Şekillendir” teması ile düzenledik. Ege Teknopark’ta iki günlük kampta yapay zeka, startup hukuku, finansmana erişim gibi konularda uzmanlardan eğitim aldılar. Daha sonra iş fikirlerini, girişimci mentörlerinin desteğiyle iş planına dönüştürüp jüriye sundular. Bu yıl 1.’ye 100.000 TL, 2.’ye 50.000 TL, 3.’ye 30.00 TL ve mansiyona 10.000 TL ödül verdik. Geçmişte derece alan bir arkadaşımız şu an üyemiz. Biz onlara, onlar kendilerinden sonrakilere rol model olacak. Bu şekilde girişimci kadınların sayısı da artmaya devam edecek.
Her yıl “Girişimcilik Ödüllerimiz” ile kadın girişimci ve toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veren kurumların görünür olmaları ve rol model olarak öne çıkarılmalarını sağlıyoruz. Bu yıl da yine bir kaç kategoride girişimcilik ödüllerimiz olacak.
Yöneticilerin STK’ları dinlediğini düşünüyor musunuz?
İş kadını derneklerine son dönem daha çok önem veriliyor. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden 5.’si olan toplumsal cinsiyet eşitliği için herkese görev düşüyor. Kadınlar STK’larda, özel sektörde, kurumlarda karar verici konumlarda daha çok görev alırsa, derdimizi daha etkin anlatabiliriz ve yasalarla desteklenmesi için çalışmalar yapabiliriz. Yapılması gereken çok iş var, İZİKAD olarak bu çalışmalarda yer almaya hazırız. Yeni bir yönetimiz ama bu döneme başlamadan önce hedeflerimizi, projelerimizi çalışma konularımızı belirlemiştik. Hepsini, ilgili yuvarlak masalarda çalışarak uygulamaya alıyoruz. Yerel yönetimlerle iyi diyaloglarımız var. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği protokolümüzü yeniliyoruz. Etkinliklere belediyelerimiz destek veriyor. Yerel yöneticilerimiz, çalışmalarımızla ilgili ve destek oluyorlar. Kadın belediye başkanı sayımız arttı. Belediyeler bu dönemde daha başarılı olacak diye düşünüyorum. Diğer kentlere göre hem STK’lar olarak, hem kadın girişimci, hem de vatandaş olarak şanslıyız diye düşünüyorum.