• Haberler
  • İzmir
  • İzmir Barosu'ndan IAEA'ya 'İzmir'in Çernobili' için mektup!

İzmir Barosu'ndan IAEA'ya 'İzmir'in Çernobili' için mektup!

İzmir Barosu, Gaziemir'deki nükleer atık sorununa dikkat çekmek için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) çağrıda bulundu.

İzmir’in Gaziemir ilçesinde 2000’li yıllarda başlayan nükleer atık skandalı, Aslan Avcı Kurşun Fabrikası tarafından ithal edilen radyoaktif malzemelerin fabrika sahasına gömülmesiyle ortaya çıktı. Bu atıkların bölgede uzun süreli çevresel kirlilik riski oluşturduğu ve bugüne kadar yeterli adım atılmadığı belirtiliyor. İzmir Barosu, 1 Kasım 2024’te IAEA’ya gönderdiği mektupta, Türkiye’nin bu duruma ilişkin uluslararası sorumluluklarını yerine getirmediğini vurguladı.

“RADYOAKTİF MADDELER YASADIŞI TİCARETİN BİR PARÇASI”

İzmir Barosu, Aslan Hurda Metal Tesisinin radyoaktif madde ticaretinde rol oynadığını ve faaliyetlerinin Nükleer Maddelerin Fiziksel Korunması Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini belirtti. Baro, IAEA’dan Türkiye’yi uyarmasını talep ederek, bu tehlikeli faaliyetin derhal durdurulması için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

RADYOAKTİF ATIKLARIN YAKININDA OKUL VAR

Gaziemir’deki nükleer atık sahasına sadece 50 metre mesafede bir ortaokulun bulunması, bölgedeki halk sağlığı riskini artırıyor. İzmir Barosu, Türk hükümetine çağrıda bulunarak, özellikle okul ve yerleşim alanlarının korunması için acil önlemler alınmasını istedi.

“ULUSLARARASI TOPLUMUN MÜDAHALESİ GEREKİYOR”

İzmir Barosu, IAEA’ya gönderdiği mektupta, Türk hükümetinin radyoaktif madde kaçakçılığına yönelik resmi bir soruşturma başlatmadığını ve Gaziemir’deki durumu iyileştirmek için somut adımlar atmadığını vurguladı. IAEA’dan, Türk Nükleer Düzenleyici Kurumu’na yapılan nükleer analizlerin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanması talep edildi.

Bakmadan Geçme